Амоксициллин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: amoxicillin;

(2S,5R,6R)-6-[(R)-2-аміно-2-(4-гідроксифеніл)ацетамідо]-3,3 диметил-7-окто-4 тіа-

-1-азабіцикло[3.2.0.]гептан-2-карбонова кислота;

основні фізико-хімічні властивості: гранульований порошок білого або ледь жовтого кольору;

склад: 5 мл готової супензії містять 250 мг амоксициліну у формі тригідрату;

допоміжні речовини: натрію сахарин, симетикон, натрію бензоат, натрію цитрат, сахароза, агент в’язкості “guar galaktomanan”, аромат фруктовий, аромат малини, аромат суниці.

Форма випуску. Гранули для приготування суспензії.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування. Пеніциліни широкого спектра дії. Код АТС J01C A04

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Амоксицилін має бактерицидну дію, стійкий у кислому середовищі. Діє на грампозитивні і грамнегативні мікроорганізми: стафілококи, які не продукують пеніциліназу, стрептококи, ентерококи і лістерії; Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella spp., Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Shigella spp., Klebsiella spp.

 

Фармакокінетика. Амоксицилін швидко всмоктується після застосування через рот і проникає у більшість тканин і рідин організму. Максимальна концентрація у сироватці досягається через 1-1,5 години після прийому та становить 7-8 мкг/мл. Зв’язування з протеїнами становить 20%, період напіввиведення у хворих з нормальною функцією нирок становить 1-2 години. Препарат практично не метаболізується. Виводиться нирками (60%) у незміненому стані шляхом клубочкової фільтрації, незначна частина виводиться із жовчю. Амоксицилін проникає у мозок і спинномозкову рідину при запальних процесах мозкових оболонок. Прийом їжі не впливає на всмоктування амоксициліну.

Показання для застосування. Захворювання, що спричинені чутливими до препарату мікроорганізмами: отит, синусит, ангіна, фарингіт, тонзиліт, пневмонія, бронхопневмонія, пієлонефрит, цистит, уретрит, гонорея та інші.

У комбінації з метронідазолом застосовують для лікування хронічного гастриту, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, асоційованих з Helicobacter pylori .

 

Спосіб застосування та дози. Дозу та курс лікування встановлюють індивідуально, залежно від локалізації та тяжкості хвороби, а також чутливості мікроорганізмів.

Приготування суспензії.

Для приготування 100 мл суспензії у пляшку з гранулами додати 74 мл (або до мітки) очищеної води та збовтати.

Препарат у вигляді суспензії призначають дітям молодше 10 років. Дітям віком до 2 років – по ¼ чайної ложки (62,5 мг), 3 рази на добу (або із розрахунку 20 мг/кг на добу за 3 прийоми). Дітям від 2 до 5 років – по ½ чайної ложки (по 125 мг), 3 рази на добу; від 5 до 10 років – по 1 чайній ложці (по 250мг), 3 рази на добу. Тривалість лікування від 5 до 14 днів, прийом препарату слід продовжувати не менше 2-3 днів після зникнення симптомів хвороби.

Побічна дія. Алергічні реакції (кропив’янка, еритема, риніт, кон’юнктивіт, набряк Квінке, пропасниця, біль у суглобах, еозинофілія, в окремих випадках - анафілактичний шок); нудота, блювання, діарея. Як виняток - розвиток суперінфекції (у пацієнтів з хронічними захворюваннями і зниженою резистентністю організму).

Протипоказання.

Підвищена чутливість до препарату та його компонентів;

алергія на антибіотики пеніцилінового та цефалоспоринового ряду (можлива перехресна алергія);

інфекційний мононуклеоз.

 

Передозування. При передозуванні специфічних симптомів не відмічено. Лікування: симптоматична терапія.

Особливості застосування.

Застосування препарату у період вагітності можливо тільки за життєвими показаннями.

У разі порушення ниркової функції необхідно зменшити дози та кратність прийому препарату залежно від кліренсу креатиніну. При анурії добова доза становить не більше 2 г.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Одночасний прийом Амоксициліну і алопуринолу збільшує можливість шкірної висипки. Амоксицилін іноді зменшує ефективність оральних контрацептивів. Одночасне застосування антацидів з Амоксициліном зменшує абсорбцію Амоксициліну. Не призначають Амоксицилін з антибіотиками бактеріостатичної дії.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі від 15 до 25 °С, у захищеному від світла і вологи місці. Термін придатності препарату - 3 роки. Термін зберігання приготованої суспензії при температурі від 15 до 25 °С - 2 тижні. Зберігати в недоступному для дітей місці.