Ремантадин инструкция, аналоги и состав

Показания: Ремантадин призначають дорослим та дітям шкільного віку з метою раннього лікування грипу та дорослим для профілактики грипу під час епідемій.
Форма випуска: Таблетки
Действующее вещества: ремантадин
Ремантадин Таблетки

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: ремантадин - сс-метил-1-адамантилметиламіну гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або майже білого кольору;

склад: ремантадин - 50 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль картопляний, кислота стеаринова.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакологічна група. Противірусні засоби.

Фармакологічні властивості. Ремантадин є похідним адамантану і являє собою специфічний хіміотерапевтичний препарат.

Ремантадин має виражену противірусну активність. Він ефективний по відношенню до різних вірусів грипу А, а також має антитоксичну дію під час грипу, викликаного вірусом В. Ремантадин пригнічує реплікацію вірусу на ранніх стадіях циклу, можливо, інгібує утворення вірусної оболонки. Генетичні дослідження показали, що важливе значення у противірусній дії ремантадину по відношенню до вірусу А має специфічний білок нега М2 віріону. Ремантадин також інгібує арбовіруси, котрі є збудниками енцефаліту. Найчастіше цей вірус розповсюджують кліщі.

Фармакокінетика. Ремантадин інтенсивно метаболізується у печінці, менше 25 % від прийнятої дози виділяється з сечею у незміненому вигляді протягом 72 годин. У випадку хронічних захворювань печінки зі стабільним цирозом печінки, фармакокінетика одноразової пероральної дози 200 мг істотно не відрізняється від подібної у здорових осіб.

Показання для застосування. Ремантадин призначають дорослим та дітям шкільного віку з метою раннього лікування грипу та дорослим для профілактики грипу під час епідемій.

Рекомендують вживання ремантадину для профілактики кліщового енцефаліту вірусної етіології.

Спосіб застосування та дози. Ремантадин приймають внутрішньо, запиваючи водою, після прийняття їжі. Під час грипу приймають за наступною схемою:

дорослим протягом першого дня препарат призначають по 100 мг (2 таблетки) З рази на день, протягом другого та третього дня - по 100 мг 2 рази на день, протягом четвертого та п'ятого дня - по 100 мг 1 раз на день. Протягом першого дня захворювання можливе вживання препарату по 3 таблетки 2 рази на день або 6 таблеток на 1 приймання.

Дітям у віці від 7 до 10 років ремантадин призначають по 50 мг (1 таблетка) 2 рази на день, від 11 до 14 років - по 50 мг 3 рази на день. Тривалість курсу лікування - 5 днів.

Для профілактики грипу ремантадин призначають дорослим по 50 мг (1 таблетка) 1 раз на день. Курс - близько ЗО днів. Якщо не прийняли чергову дозу препарату, слід продовжувати початий курс, не збільшуючи дози. В разі необхідності консультуватися з лікарем.

Для профілактики енцефаліту вірусної етіології дорослим призначають ремантадин по 100 мг (2 таблетки) 2 рази на день протягом 3 днів. В окремих випадках за вказівкою лікаря - 5 днів. Профілактику за допомогою ремантадину призначати відразу після укусу кліща, але не пізніше 48 годин.

Перед початком вживання препарату дітям необхідно обов'язково проконсультуватись у лікаря.

В окремих випадках (групам ризику, учасникам походів до лісу та вкритої рослинністю місцевості, під час проживання в наметах та ін.) на термін близько 15 днів допустима профілактика кліщового енцефаліту вірусної етіології за допомогою ремантадину (без укусу кліща) по 1 таблетці (50 мг) 2 рази на день (лише дорослим).

Побічна дія. Зазвичай ремантадин добре переноситься. В окремих випадках можливі такі побічні ефекти: шлунково-кишковий тракт: пронос, диспепсія;

нервова система: порушення зосередженості, атаксія, сонливість, ажитація, депресія, розгойдування (порушення ходи), ейфорія, гіперкінез; шкіра: висипи;

слух та вестибулярний апарат: шум у вухах; органи дихання: захриплість.

У разі появи побічних ефектів, не вказаних в інструкції, слід інформувати лікаря.

Протипоказання. Гострі захворювання печінки, гострі та хронічні захворювання нирок, тиреотоксикоз, вагітність та годування груддю, підвищена чутливість до похідних адамантану. Застережні заходи

Слід дотримуватись обережності під час призначення ремантадину особам, що страждають на супутні захворювання шлунково-кишкового тракту, захворювання печінки та нирок, особам літнього віку. У цих випадках рекомендують зменшення дози препарату. Бажано знижувати дозу ремантадину до 100 мг на день, якщо одночасно з ремантадином призначають протиепілептичні засоби.

Вживання під час вагітності та годування груддю

Протипоказане.

Вплив на здатність до керування транспортними засобами

Слід дотримуватись обережності, оскільки ремантадин може викликати побічні ефекти з боку ЦНС (див. "Побічні дії").

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Парацетамол та ацетилсаліцилова кислота зменшують ефективність ремантадину. Даних про одночасне вживання ремантадину та алкоголю немає, проте слід утримуватись від приймання алкоголю, оскільки можуть виникнути непередбачені реакції з боку ЦНС.

Передозування. При отруєннях необхідно підтримувати життєво важливі функції. Відомий випадок отруєння аналогом ремантадину амантадином: спостерігали збудження, галюцинації, серцеві аритмії, смерть. При передозуванні, що супроводжується симптомами з боку ЦНС, ефективне внутрішньовенне введення фізостигміну дорослим - 1 - 2 мг та дітям 0,5 мг з повторенням у разі необхідності, але не більше 2 мг/годину.

Особливості застосування. Приймати після їжі.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей місці. Термін придатності - 5 років. Не вживати препарат після закінчення терміну придатності.