Аскофен Л инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основнi фiзико-хiмiчнi властивостi: таблетки білого кольору, плоскоциліндричної форми, з рискою і фаскою, з гладкою поверхнею. На поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад: 1 таблетка мiстить ацетилсалiциловoї кислоти - 0,2 г, парацетамолу - 0,2 г, кофеїну - 0,04 г;

допомiжнi речовини: крохмаль картопляний або кукурудзяний, кальцiю стеарат, кислота лимонна.

Форма випуску. Таблетки.

 

Фармакотерапевтична група. Аналгетики і антипіретики. Код ATC N02B A51.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Аскофен Л – комбінований препарат, який виявляє знеболювальну, жарознижувальну та протизапальну дії. До складу Аскофен Л входять активні субстанції: кислота ацетилсаліцилова, парацетамол і кофеїн.

Антипіретичний ефект ацетилсаліцилової кислоти реалізується через центральну нервову систему шляхом пригноблення синтезу PGF2 у гіпоталамусі та шляхом пригнічення синтезу простагландинів у вогнищах запалення. Ацетилсаліцилова кислота ефективна при болю слабкої і середньої інтенсивності, менш ефективна при вісцеральному болю.

Парацетамол – ненаркотичний аналгетик. Блокує циклооксигеназу тільки в ЦНС, впливаючи на центри болю і терморегуляції (у вогнищах запалення клітинні пероксидази нейтралізує вплив парацетамолу на циклооксигеназу), що пояснює практично повну відсутність протизапального ефекту. Головна перевага парацетамолу в тому, що при його застосуванні менш ймовірна можливість утворення метгемоглобіну.

Кофеїн збуджує центральну нервову систему. Стимуляція вищих відділів нервової системи виявляється у швидкому і ясному плині думки, знятті сонливості й утоми, більш точною асоціацією ідей. Кофеїн підвищує позитивні умовні рефлекси, стимулює рухову активність, послаблює дію снодійних і наркотичних речовин, посилює дію аналгетитів і жарознижувальних засобів.

Фармакокінетика. Не вивчена.

Показання для застосування. Таблетки Аскофен Л призначають як знеболювальний засiб при слабкому або помiрно вираженому больовому синдромi, а також як жарознижувальний засiб при захворюваннях, що супроводжуються пропасницею рiзної етіологiї. Препарат застосовують при головному болю, мiгренi, зубному болю, невралгiях, артралгiях, ревматичних захворюваннях, первиннiй дисменореї.

Спосіб застосування та дози. Дорослим призначають по 1 таблетцi 2 - 3 рази на добу пiсля їжi. Вища добова доза становить 6 таблеток у 3 прийоми. Курс лiкування залежить вiд ефективностi терапiї i, як правило, не перевищує 10 днiв.

Дітям віком від 5 до 7 років призначають по ¼ таблетки 2 рази на добу; 7 - 10 років – по ½ таблетки 2 - 3 рази на добу.

Побічна дія. При застосуваннi таблеток Аскофен Л в окремих хворих можуть спостерiгатися побiчнi реакцiї, характернi для препаратiв ацетилсаліцилової кислоти та парацетамолу: алергiчнi реакцiї , виразкові ураження шлунка та 12-палої кишки, загострення бронхiальної астми, гепато - та нефротоксичнi явища.

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки, шлунково-кишковi кровотечi, знижене зсiдання кровi, тяжкi порушення функцiй печiнки та нирок, вагiтність (особливо І та ІІІ триместри), перiод лактацiї, дефiцит глюкозо-6-фосфатдегiдрогенази, iндивiдуальна неcприйнятливiсть ацетилсалiцилової кислоти або парацетамолу. Діти до 5 років.

Передозування. При передозуванні препарату можливі болі у ділянці живота, нудота, блювання, шлунково-кишкові кровотечі, порушення функції печінки та нирок, анафілактичні реакції.

Лікування. Симптоматичне. При гострому отруєнні показане зондове промивання шлунка та прийом активованого вугілля.

Особливості застосування. Наявність у складі Аскофен Л кофеїну може спричинити в осіб з підвищеною збудливістю безсоння, відчуття тривоги.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат посилює дiю засобiв, що зменшують зсiдання кровi та агрегацiю тромбоцитiв, посилює побiчну дiю кортикостероїдiв, сульфонiлceчoвини, метотрексату. Слiд уникати комбiнoваного застосування препарату з барбiтуратами, протисудомними засобами, салiцилатами, рифампiцином, алкоголем.

 

Умови та термiн зберiгання. Зберiгати в недоступному для дітей, сухому, захищеному вiд свiтла мiсцi. Термiн придатностi - 3 роки.

Пользователей также интересует