Укропа плоды инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Anethum graveolens;

основні фізико-хімічні властивості: дозрілі та висушені плоди Кропу /Anethum qraveolens L./, колір плодів - зеленувато-бурий або бурий, ребер – жовтувато-бурий. Запах сильний, ароматний. Солодкувато-пряні на смак, злегка пекучі.

склад : 1 пачка містить кропу плодів 50 г.

 

Форма випуску. Плоди.

Фармакотерапевтична група. Відхаркувальний засіб, вітрогонний засіб.

 Код АТС А02Х.

Фармакологічні властивості. Плоди кропу виявляють широкий спектр фармакологічної активності, зумовленої присутністю комплексу біологічно активних речовин.

Показання для застосування. Застосовують як вітрогонний (метеоризм, диспепсії) і спазмолітичний засіб при статичному стані травного тракту, а також як відхаркувальний засіб при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Спосіб застосування та дози. 10 г (2 столові ложки) сировини кладуть в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) гарячої перевареної води, закривають кришкою і нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хвилин. Охолоджують при кімнатній температурі протягом 45 хвилин і проціджують. Сировину, що залишилася, віджимають, об’єм одержаного настою доводять перевареною водою до 200 мл.

 Приймають внутрішньо, натщесерце, у теплому вигляді, по 1/5 склянки, 2-3 рази на день.

При захворюваннях верхніх дихальних шляхів приймають по 1/2–1 столовій ложці, 4-5 разів на день. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Дітям з раннього віку Кропу плоди призначають як спазмолітичний і вітрогонний засіб при метеоризмі, диспепсії, а також як відхаркувальний засіб. Настій (1 столова ложка плодів на 2 склянки окропу) застосовують натще, по 1/2 або 1/3 склянки, 2-3 рази на добу.

Побічна дія. При застосуванні у рекомендованих дозах не встановлена.

Протипоказання. Не виявлені.

Передозування. Не спостерігалось.

Особливості застосування. Перед вживанням приготовлений настій із Кропу плодів рекомендується збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При застосуванні у рекомендованих дозах не виявлена.

 

Умови та термін зберігання. Кропу плоди зберігають в недоступному для дітей, сухому місці, при кімнатній (15-25 °С) температурі.

Приготовлений настій зберігають у прохолодному (8-15 ºС ) місці, не більше 2 діб.

Термін зберігання. 3 роки.