Тетрациклин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Tetracyclinе;

 (4S,4aS,5aS,6S,12aS)-4-диметиламіно-1,4,4a,5,5a,6,11,12a-октогідро-3,6,10,12,12a-пентагідрокси-6-метил-1,11-діоксонафтацен-2-карбоксамід гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: жовта, однорідна мазь;

склад: 1 грам мазі містить тетрацикліну гідрохлориду 30 мг;

допоміжні речовини: мікрокристалін, парафін.

Форма випуску. Мазь.

 

Фармакотерапевтична група. Антибіотики для місцевого застосування. Код ATC D06A A04.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Тетрациклін - бактеріостатичний антибіотик з широким спектром дії. Активний відносно мікроорганизмів, які розмножуються екстра- та інтрацелюлярно. Пригнічує синтез білка у бактеріальній клітині.

Тетрациклін ефективний щодо:

грампозитивних мікроорганізмів (Staphylococcus spр., у тому числі таких, що продукують пеніциліназу, Streptococcus spр.,Listeria spр.);

грамнегативних мікроорганізмів (Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spр., Fusobacterium, Acinetobacter spр., Legionella pneumophilia, Moraxella catarralis, Bordetella pertusis, Haemophilus influenzae). Малоактивний та неактивний відносно синегнійної палички, протею, більшості грибів, дрібних вірусів, кисломолочних бактерій.

Фармакокінетика. Після нанесення на здорову шкіру практично не всмоктується.

Показання для застосування. Вугрові висипання (І і ІІ ступінь), які характеризуються запальними проявами у вигляді папул і пустул, лікування та профілактика легких бактеріальних інфекцій шкіри, спричинених стрептококами, стафілококами та іншими чутливими мікроорганізмами.

Спосіб застосування та дози. Мазь наносять безпосередньо на уражені ділянки, 1-2 рази на добу або застосовують у вигляді пов’язки, які накладають на 12-24 год. Тривалість лікування - від декількох днів до 2-3 тижнів.

Побічна дія. Тривале застосування мазі може спричинити свербіж, гіперемію шкіри, відчуття печіння.

Протипоказання. Підвищена чутливість до тетрацикліну або його похідних, вагітність, дитячий вік до 8 років; не застосовувати при глибоких або колотих ранах, тяжких опіках.

Передозування. Дані про передозування Тетрацикліну у вигляді мазі для місцевого застосування відсутні.

Особливості застосування. При виникненні побічної дії лікування даним препаратом потрібно припинити. Тетрациклін для зовнішнього застосування неефективний при глибоких кістозних ураженнях. При сильних вугрових запаленнях рекомендується використовувати препарати системної дії. Тетрациклін може підвищити чутливість шкіри до дії сонячних променів (фотосенсибілізацію), тому з обережністю потрібно застосовувати мазь, знаходячись під дією прямих сонячних промінів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Перехресна підвищена чутливість до комбінованих засобів, які містять тетрациклін або його похідні.

Умови та термін зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей місці, при температурі від 8 до 15 0 С.

Термін зберігання2 роки.

Пользователей также интересует