Скинорен® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: азелаїнова кислота;

основні властивості лікарської форми: білий, непрозорий крем;

склад: 1 г крему містить 0,2 г (20%) мікронізованої азелаїнової кислоти.

допоміжні речовини: бензойна кислота, арлатон 983 S, кутина CBS, цетеарилоктаноат, пропіленгліколь, гліцерин, вода очищена.

Форма випуску. Крем для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Засоби для місцевого лікування акне, мелазми.

Код АТС D01A X03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вважається, що терапевтичну ефективність крему Скінорен® при лікуванні акне обумовлюють його антимікробна дія та безпосередній вплив на фолікулярний гіперкератоз.

Клінічно спостерігається значне зниження щільності колонізації Propionibacterium acnes і суттєве зменшення фракції вільних жирних кислот у ліпідах поверхні шкіри.

Азелаїнова кислота in vitro і in vivo інгібує проліферацію кератиноцитів та нормалізує порушення процесів термінального диференціювання епідермісу при утворенні акне. На моделі кролячого вуха азелаїнова кислота прискорює комедолізис індукованих тетрадеканом комедонів (вугрів).

Експериментальні результати показують, що азелаїнова кислота чинить інгібіторну дію, що залежить від дози і тривалості лікування, на ріст та життєздатність патологічних меланоцитів. Молекулярні механізми, за якими цей процес відбувається, остаточно не з’ясовані. На основі наявних на теперішній момент даних припускається, що основні ефекти азелаїнової кислоти при лікуванні мелазми обумовлюються інгібуванням синтезу ДНК та/або інгібуванням дихання клітин патологічних меланоцитів.

Фармакокінетика. Після нанесення крему азелаїнова кислота проникає в усі шари шкіри людини. Проникання відбувається з більшою швидкістю через уражену шкіру, ніж через неушкоджену шкіру. Після одноразового нанесення на поверхню шкіри 1 г азелаїнової кислоти (5 г крему) підшкірно адсорбується 3,6 % нанесеної дози.

Частина азелаїнової кислоти, адсорбованої через шкіру, екскретується з сечею у незмінному вигляді. Інша частина розпадається шляхом β-окиснення на дикарбонові кислоти з коротшою довжиною ланцюга (С7, С5), які також були виявлені у сечі.

Показання для застосування. Лікування акне (вугрів звичайних) та мелазми.

Спосіб застосування та дози. Перед застосуванням препарату Скінорен® шкіру слід ретельно промити чистою водою, за необхідності, застосовувати м’який косметичний очищуючий засіб та висушити.

Крем Скінорен® 2 рази на добу (вранці та увечері) наносять на уражені ділянки шкіри й втирають легкими рухами у шкіру. Крем Скінорен® слід наносити у достатній, проте не надмірній, кількості (приблизно 2,5 см вичавленого із туби крему достатньо для всієї поверхні обличчя).

Важливим є регулярне застосування крему Скінорен® протягом усього курсу лікування.

У разі надмірного подразнення шкіри (див. розділ “Побічна дія”) слід зменшити або кількість крему, що наноситься, або частоту застосування препарату Скінорен® до 1 разу на добу до зникнення подразнення. За необхідності, слід тимчасово перервати лікування на декілька днів.

Тривалість курсу лікування може змінюватися залежно від індивідуальної картини захворювання й також визначається ступенем його тяжкості. У пацієнтів з акне відчутне покращення спостерігається, як правило, приблизно через 4 тижні. Однак, для досягнення оптимального результату, рекомендується застосовувати препарат Скінорен® безперервно протягом кількох місяців.

При лікуванні мелазми мінімальний період використання Скінорену® становить приблизно 3 місяці. Для досягнення найкращих результатів необхідно застосовувати Скінорен® регулярно. У процесі лікування мелазми для запобігання загострень, що викликаються сонячним опроміненням та/або репігментації ділянок шкіри, що опромінюються сонцем, обов’язково потрібно використовувати сонцезахисні засоби із широким спектром захисту (УФ В та УФ А).

Побічна дія. Можуть спостерігатися, зазвичай, на початку терапії, явища місцевого подразнення шкіри (головним чином, свербіж або печіння, інколи – почервоніння та лущення шкіри). У більшості випадків, симптоми подразнення шкіри легкого ступеню та як правило минають під час лікування. У поодиноких випадках можуть спостерігатися алергійні реакції шкіри (наприклад, висипка).

Протипоказання. Гіперчутливість до будь-якого компоненту препарату, зокрема до пропіленгліколю.

Передозування. Результати досліджень на гостру токсичність не вказують на існування будь-якого ризику виникнення гострої інтоксикації при одноразовому передозуванні (нанесенні крему на велику поверхню шкіри за умов, що є сприятливими для адсорбції) або при ненавмисному пероральному прийманні.

Особливості застосування. Виключно для зовнішнього застосування.

Не допускати потрапляння крему Скінорен® в очі. У випадку, якщо це трапилося, слід негайно промити очі великою кількістю води.

Мелазма, розташована в епідермісі або одночасно в епідермісі й дермі, добре піддається лікуванню Скінореном®. Але мелазма, розташована тільки в дермі, до такого лікування нечутлива. Для проведення диференційної діагностики типу мелазми рекомендується використовувати лампу Вуда.

Вагітність та лактація.

Результати досліджень ембріотоксичності та тератогенності, а також досліджень перінатального та постанального періодів не вказують на існування будь-якого ризику при використанні під час вагітності та лактації.

Кількість азелаїнової кислоти, що потенційно може потрапляти в організм дитини з грудним молоком, є зовсім незначною і не повинна представляти жодного ризику, особливо враховуючи її надзвичайно малу токсичність.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дотепер випадків взаємодії з іншими ліками не описано.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 30ºС, в місцях недоступних для дітей. Термін придатності 5 років.