Касторовое масло инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Ricinus communis;

основні фізико-хімічні властивості: прозора, густа і в’язка, безбарвна або злегка жовтувата рідина із слабким характерним запахом, своєрідним неприємним смаком;

cклад: жирна олія, одержана пресуванням з наступною очисткою насіння культивованої рослини рицини.

 

Форма випуску. Олія.

 

Фармакотерапевтична група. Проносні засоби. Код АТС А06А В05.

 

Фармакологічні властивості. Рицинова олія належить до контактних проносних засобів. При прийомі внутрішньо в тонкому кишечнику розщеплюється ліпазою з утворенням рицинолевої кислоти, яка викликає подразнення рецепторів кишечнику, порушує транспорт електролітів та затримує воду, що посилює його перистальтику. Олія, яка залишилась, полегшує пересування калових мас вздовж товстої кишки. Проносний ефект, як правило, настає в межах 5 - 6 год після прийому препарату. Після випорожнення кишечнику настає ослаблення перистальтики.

 

Показання для застосування. Гострі запори різного походження, при отруєннях (за винятком інтоксикацій жиророзчинними речовинами), харчові токсикоінфекції, для очищення кишечнику перед діагностичними процедурами.

Спосіб застосування та дози. Як проносний засіб рицинову олію дорослі приймають внутрішньо по 15 - 30 г, діти залежно від віку - по 5 г (1 чайна ложка), 10 г (1 десертна ложка), 15 г (1 столова ложка) на прийом. Якщо препарат застосовується для очищення кишечнику перед діагностичними процедурами, то доцільно вжити його за 2 - 6 год до проведення процедури.

Побічна дія. Нудота, блювання, пронос, біль у животі, після випорожнення кишечнику можливий закреп. При багаторазовому використанні - порушення травлення, ентероколіт, звикання.

Протипоказання. Хронічні закрепи, вагітність, кишкові та маткові кровотечі, гострий та хронічний гломерулонефрит, нефрозонефрит, отруєння жиророзчинними хімічними сполуками (бензол, фенол, чотирихлористий вуглерод та ін.), екстрактом папороті чоловічої.

 

Передозування. Не описане.

 

Особливості застосування. Небажано використовувати в дитячій практиці у зв’язку з високою чутливістю кишечнику дітей до подразнюючих речовин та небезпечністю зневоднення.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не використовувати одночасно з екстрактом папороті чоловічої.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у прохолодному (8-15°С), захищеному від світла місці. Термін зберігання - 5 років.