Вискомет инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна, в’язка, прозора рідина;

склад: 1 мл розчину містить 20 мг гідроксипропілметилцелюлози;

допоміжні речовини: натрію хлорид, калію хлорид, магнію хлорид, натрію ацетат, натрію цитрат, кальцію хлорид дигідрат, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин офтальмологічний для зрошування.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовують в офтальмології.

Код АТС S01Х.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Віскомет – офтальмологічний хірургічний допоміжний засіб для застосування в хірургії камери очного яблука. Завдяки високій в’язкості та в’язкоеластичності препарат може використовуватися під час хірургічного втручання, захищає тканини і клітини від механічних травм, використовується також для розподілу тканин і створення порожнин, для усунення тертя, для відтворення простору при хірургічних маніпуляціях, для стримування кровотечі з допомогою пригнічення капілярного витоку, як мастильний матеріал або як засіб для маніпуляції з тканинами. Віскомет може бути використаний після операції для збереження простору протягом певного проміжку часу, для зменшення локалізованої кровотечі, для змащування та розподілу тканин, для запобігання тертю і як замінник склоподібного тіла.

Віскомет завдяки високій еластичності забезпечує фізіологічний тип захисту. Через наявність псевдопластичності, можливості створювати плівку, зв’язуючих властивостей Віскомет захищає ендотелій, зберігає простір для маніпуляцій, ендотелій покривається плівкою і таким чином уникає прямого контакту з імплантатом, отримує захист від стиснення і зміщення.

Завдяки високій в’язкості препарат здатний підтримувати передню камеру очного яблука.

Епітеліальні клітини на слизовій оболонці ока (тобто на рогівці) постійно механічно травмуються, але мають захисний шар з глікопротеїнів, які утворюються у слизовій оболонці та здатні регенеруватися після ушкоджень. На відміну від них ендотеліальні клітини не мають такого регенеративного потенціалу, тому захисну функцію виконує Віскомет.

Обволікаюча дія – обволікання внутрішніх поверхонь очних порожнин, інструментів та імплантатів для захисту клітин та тканинних поверхонь від механічних травм.

Створення простору при переміщенні в’язкої речовини – створення, зберігання та розширення порожнин всередині ока для надання можливості вільному переміщенню інструментів та імплантатів.

Розподільна дія – розподіл сусідніх шарів тканин за допомогою розриву нормального або патологічного злипання тканин.

М’яка переміщувальна дія – зміщення тканин, що рухаються, збереження форми та позиції деформованих та/або переміщених тканин.

Блокуюча дія – тимчасове блокування витікання водянистих або рідинних складових частин склоподібного тіла по нормальних або патологічних провідних шляхах або по отворах.

Кровоспинна дія – припинення кровотечі в її джерелі.

Тампонадна дія – гальмування руху інструментів або імплантату всередені ока.

Фармакокінетика. Гідроксипропілметилцелюлоза не повністю метаболізується в передніх сегментах ока і після заповнення трабекулярної сітки її доля невідома. Ймовірно в оці не існують ферменти для деградації цієї речовини.

 

Показання для застосування. Віскомет використовують як офтальмологічний хірургічний засіб при хірургічних втручаннях у передній сегмент очного яблука.

Вилучення позакапсулярної катаракти.

Первинна та вторинна імплантації внутрішньоочних кришталиків.

Факоемульсифіксація.

Пластична хірургія

Хірургічна допомога при травмах.

Допомога при станах дисфункції слізних залоз.

 

Спосіб застосування та дози. При хірургічних втручаннях у передній сегмент очного яблука Віскомет обережно водиться в об’ємі від 1 до 2 мл або 3 мл, залежно від потреби, в передню порожнину з використанням 2-мл шприца Люера з розміром канюлі від 23 до 25.

Ін’єкція Віскомету в сегмент може бути зроблена до або після вставлення кришталика. Ін’єкція Віскомету до вставлення кришталика забезпечує додатковий захист ендотелію рогівки та інших тканин ока.

 

Побічна дія. Віскомет добре переноситься після ін’єкції в око людини. В окремих випадках тимчасово підвищується внутрішньоочний тиск. Як і при застосуванні інших високоеластичних препаратів, у поодиноких випадках виникає післяопераційне запалення (запалення райдужної оболонки, гіпопіон) або набряк і декомпенсація рогівки. Але прямого зв’язку цих ускладнень з Віскометом не було встановлено.

Віскомет може перешкоджати швидкому закриттю рани шляхом блокування трабекулярних проходів.

Вплив на розширення простору може призвести до компенсаторного зсуву тканин у напрямі меншого опору.

Протипоказання. Протипоказання для застосування Віскомету за умов доцільного його використання невідомі.

Передозування. Немає даних щодо передозування гідроксипропілметилцелюлози у людей. Тестування на тваринах свідчить, що сполука практично нетоксична. Сегменти очного яблука не повинні переповнюватися Віскометом. Вилучення Віскомету із порожнин ока в кінці хірургічного втручання за допомогою промивання і відсмоктування потрібне для запобігання вторинному підвищенню тиску в оці та соскоподібного блокування.

 

Особливості застосування. Запобіжні засоби пов’язані з виконанням офтальмологічних хірургічних процедур. Можливе тимчасове підвищення внутрішнього тиску після хірургічного втручання внаслідок самого втручання або наявності в анамнезі глаукоми.

Для запобігання ускладненням необхідно виконувати такі вимоги: не переповнювати камери ока Віскометом; запобігати повторному використанню канюль; часточки сухої гідроксипропілметилцелюлози можуть міститься у використаній канюлі і стати причиною помутніння або випадання осаду; вилучати розчин Віскомету із очних порожнин після хірургічного втручання; ретельно перевіряти внутрішньоочний тиск протягом найближчого післяопераційного періоду, якщо виникає значне підвищення , застосувати відповідну терапію; гідроксипропілметилцелюлоза здатна створювати складні кристалічні сполуки і розчин може втратити прозорість. Ретельно перевіряти розчин перед ін’єкцією; розчин Віскомету не містить консервантів і тому не може використовуватися повторно; якщо розчин став темно-коричневим, або помітні непрозорі частки, він не може використовуватися; для ін’єкції використовувати канюлі розміром 23 - 25; використовувати невеликі шприци і робити малі отвори для збереження контролю під час ін’єкції; створювати простір для Віскомету збільшуючи розріз для того , щоб полегшити відтік рідин ока, готувати прохід для виходу Віскомету; ін’єкцію Віскомету починають з точки, найбільш віддаленої від розрізу; ін’єкцію проводити повільно; видаляти кров на кожному етапі операції, вона може викликати запалення; відсутня інформація щодо використання Віскомету під час вагітності, лактації або в педіатричній практиці.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. На сьогодні немає даних про взаємодію Віскомету з іншими лікарськими засобами. Він дуже інертний. При введенні в око можливе помутніння або випадання осаду. Це, можливо, належить до супутнього введення інших офтальмологічних препаратів, яке не чинить шкідливої дії на тканини ока.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, захищеному від світла місці, при температурі від 8 до 15°С. Не заморожувати. Не нагрівати вище 45°С.

Термін придатності – 2 роки.