Луцетам® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: piracetam; 2-оксо-піролідинацетамід;

основні фізико-хімічні властивості: абсолютно прозорий водний розчин, можливий незначний зеленуватий відтінок, без запаху ;

склад: 1 ампула 5 мл містить 1000 мг пірацетаму, 1 ампула 15 мл містить 3000 мг пірацетаму;

допоміжні речовини: натрію ацетат, кислота оцтова льодяна, вода для ін’єкцій.

Форма випуску. Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група. Психостимулюючі і ноотропні засоби. Код АТС N06B X03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Пірацетам – активний інгредієнт таблеток “Луцетам®”– є так званим ноотропним засобом. Має позитивний вплив на обмінні процеси та кровообіг мозку. Підвищує утилізацію кисню та глюкози, покращує перебіг метаболічних процесів, мікроциркуляцію в ішемізованих зонах, інгібує агрегацію активованих тромбоцитів. Справляє захисну дію при ураженнях головного мозку, що викликані гіпоксією, інтоксикаціями, електрошоком.

Фармакокінетика. При внутрішньовенному застосуванні пірацетам швидко починає дію. Біодоступність 100 %. Максимальна концентрація у спинномозковій рідині досягається протягом 2-8 годин. Період напіввиведення з плазми – 4-5 годин, з спинномозкової рідини – 6-8 годин. Високі концентрації препарату виявляються у корі головного мозку і мозочку, в деяких базальних ядрах. Препарат проникає крізь плаценту та виводиться з грудним молоком, не метаболізується в організмі. Пірацетам виводится нирками переважно в незмінному стані. Протягом 24-30 годин після одноразового прийому виводиться 90-100 % введеної дози пірацетаму. Близько 1-2 % виявляється у фекаліях.

Показання для застосування. Препарат “Луцетам®” застосовують для лікування різних типів деменції, тобто втрати або погіршення пам’яті, втрати концентрації уваги та/або жвавості у рухах, захворювань нервової системи, особливо обумовлених судинними порушеннями в мозку осіб похилого і старечого віку, при афазії в результаті гіпоксії мозку, коркового міоклонусу, органічному психічному синдромі в осіб старечого віку. Він сприяє покращанню інтелектуальних функцій, таких як мислення, навчання, встановлення раніше одержаних навичок. Використовується як допоміжний засіб у терапії симптомів, які виникають після уражень головного мозку та операцій на ньому (наприклад, запаморочення, мимовільні рухи очних яблук, втрата здатності говорити і/або писати). Можна використовувати “Луцетам®” у лікуванні викликаного алкоголем погіршення пізнавальних функцій у осіб, які зловживають алкоголем. Препарат може також використовуватись для лікування симптомів відміни алкоголю у таких осіб.

Спосіб застосування та дози. Лікування може здійснюватися протягом кількох тижнів, місяців і навіть років (застосовується таблеточна форма Луцетаму®).Тривалість лікування залежить від стану пацієнта і реакції на лікування.

 Вводиться препарат внутрішньовенно у виді інфузії. Застосовуються розчинники:

- 0,9 % розчину натрію хлориду;;

- 5 %, 10 %, 20 % розчин фруктози;

- 5 %, 10 %, 20 % рочин глюкози;

- 5 % розчин левулози;

- 10 % розчин Декстрану 40 у 0,9 % розчину натрію хлориду;

- 6 % розчин Декстрану 100 у 0,9 % розчину натрію хлориду;

- розчин Рінгера;

- розчин Рінгера Лактат;

- розчин Маннітол-Декстран;

- 6 % розчин гідроксіетилового крохмалю (HES).

Дорослі. Звичайна початкова доза – 2400 мг на день, підтримуюча – 1200-2400 мг на день. Початкову й підтримуючу дози позподіляють на кілька прийомів (наприклад, 2 прийоми на день). Добова доза при цьому складає 4800 мг.

Хворі в період відміни алкоголю можуть одержувати 12 г на добу, потім їх переводять на підтримуючу дозу – 2400 мг на день;

хворі, які страждають на раптові скорочення м’язів мозкового походження: початкова доза – 2-4 г на день, яка поступово підвищується протягом кількох тижнів до добової дози 9-12 г;

органічний психічний синдром в осіб старечого віку: 4800 мг на день протягом кількох тижнів з наступним зниженням до підтримуючої дози 1200-2400 мг на день;

цереброваскулярні ураження, дефіцит пізнавальної діяльності після травм голови: добова доза 9-12 г у перші 2 тижні, потім підтримуюча доза 2400 мг на день протягом принаймні 3 тижнів.

Діти віком 8-12 років у випадку дитячої дислексії: Максимальна добова доза складає 3200 мг Луцетаму®, або 0,03-0,16 г на 1 кг маси тіла.

Дози для пацієнтів з порушенням функції нирок:

Кліренс креатиніну

Креатиніну у сироватці

 Доза

40-60 мл/хв.

 1,25-1,7 мг

½ звичайної для дорослих дози

20-40 мл/хв.

 1,7-3,0 мг

¼ звичайної для дорослих дози

Хворі похилого віку можуть приймати препарат у призначених для дорослих дозах без їх корекції.

Побічна дія. Такі скарги як нервозність, роздратованість, страх, неспокій, агресивність, порушення сну, підвищена збудливість та посилена рухова активність, найчастіше проявляються у літніх хворих, а також при щоденному введенні препарату в дозах, які перевищують 2400 мг. Нудота, запаморочення, головний біль, тремтіння рук, підвищена сексуальність і алергічні реакції спостерігаються рідко.

Протипоказання. Не можна призначати ін’єкції Луцетаму® при:

 - алергії до активного інгредієнта або до будь-якого іншого зі згаданих вище інгредієнтів;

- вагітності, годуванні груддю;

- нирковій недостатності (кліренс креатиніну –нижче 20 мл/хв.). Визначення цього стану може потребувати попереднього обстеження.

Передозування. Луцетам® нетоксичний навіть у великих дозах.

Особливості застосування. Якщо пацієнт страждає на серйозне захворювання нирок або ці ін’єкції призначають особі похилого віку, лікар може вважати за необхідне провести ретельне дослідження нирок до початку лікування. Повинно пройти близько трьох тижнів, перш ніж буде відзначено покращання. При лікуванні Луцетамом® немає необхідності обмежувати керування транспортними засобами, та виконання робіт з підвищеним ризиком аварій доти, доки не розвинуться серйозні побічні ефекти, вираженість яких може утруднити такі види діяльності.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Обережно треба призначати препарат разом із:

засобами, які стимулюють центральну нервову систему (посилюється стимулюючий ефект);

нейролептиками (викликають посилення рухових функцій);

гормонами щитовидної залози (можуть посилюватись центральні ефекти, наприклад, тремор, тривога, збудливість, порушення сну, неспокій).

Якщо пацієнт страждає на епілепсією та одержує з цього приводу відповідне лікування, може виникнути необхідність у корекції лікування при його поєднанні з внутрішньовенним введенням Луцетаму®.

Умови та термін зберігання. Зберігати при кімнатній температурі (15-25оС), у місцях, недоступних для дітей.

Термін зберігання – 2 роки.