Грааль инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина від жовтувато-бурого до темно-коричневого кольору, з ароматним запахом, притаманним прополісу, гірко-пряним смаком; при зберіганні можливе випадіння осаду;

склад: 200 мл бальзаму містять: збір лікарської рослинної сировини для бальзаму “Грааль” – 1,324 г; настойка складна для бальзаму “Грааль” - 1,08 мл; меду - 15,2 г;

допоміжні речовини: сік яблучний, колер, кислота лимонна харчова, вино червоне, спирт етиловий 96% та вода очищена.

Форма випуску. Бальзам.

Фармакотерапевтична група.Тонізуючі засоби. Код АТС А13А

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Грааль має виражену адаптогенну та антистресову дію, радіопротекторний ефект, підвищує резистентність організму, покращує пам’ять, фізичну та розумову працездатність, усуває вегетативні порушення при різних хворобах, нормалізує діурез, сприяє нормалізації травлення, має певний антисептичний ефект. Крім того, препарат підвищує рівень гемоглобіну, вміст еритроцитів та лейкоцитів у периферійній крові при різних патологічних процесах, має виражену інтерфероніндукуючу та імуномодулюючу дію ( нормалізує вміст T-лімфоцитів, співвідношення Т-хелпери/Т-супресори, рівень імуноглобулінів А, G і М ). Грааль практично нетоксичний.

Фармакокінетика. Не вивчалася.

Показання для застосування. Грааль призначають при комплексному лікуванні променевих уражень, вегетативних порушень нервової системи, нейроциркуляторної дистонії, залізодефіцитної анемії, ідіопатичної тромбоцитопенічної пурпури, вторинної лейкопенії, запальних захворювань верхніх дихальних шляхів, при пародонтозі, запальних ураженнях суглобів, патологічних процесів, які потребують корекції імунного статусу організму. Використовують також при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Як лікарський засіб з адаптогенною, антистресовою та радіопротекторною дією препарат застосовують у реабілітаційному періоді після перенесених захворювань, оскільки при будь-якій патології порушуються адаптаційні процеси та знижується загальна резистентність організму. З профілактичною метою - при професійній діяльності в умовах можливого впливу променевих чинників та стресу.

Спосіб застосування та дози. Дорослим Грааль призначають внутрішньо, застосовують зовнішньо і для аплікацій на слизові оболонки.

При променевих ураженнях, з метою корекції імунного статусу, у реабілітаційному періоді після перенесених захворювань, травм, при підвищених фізичних навантаженнях, стресах різного походження, для профілактики професійних захворювань, які можуть бути обумовлені вказаними вище факторами, Грааль приймають від 1 десертної до 1 столової ложки 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їди. Тривалість прийому, у тому числі при застосуванні у комплексних схемах терапії, залежить від характеру захворювання, досягнутого ефекту. Тривалість курсу застосування із профілактичною метою (при контролі стану здоров’я працюючих) обумовлена характером професійної діяльності і може становити від 4 до 6 тижнів.

При гематологічних захворюваннях застосовують по 1 десертній ложці 3 рази на день через 40 хвилин після їди. Тривалість прийому залежить від характеру та ефективності комплексного лікування захворювань.

Як протизапальний засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів 1 столову ложку Грааля розводять у невеликій кількості теплої води для полоскання горла не менше 6 разів на день. При пародонтозі препарат у нативному вигляді призначають у формі аплікацій не менше 3-х разів на день. При ревматичному болю ділянку ураження розтирають Граалем у нативному вигляді.

При при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту приймають по 1 столовій ложці після їди, розводячи водою. Тривалість курсу лікування сягає до 2-х місяців. При потребі – курс лікування можна повторити через 1,5-2 місяці.

Побічна дія. Можливі підвищена збуджуваність, безсоння.

Протипоказання. Діти усіх вікових груп, вагітні та жінки у період лактації, а також підвищена чутливість до компонентів препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не встановлена, але можливе посилення ефекту лікарських засобів із стимулюючим типом дії, пригничення - з седативним.

Передозування . Системних симптомів передозування не описано і не спостерігалося. Можливе посилення місцевих алергічних реакцій. Терапія - симптоматична.

Особливості застосування. Не рекомендується приймати препарат (особливо тривалий час) особам, професійна операторська діяльність яких пов’язана із підвищеним напруженням уваги і швидкістю виконання завдань, через вміст етилового спирту

Умови та термін зберігання. Зберігати у захищеному від світла та недоступному для дітей місці, при температурі не вище +250 С. Термін зберігання 3 роки.