Угресол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: benzoyl peroxide;

основні фізико-хімічні властивості: однорідний кремоподібний лосьйон білого кольору з характерним слабким запахом бензоїл пероксиду;

склад: 1мл лосьйону містить 0,1 г бензоїлу пероксиду;

допоміжні речовини: динатрію едетат, карбопол 940, брій 30, діізопропаноламін, вода очищена.

Форма випуску. Лосьйон.

 

Фармакотерапевтична група. Місцеві засоби для лікування акне. Код АТС D10A E01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Бензоїл пероксид має антисептичні та кератолітичні властивості, гальмує (у результаті вивільнення кисню) розвиток анаеробних мікроорганізмів Propiobacterium у вугрях, сприяє очищенню пор.

Фармакокінетика. Препарат проникає у шкіру, де підлягає метаболізації, перетворюючись на бензойну кислоту. Виводиться через нирки з сечею у вигляді бензойної кислоти. Приблизно 5% виводиться з сечею у незміненому стані.

Показання для застосування. Препарат використовується для місцевого лікування та профілактики вугрового висипу (Acne vulgaris) у дорослих і підлітків.

Спосіб застосування та дози. Препарат нанести тонким шаром на вимиту і висушену шкіру, уражену вуграми, обережно втерти кінчиками пальців до повного всмоктування. Застосування починати з 1 разу на день, потім, у разі необхідності, 2 - 3 рази на день. Оптимальний терапевтичний ефект звичайно розвивається протягом 8 - 12 тижнів від початку використання. У профілактичних цілях рекомендується продовжити використання лосьйону для одержання стійкої ремісії. Курс лікування не повинен перевищувати трьох місяців. Препарат не слід використовувати особам літнього віку. У тяжких випадках застосування Угресолу комбінують з іншими засобами для лікування акне. Перед застосуванням флакон струснути кілька разів.

Побічна дія. Препарат може спричинити подразнення, що супроводжується почервонінням, лущенням чи набряком шкіри, викликаючи відчуття тепла, печіння та свербежу. Невелике подразнення можна зняти, скоротивши частоту використання препарату (1 раз на день або через день). При сильному подразненні слід припинити використання лосьйону.

Протипоказання. Індивідуальна чутливість до бензоїл пероксиду.

Передозування. Симптоми передозування: надмірна гіперемія, сухість, печіння, свербіж, лущення чи набряк шкіри. Рекомендується протерти шкіру марлевим чи ватним тампоном, змоченим рослинною олією. Ці симптоми вимагають медичного втручання тільки в тому випадку, коли вони не проходять протягом довгого часу та викликають занепокоєння. Іноді виникає необхідність застосовувати крем чи мазі, що містять глюкокортикостероїди.

Особливості застосування. Уникати потрапляння в очі та на слизові оболонки. Препарат може знебарвити волосся, брови і пофарбовані тканини. Для попередження реакції гіперчутливості рекомендується пробне нанесення розчину на невелику ділянку шкіри на зап’ясток. Якщо протягом 48 год у цьому місці з’явиться набряк чи свербіж з вираженою гіперемією, застосовувати Угресол не рекомендується. Поява лущення і почервоніння шкіри зумовлює період уявного погіршення протягом перших тижнів лікування. Після консультації з лікарем можна використовувати при вагітності та лактації.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасне застосування Угресолу з іншими препаратами для лікування вугрів, що містять резорцин, саліцилову кислоту, сірку, третиноїн, а також препаратами, що містять спирт, лосьйонами після гоління, кремами і лосьйонами для гоління, медичною косметикою, абразивними та медичними милами, очисниками для обличчя може викликати сукупне подразнення та ефект підвищеної сухості шкіри. Поєднання Угресолу з іншими лікарськими засобами проводиться тільки за розпорядженням лікаря.

Умови та термін зберігання. Зберігати у місцях, недоступних для дітей, при кімнатній температурі. Термін придатності - 2 роки.