Бросал инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки світло-жовтого кольору, плоскі, з рискою та фаскою;

склад: 1 таблетка містить сальбутамолу сульфату еквівалентно сальбутамолу 2 мг, бромгексину гідрохлориду 8 мг;

допоміжні речовини: лактоза, крохмаль, натрію крохмальгліколят, тальк, магнію стеарат, жовтий фарбник тартразин.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Протиастматичні засоби. Адренергічні засоби для системного застосування. Код АТС R03C С52.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Бросал - комбінований лікарський засіб, терапевтична дія якого обумовлена фармакологічними властивостями активних інгредієнтів, що входять до його складу. Сальбутамол – бронхолітичний засіб, бета-адреноміметик з переважним впливом на b2-адренорецептори. Бромгексин – муколітичний та мукокінетичний засіб, зменшує в’язкість мокротиння, збільшує її мукоциліарний кліренс.

Фармакокінетика. Сальбутамол добре всмоктується зі шлунково-кишкового тракту. Метаболізується переважно в печінці; виводиться з сечею, головним чином, у вигляді неактивної сульфатної сполуки, а також у незміненому вигляді. Близько 4 % препарату виводиться з калом. Період напіввиведення становить 2 – 7 год.

Бромгексин досягає максимальної концентрації в плазмі крові через 1 год. після прийому всередину. Метаболізується з утворенням сульфатних з’єднань глюкуронової кислоти. Після прийому всередину біля 70 % виводиться з сечею протягом 24 год., 4 % - з калом.

Показання для застосування. Бронхіальна астма, хронічний обструктивний бронхіт, емфізема легень, синусит.

Спосіб застосування та дози. Дозу препарату підбирають індивідуально. При виявленні ознак підвищеної чутливості до компонентів препарату, разова доза на початку лікування не повинна перевищувати 1 таблетки.

Дорослим призначають по 1 таблетці 3-4 рази на добу. При необхідності разову дозу можна поступово підвищити до 2 таблеток.

Дітям віком від 6 до 14 років призначають по ½ таблетки 2 - 3 рази на добу.

Інтервали між прийомами препарату повинні становити не менше 6 год.

Побічна дія. Тремор, тахікардія, серцебиття, анорексія, нудота, блювання. Після відміни препарату побічні ефекти зникають.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, захворювання серцево-судинної системи, гіпертиреоз, І триместр вагітності, період лактації.

Передозування. Симптоми: тахікардія, слабкість, зниження артеріального тиску, тремор м’язів.

Лікування: при передозуванні використовують β1-адреноблокатори, але потрібно запобігати введенню високих доз (у пацієнтів з підвищеною чутливістю це може викликати бронхоспазм).

 

Особливості застосування. З обережністю призначають пацієнтам з захворюванням на цукровий діабет, закритокутову глаукому, в анамнезі яких вказано про пептичну виразку.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Блокатори бета-адренорецепторів проявляють антагоністичну дію відносно сальбутамолу. Гіпоглікемія при застосуванні сальбутамолу може посилюватись при одночасному застосуванні амінофіліну або інших ксантинів, сечогінних засобів.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 8 до 25 0С.

Термін придатності3 роки.