Цетрин инструкция, аналоги и состав

Показания: Сезонні та постійні алергічні риніти і кон'юнктивіти.
Форма випуска: Таблетки по 10 мг № 20
Производитель, страна: Др.Редді’с Лабораторіс Лімітед
Действующее вещества: цетиризин (Cetirizine)
МНН: Cetirizine - Цетиризин

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: цетиризин (Cetirizine);

основні фізико - хімічні властивості: круглі, двоопуклі таблетки білого кольору;

склад: кожна таблетка містить: цетиризину гідрохлориду – 10 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль кукурудзяний, повідон, вода очищена, магнію стеарат, гипромелоза, макрогол 6000, тітану діоксид, очищений тальк, кислота сорбінова, полісорбат 80, діметикон.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, по 10 мг.

Фармакологічна група. Антигістамінні засоби для системного застосування – похідні піперазину. Код АТС R06A E07.

Фармакологічні властивості. Цетрин – антігістамінний препарат із сильною антиалергічною дією. Препарат має виражену спорідненість з гістаміновими Н1- рецепторами. Холінергічні та серотонінові рецептори ЦЕТРИН не блокує. У звичайній терапевтичній дозі. Цетрин не пронікає через гематоенцефалічний бар'єр і, таким чином, не впливає на центральну нервову систему та не викликає седативного ефекту.

Фармакокінетика. Цетиризин добре всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Абсорбція при пероральному застосуванні досягає 100%. Присутність їжі практично не впливає на всмоктування препарату. Піковий рівень концентрації цетиризину в крові дорівнює 0,3 мкг/мл, досягається через годину після прийому препарату та утримується на терапевтичному рівні до 24 годин. Період напіввиведення цетиризину – близько  10 годин. Препарат виводиться із сечею у незмінному стані. Зв'язується з білками до 93% введеної дози цетиризину.

Показання до застосування. Сезонні та постійні алергічні риніти і кон'юнктивіти.

Хронічна рецидивуюча кропив'янка і ангіоневротичний набряк. Алергічні дерматози.

Спосіб застосування і дози. Дорослим і дітям старшим 6 років: 10 мг один раз на добу з невеликою кількістю води.

Побічна дія. Цетрин добре переноситься. Побічні реакції при застосуванні рекомендованих доз були незначні та істотно не відрізнялися від реакцій, які виникали після прийому плацебо. Відзначалися: збудженність, слабкість, головний біль та запаморочення, розлади з боку шлунково-кишкового тракту. Реакції гіперчутливості до Цетрину зустричаються дуже рідко.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. До цього часу немає даних про взаємодію Цетрину з іншими лікарськими засобами, але слід бути обережними, призначаючи препарат разом із седативними засобами.

Передозування. Максимальна добова доза для дорослих – 20 мг. Симпотоми передозування (перш за все седативний ефект і слабкість) виявляються при призначенні Цетрину у дозі 50 мг на добу і вище. Спеціального антидоту не існує.

Особливості застосування. Цетрин у терапевтичних дозах не посилює дію алкоголю, однак їх одночасне застосування не рекомендується. У терапевтичних дозах Цетрин не впливае на час рекції та активність пацієнтів, однак особам, робота яких пов'язана з підвищеною увагою, не слід перевищувати терапевтичну дозу. Цетрин екскретується нирками, тому при нирковій недостатності слід зменшити дозу до 5 мг на добу. Ваагітним жінкам та матерям, які годують груддю, застосовувати Цетрин не рекомендується.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі до 25°С.Термін придатності – 2 роки з моменту виготовлення. Не застосовувати після закінчення вказаного терміну придатності.