Эликсир шалфейный инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина від світло-коричневого до темно-коричневого кольору;

склад: 100 мл еліксиру містять: шалфею екстракту густого - 1.5 г, натрію бензоату - 0.5 г, ментолу - 0.04 г

допоміжні речовини: спирт етиловий, вода дистильована.

Форма випуску. Еліксир зубний.

Фармакотерапевтична група. Засоби для застосування в стоматології.

Код АТС А01А D11.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Еліксир шалфейний являє собою водно-спиртовий розчин з біологічно-активним компонентом – екстрактом шалфею та іншими компонентами, що забезпечують антисептичні й ароматичні властивості.

Терапевтичний ефект виявляється в протизапальній і антисептичній дії на тканини ротової порожнини.

Фармакокінетика. Не досліджувалася.

 

Показання для застосування. Еліксир шалфейний застосовують для обробки порожнини рота з лікувально-профілактичною метою при генералізованому пародонтиті I –III ступеня та захворюваннях слизової оболонки порожнини рота й тканин пародонта.

Спосіб застосування та дози. Для приготування розчину для полоскання необхідно розчинити 15-20 крапель еліксиру у півсклянки теплої води. Полоскати порожнину рота 2-3 рази на день. Термін лікування визначає лікар залежно від перебігу та динаміки патологічного процесу.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

 

Передозування. У великих дозах при застосуванні внутрішньо можлива загальна слабкість, серцебиття, запаморочення, прискорення дихання й пульсу.

Шлунок промивають сумішшю активованого вугілля, здійснюють оксигенотерапію.

Особливості застосування. При відсутності алергічних реакцій до складових препарату його можна застосовувати протягом місяця. Досвіду застосування препарату у дітей та вагітних жінок немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При сумісному прийомі зі снодійними засобами різних груп можливе утруднення дихання.

Умови та термін зберігання. Зберігають у прохолодному (8-15°С), захищеному від світла та недоступному для дітей місці, подалі від вогню. Термін придатності – 1 рік.