Веноплант инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: світло-коричневі, круглі таблетки;

склад: 1 таблетка, вкрита оболонкою пролонгованої дії містить: сухого екстракту з насіння кінського каштана (4,5-5,5:1), що відповідає 50 мг тритерпенових глікозидів у перерахунку на безводний есцин - 263,2 мг; засіб витяжки: етанол 50% (м/м);

допоміжні речовини: кальцію гідрогенфосфат безводний, кремнію діоксид високо-дисперсний, полі (етилакрилат, метилметакрилат, триметиламоніюетил-метакрилату хлорид) 1:2:0,2/150 000, полі (етилакрилат, метилметакрилат, триметиламоніюетилметакрилату хлорид) 1:2:0,1/150000, триетилцитрат, полісорбат 80, повідон К 25, кросповідон, магнію стеарат, гіпромелоза, макрогол 4000, заліза оксид червоний (Е 172), заліза оксид жовтий

(Е 172), титану діоксид (Е 171), протипінна емульсія SE 2, тальк, сахарин-натрій, ванілін.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, пролонгованої дії.

Фармакотерапевтична група. Капіляростабілізуючий засіб. Код АТС С05СХ03.

Фармакологічні властивості. Есцин, основний активний складник екстракту насіння кінського каштана, має антиексудативну та судинозміцнювальну дію. Екстракт з насіння кінського каштана знижує активність лізосомних ензимів, яка підвищується при хронічних венозних захворюваннях, в результаті чого пригнічується деградація глікокалікси (мукополісахаридів) на поверхні стінок капілярів. Завдяки зменшенню проникності судин запобігається фільтрація низькомолекулярних білків, електролітів і води у внутрішньотканинну ділянку. В ході фармакологічних досліджень екстракту з плодів кінського каштана на людях встановлено значне зменшення крізькапілярної фільтрації в порівнянні з ефектом плацебо, і при проведенні різних рандомізованих двічі сліпих або перехресних досліджень показано значне покращання симптомів хронічної венозної недостатності (втома, відчуття важкості і напруження, свербіж, біль і набряки ніг).

Фармакокінетика. Після перорального прийому таблеток Венопланту була визначена максимальна концентрація есцину в сироватці, що дорівнювала 15 нг/мл. Завдяки пролонгованій дії таблеток максимальна концентрація була досягнута через дві години. Період напіввиведення становить приблизно 20 годин. Ступінь зв’язування білком плазми складає 82% для α-есцину і 67% для β-есцину.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування захворювань вен нижніх кінцівок, в тому числі варикозного розширення вен, що характеризуються хронічною венозною недостатністю з такими проявами, як біль та відчуття важкості в ногах, нічні судоми литкових м’язів, шкірний свербіж та набряки ніг.

Спосіб застосування та дози. Приймати по 1 таблетці пролонгованої дії двічі на день, зранку та ввечері, до їди, не розжовуючи, з невеликою кількістю води. Тривалість застосування визначається вираженістю симптомів захворювання і може бути довгочасною.

Побічна дія. В окремих випадках виникають свербіж шкіри, нудота та шлункові розлади.

Протипоказання. Підвищена чутливість до активного компонента або до будь-якої з допоміжних речовин.

Передозування. При передозуванні сапоніни, що містяться в насінні кінського каштана, можуть спричинювати нудоту, також може спостерігатися блювання та діарея.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. На даний час невідома.

Особливості застосування. На даний час результатів досліджень на людях немає. Отже, Веноплант не слід приймати під час вагітності та годування груддю.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище +25 0С, у сухому, недоступному для дітей місці. Термін придатності - 3 роки. Не слід застосовувати препарат після зазначеної дати терміну придатності.