Геделикс® капли без спирта инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

 

міжнародна назва: Hederal helicis; spiss

основні фізико-хімічні властивості: прозора зеленувато-коричнева рідина;

склад:

1 мл (30 крапель) містить екстракту рідкого листя плюща (Extr. Hederae helic; spiss.) 0,1 г (1:1);

допоміжні речовини: пропіленгліколь, гліцерол, речовини ароматичні.

Форма випуску.

Краплі для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група.

Протикашльовий відхаркувальний засіб рослинного походження.

Код АТС: R05CA.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Геделікс – природний лікарський засіб рослинного походження, що містить активну речовину – екстракт листя плюща, терапевтична дія якого на запальні захворювання дихальних шляхів грунтується на секретолітичній та спазмолітичній дії глікозидних сапонінів, що містяться в листі плюща. Найбільш цінним компонентом препарату є бисдесмоздичні сапоніни з групи тритерпенглікозидів, за кількістю домінує Hederasaponin C (Hederacosid C) нарівні з дещо меншою кількістю Hederacosid C . Таким чином, при застосуванні препарату слиз робиться рідким, полегшується відхаркування, покращується дихання, зменшується подразнювальний кашель.

Фармакокінетика. Фармакокінетика та біодоступність препарату Геделікс(R) краплі без спирту не вивчалась.

Показання для застосування.

Препарат застосовується в комплексному лікуванні гострих та хронічних запальних захворювань органів дихання, які супроводжуються утворенням густого і в’язкого бронхіального секрету і/або порушенням його відхаркування - гострий та хронічний (у тому числі обструктивний) бронхіт, трахеобронхіт, бронхоектатична хвороба.

Спосіб застосування та дози. Геделікс(R) краплі без спирту слід застосовувати нерозведеним, незалежно від прийому їжи. Немовлятам і дітям рекомендується давати препарат розведеним у фруктовому соці або чаї. Тривалість застосування залежить від виду та тяжкості захворювання, але навіть при легкому перебігу захворювань дихальних шляхів лікування препаратом необхідно проводити не менше одного тижня. Після зникнення симптомів хвороби лікування ще слід продовжити 2-3 дні. Якщо лікар не призначив іншого дозування, краплі приймають 3 рази на день.

Нижче наведена таблиця застосування препарату для різних вікових груп.

Вікова група

Разова доза

Максимальна добова доза

Дорослі та діти старше 10 років

30-40 крапель

90-120 крапель

Діти віком 5-10 років

20 крапель

60 крапель

Діти віком 1-4 роки

15 крапель

45 крапель

Діти віком до 1 року

10 крапель

30 крапель

Побічна дія. Небажані впливи не відомі.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Випадки отруєння препаратом Геделікс(R) краплі без спирту не відомі.

Особливості застосування. Під час застосування Геделікс(R) краплі без спирту при вагітності та в період годування груддю ніяких небажаних впливів або погіршень стану не виявлено. При тривалому застосуванні побічні явища та звикання не спостерігаються.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у затемненому, недоступному для дітей місці, при температурі +15 - +25 ºC. Після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці, препарат не застосовувати. Термін придатності - 4 роки.

Помутніння препарату або утворення осаду, що виник при зберіганні протягом терміну придатності, не зменшує активності препарату і не є перешкодою для його застосування.