Прояз инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: оmeprazole; 5-метокси-2-[[(4-метокси-3,5-диметилпіридин-2-ил)-метил]-сульфініл]-1H-бензимідазол;

основні фізико-хімічні властивості: непрозорі желатинові капсули, основа капсули - світло-жовтого кольору, ковпачок капсули світло-зеленого кольору; капсули містять гранули білого або майже білого кольору;

склад: 1 капсула містить омепразолу 20 мг;

допоміжні речовини: манітол, лактоза, цукор, полівінілпіролідон PVP K30, спирт цетиловий, евдрагіт, поліетиленгліколь 6000.

Форма випуску. Капсули кишковорозчинні.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби для лікування пептичної виразки та гастроезофагального рефлюксу. Інгібітори “протонного насосу”. Код АТС А02В С01.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Інгібітор Н++-АТФ-ази. Гальмує активність Н++-АТФ-ази в парієтальних клітинах шлунка і блокує тим самим заключну стадію секреції соляної кислоти. Це призводить до зниження рівня базальної і стимульованої секреції, незалежно від природи подразника. Як наслідок зниження секреції кислоти, препарат знижує або нормалізує дію кислоти на стравохід у пацієнтів з рефлюксезофагітом.

Прояз має бактерицидний ефект на Helicobacter pylori.

Фармакокінетика. При прийомі внутрішньо швидко всмоктується із шлунково-кишкового тракту. Проникає в парієтальні клітини слизової оболонки шлунка. Зв’язування з білками плазми близько 95%, переважно з альбумінами. Біотрансформується в печінці. Виводиться нирками – 72 - 80%, з калом – близько 20%. Період напіввиведення дорівнює 0,5 - 1 год, у пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки період напіввиведення збільшується до 3 год.

 

Показання для застосування. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки у фазі загострення, рефлюкс-езофагіт, синдром Золлінгера-Еллісона; ерозивно-виразкові ураження шлунка і дванадцятипалої кишки, пов’язані з прийомом нестероїдних протизапальних засобів.

 

Спосіб застосування та дози. Приймають внутрішньо, перед їдою, вранці. Капсули слід проковтувати цілими, запиваючи невеликою кількістю рідини.

При виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки і рефлюкс-езофагіті дорослим - по 20 мг (1 капсула), 2 рази на добу. Курс лікування при виразці дванадцятипалої кишки - від 2 до 4 тижнів.

Курс лікування при виразці шлунка і рефлюкс-езофагіті - від 4 до 8 тижнів. При синдромі Золлінгера-Еллісона дорослим призначають по 60 - 80 мг (3 - 4 капсули) вранці, натще. Курс лікування - від 2 до 8 тижнів.

Для ерадикації Helicobacter pylori Прояз призначається разом з антибіотиками, метронідазолом, препаратами вісмуту та іншими лікарськими засобами: Прояз по 20 мг, 2 рази на добу разом з амоксицикліном по 1 г, 2 рази на добу та кларитроміцином по 0,5 г, 2 рази на добу протягом 7 днів або Прояз по 20 мг, 2 рази на добу + вісмуту субсаліцилат (субцитрат) по 120 мг, 4 рази на добу + тетрациклін по 0,5 г, 4 рази на добу + метронідазол по 0,5 г, 3 рази на добу протягом 7 днів.

Побічна дія. Прояз добре переноситься. Дуже рідко виникає нудота, головний біль, діарея, а також шкірний висип.

Протипоказання. Підвищена чутливість до омепразолу. Вагітність і період лактації. Діти до 12 років.

Передозування. Випадків передозування Проязом не спотерігалося. Специфічного антидоту немає.

У разі передозування проводять симптоматичне лікування.

 

Особливості застосування. Перед початком терапії необхідно виключити можливість наявного злоякісного процесу (особливо при виразці шлунка), оскільки лікування омепразолом може замаскувати симптоматику і відстрочити правильну діагностику. На фоні застосування омепразолу можливі хибні результати лабораторних досліджень функції печінки і показників концентрації гастрину в плазмі крові. У зв’язку з відсутністю досвіду клінічного застосування омепразол не рекомендується призначати дітям.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. На фоні прийому омепразолу може знижуватися всмоктування кетоконазолу. Омепразол уповільнює виведення діазепаму, варфарину, фенітоїну, а також інших лікарських засобів, які метаболізуються в печінці під дією цитохрому Р450. При одночасному тривалому застосуванні омепразолу і кларитроміцину виникає підвищення їх концентрації в плазмі крові. Не відмічено взаємодії омепразолу з антацидами, що приймаються одночасно.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому місці, при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 2,5 року.