Супрагистим-Дарница инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

Мiжнародна та хiмiчна назви:Chloropyramine; N, N-диметил-N-(n-хлоробензил)- N´-(2-піридил)етилендіаміна гідрохлорид;

основнi фізико-хімічні властивостi: таблетки бiлого кольору, плоскоциліндричної форми з фаскою та ризкою;

Склад: 1 таблетка містить хлоропіраміну гідрохлориду ( в перерахуванні на 100% речовину) 0,025 г;

допомiжнi речовиницукор молочний або лактози моногідрат, крохмаль картопляний, полівінілпиролідон низькомолекулярний медичний, аеросил, кальцію стеарат.

Форма випуску: Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Антигістамінні засоби для системного застосування. Заміщені етилендіаміни. Код АТС R06АС03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Блокатор Н1-гістамінових рецепторів; похідне етилендіаміну. Попереджає розвиток і полегшує перебіг алергічних реакцій. Крім протиалергічної, виявляє седативну і виражену протизудну дії. Має периферичну антихолінергічну активність, помірні спазмолітичні властивості.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо швидко і повністю абсорбується у травному тракті. Сmax у крові досягається протягом перших 2 годин; терапевтичний рівень концентрації зберігається 4-6 годин. Рівномірно розподіляється в органах і тканинах, проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Інтенсивно метаболізуєтся в печінці. Виводиться нирками і через кишечник.

Показання для застосування. Призначають при алергічних захворюваннях (у т.ч. кропивниця, сироваткова хвороба, сінна гарячка, риніт, кон‘юнктивіт, ангіоневротичний набряк; шкірних захворюваннях у т.ч. нейродерміт, контактні дерматити і токсикодермії); алергії при прийомі лікарських засобів; бронхіальній астмі легкого перебігу (у складі комплексної терапії).

 

Спосіб застосування і дози. Дорослим призначають по 25 мг (1 таблетка) 3-4 рази на добу; при необхідності можна збільшити добову дозу до 150 мг. Реакція на Супрагістим –Дарниця у дітей залежить від віку. Дітям у віці до 2 років препарат призначають у дозі 1,8 мг/кг на добу, по ¼ частині таблетки, 2 – 3 рази в день, в розтертому до порошку вигляді давати разом з дитячим харчуванням. Добова доза для дітей від 2 до 6 років складає 1,5 мг/кг на добу, по 1/3 таблетки, 2 – 3 в день. Дітям у віці від 7 до 14 років Супрагистим-.Дарниця призначають у добовій дозі 1 мг/кг, по ½ таблетки, 2 – 3 рази в день.

 

Побічна дія. Можливі сонливість, запаморочення, порушення координації. З боку травної системи: сухість у роті, нудота; рідко – гастралгії.

Протипоказання. Глаукома; доброякісна гіперплазія передміхурової залози; затримка сечовипускання; виразкова хвороба шлунка у фазі загострення; одночасний прийом інгібіторів МАО; вагітність; період лактації; не застосовують дітям до 1 місяця; підвищена чутливість до компонентів препарату, до інших похідним етилендіаміну.

Передозування. Симптоми. У дітей – збудження, занепокоєння, галюцінації, атаксія, атетоз, судороги, мідріаз і нерухомість зіниць, гіперемія шкіри обличчя, гіпертермія, а потім – судинний колапс, кома. У дорослих – загальмованість, депресія, психомоторне порушення, судороги; рідко – гіпертермія і гіперемія шкірних покривів; потім – кома.

Лікування. При передозуванні варто викликати блювання і промити шлунок, з послідуючим застосуванням активованого вугілля внутрішньо (при проведенні детоксикації в ранні терміни після прийому препарату); за показаннями – протисудомні засоби, штучна вентиляція легень і інші реанімаційні заходи.

Особливості застосування. У період застосування Супрагістима-Дарниця вживання алкоголю забороняється. Дітям варто призначати препарат з обережністю через підвищену чутливість цієї категорії хворих до антигістаміних препаратів. У початковому, індивідуально обумовленому періоді застосування Супрагістима - Дарниця не дозволяється управляти транспортними засобами і займатися іншими потенційно небезпечними видами діяльності, що вимагають швидкості психомоторних реакцій. У процесі подальшого лікування ступінь обмеження визначають в залежності від індивідуальної переносимості препарату.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні потенціює ефекти засобів для наркозу, снотворних, седативних препаратів, а також опіоїдних анальгетиків і місцевих анестетиків.

При одночасному застосуванні Супрагістиму-Дарниця і кофеїну або фенаміну відзначається зменшення або усунення пригнічуючої дії Супрагістиму-Дарниця на центральну нервову систему. Для попередження або усунення пригнічуючої дії Супрагістиму-Дарниця на центральну нервову систему його можна застосовувати в сполученні з препаратами кофеїну або фенаміном.

У результаті сумісного застосування з трициклическими антидепресантами можливе посилення М-холіноблокуючої дії, а також пригнічуючої дії на центральну нервову систему.