Аскорбиновая кислота инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора, безбарвна або трохи жовтувата рідина;

cклад: 1 мл розчину містить аскорбінової кислоти 50,0 мг;

допоміжні речовини: натрію гідрокарбонат, натрію сульфіт безводний, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Вітаміни. Аскорбінова кислота. Код АТС А11G A01.

Фармакологічні властивості. Аскорбінова кислота містить дієнольну групу, завдяки якій має виражені відновні властивості. З останніми пов’язана її участь в окислювально-відновних процесах, регуляції обміну вуглеводів, процесі зсідання крові, біосинтезі стероїдних гормонів, регенерації тканин, синтезі колагену та проколагену, нормалізації проникності капілярів, прискорює засвоєння заліза.

Фармакокінетика. Аскорбінова кислота широко розподіляється в тканинах організму. Концентрація аскорбінової кислоти в плазмі крові в нормі становить приблизно 10-20 мкг/мл. Зв’язування з білками плазми складає 25%. Аскорбінова кислота оборотно окислюється з утворенням дегідроаскорбінової кислоти, частина метаболізується з утворенням аскорбат-2-сульфату, який не є активним, та щавлевої кислоти, яка виводиться з сечею. Аскорбінова кислота, прийнята у великій кількості, швидко виводиться в незмінному стані, як правило, це відбувається при перевищенні добової дози 200 мг.

Показання для застосування. Аскорбінову кислоту застосовують з метою лікування у всіх клінічних ситуаціях, пов’язаних із необхідністю додаткового введення вітаміну С. Її призначають для лікування цинги, при кровотечах (маткові, легеневі, носові, печінкові та ін.), геморагічних діатезах, кровотечах як синдроми променевої хвороби, при різних інтоксикаціях і інфекційних захворюваннях, нефропатії вагітних, хворобі Аддисона, при передозуванні антикоагулянтів, переломах кісток та в’яло гранулюючих ранах, різних дистрофіях, при вагітності і в період лактації, підвищеному розумовому напруженні та посиленій фізичній праці.

Спосіб застосування та дози. Аскорбінову кислоту у 5% розчині вводять внутрішньом’язово або внутрішньовенно. Терапевтичні дози для дорослих – 1-3 мл 5% розчину. В разових дозах призначають дітям до 1 року – 1 мл (50мг); від 1 до 7 років– 1,5-2мл (75-100мг);від 7 до 14 років – 2-4 мл (100-200мг). Тривалість введення обумовлена характером патологічного процесу, ефективністю терапії.

Побічна дія. Аскорбінова кислота, як правило, добре сприймається, але великі дози можуть викликати нудоту, головний біль, почервоніння шкіри, утворення в сечових шляхах відкладень оксаменту кальцію. При тривалому застосуванні у великих дозах не виключений негативний вплив на підшлункову залозу.

Протипоказання. Тромбози та тромбофлебіти, підвищена чутливість до аскорбінової кислоти. З обережністю застосовують при цукровому діабеті та хворобах нирок.

Передозування. При передозуванні надлишок препарату виводиться нирками.

Особливості застосування. При тривалому застосуванні великих доз аскорбінової кислоти в процесі лікування необхідно контролювати функціональну здатність підшлункової залози. У зв’язку зі стимулюючим впливом аскорбінової кислоти на утворення кортикостероїдних гормонів при лікуванні великими дозами необхідно слідкувати за функцією нирок та артеріальним тиском.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Аскорбінова кислота знижує всмоктування протитромбозних похідних кумарину. Одночасний прийом вітаміну С і дефероксаміну підвищує тканинну токсичність заліза, особливо в серцевому м’язі, що може призвести до декомпенсації системи кровообігу. Його можна приймати лише через 2 години після ін’єкції дефероксаміну. Тривалий прийом у великих дозах в осіб, що лікуються дисульфіраміном, гальмує реакцію дисульфі-

рам–алкоголь. Великі дози препарату зменшують ефективність трициклічних антидепресантів. Підвищені дози саліцилатів знижують концентрацію Аскорбінової кислоти у сироватці крові.

Умови та термін зберігання. Зберігають у захищеному від світла місці при кімнатній температурі.

Термін зберігання –1 рік.