Бромгексин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: bromhexinum;

N-(2-аміно-3,5-дибромбензил)-N-метилциклогексиламіну гідрохлорид:

основні фізико-хімічні властивості: розчин жовтого кольору з ароматом ананасу;

склад:

діюча речовина: 5 мл еліксиру містять бромгексину гідрохлориду – 4,0 мг;

допоміжні речовини: розчин сорбітолу 70 %, пропіленгліколь, кислота бензойна, таратразин жовтий фарбник, есенція ананасна, вода очищена.

 

Форма випуску. Еліксир.

Фармакотерапевтична група. Муколітичний засіб. Код АТС R05CB02

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.Бромгексин має секретолітичну, секретомоторну та протикашльову дії. Збільшує об’єм і знижує в’язкість мокротиння за рахунок стимуляції секреторних клітин слизової оболонки бронхів, що виробляють трахеобронхіальний секрет, а також деполімеризації фрагментації кислих полісахаридів та мукопротеїнових волокон бронхіального секрету. Покращує відхаркування за рахунок зменшення в’язкості мокротиння і активації миготливого епітелію. Значно покращує дихання, незначною мірою пригнічує кашель. Бромгексин стимулює синтез фосфоліпідів легеневого сурфактанту.

Фармакокінетика. Після перорального прийому бромгексин майже повністю абсорбується в шлунково-кишковому тракті і виділяється з сечею переважно в незміненому стані. Основним активним метаболітом є амброксол. Біодоступність препарату – близько 80 %, що пов’язано з ефектом “першого проходження” через печінку. Пік концентрації в сироватці крові досягається через 1 годину після прийому препарату. Період напіврозпаду становить 4–5 год. Бромгексин проникає через гематоенцефалічний та плацентарний бар’єри, виявляється у грудному молоці. У незміненому стані із сечею виділяється лише незначна частина препарату.

Показання для застосування. Трахеїт, гострий та хронічний бронхіти різного походження, включаючи ускладнені бронхоектазам, бронхіальну астму, пневмонію, пневмоконікоз, туберкульоз легень. Препарат також призначають для прискорення виділення контрастної речовини після бронхографії, у передопераційний період (санація бронхіального дерева), для профілактики накопичення в бронхах в’язкого мокротиння після операцій на легенях.

Спосіб застосування та дози. Дорослі і діти старші 10 років: по 10 мл 2 рази на добу.

Діти віком до 1 року – по 1,25 мл 2 рази на добу; до 2 років – по 2,5 мл 2-3 рази на добу; від 3 до 5 років – по 5 мл 2 рази на добу; від 5 до 10 років - по 5 мл 3 рази на добу. Препарат відміряють мірною кришечкою.

Побічна дія. Інколи можуть виникати алергічні реакції (шкірна висипка, свербіж). При довготривалому прийомі виникають порушення з боку шлунково-кишкового тракту: нудота, блювання, диспепсичні явища, загострення виразкової хвороби шлунка.

Протипоказання. Підвищена чутливість до бромгексину, пептична виразка шлунка, недавня шлункова кровотеча в анамнезі, перший триместр вагітності, період лактації.

 

Передозування. Про випадки передозування сиропу бромгексину невідомо.

Особливості застосування. При гострій нирковій недостатності потрібно враховувати можливість накопичення метаболітів бромгексину в печінці.

У період лікування препаратом, для посилення секретологічного ефекту, рекомендується вживати достатню кількість рідини. Дітям, прийом бромгексину потрібно сумістити з вібраційним масажем грудної клітки.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Бромгексин не призначають водночас з лікарськими засобами, які містять кодеїн, так як це ускладнює відкашлювання розрідженого бронхіального вмісту.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі від 2 до 25 0С.

 Термін придатності - 2 роки.