Бронхипрет® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина, світло-коричневого кольору. Запах ароматний, на смак - солодка; склад: 100 г сиропу містять

екстракту рідкого трави чебрецю (Herba Thymi vulgaris) 15,00 г; екстракту рідкого з листків плюща (Hederae helicis) 1,50 г;

Сироп містить 7 об/% спирту етилового.

допоміжні речовини: мальтитний сироп, калію сорбат, кислоти лимонної моногідрат, вода очищена.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовують для лікування кашлю та застудних захворювань. АТСкод R05C А10.

Фармакологічні властивості. Рослинні компоненти, що входять до складу препарату мають комплексну активність, яка виявляється у секретолітичній і бронхоспазмолітичній та частково протимікробній дії.

Фармакодинамика. Ефірні олії та флавоноїди трави чебрецю мають бронхоспазмолітичну і секретолітичну дію. Сапоніни з листків плюща також викликають секретолітичний ефект. Крім того препарати з листків плюща виявляють спазмолітичну дію на гладку мускулатуру і значно зменшують бронхоконстрикцію. Також був підтверджений антибактеріальний ефект препарату, зумовлений властивостями екстракту плюща та тимоловим компонентом ефірної олії з трави чебрецю.

Сапоніни плюща мають досить низький показник резорбції. Флавоноїди траві чебрецю (наприклад апігенін, лютеолін) розщеплюються кишковою флорою та добре всмоктуються в кров і виділяються або в незміненому вигляді, або у вигляді метаболітів головним чином нирками. Тимол виділяється переважно через легені.

Показання для застосування Для лікування захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем та утворенням мокротиння, при гострому і/або хронічному бронхітах.

Спосіб застосування та дози. Якщо немає інших рекомендацій, препарат приймають 3 рази на день в дозах наведених в таблиці відповідно віку та ваги:       

Вік:

Вага (кг)

Дози (крапли)

немовлята до 12 місяців

Д&Ю

по 10-16 крапель

1-2

ІОгДЬ

17

2-3

12-13 Г

20

3-4

14-15

23

4-5

16-18

26

5-6

19-20

29

6-7

21-23

32

7-8

24-25

35

8-9

26-28

38

9-Ю

29-31

41

10-11

32-34

44

12-13

38-39

50

Якщо вага дитини, віком понад 1 рік, значно відрізняється від вказаного в даної вікової категорії, то застосування препарату має бути зорієнтовано на дійсну вагу пацієнту.

Якщо вага дитини відома, рахують таким чином: 1 крапля на кг ваги +10 крапель (наприклад дитина вагою 20 кг: 20 +10=30 крапель). Якщо вага невідома, то діти віком 1-2 роки приймають 17 крапель, а дітям старше рахують так - 17 крапель + 3 краплі на кожен додатковий рік життя (наприклад дитина віком 3 роки: 17+3=20 крапель; 6 років: 17+12=29).

За допомогою мірного стаканчика:

Вік

Дози (3 рази на день)

Немовлята до 12 місяців

1,1 мл

Діти до 2 років

2,2 мл

Діти до 6 років

3,2 мл

Діти шкільного віку до 12 років

4,3 мл

Підлітки з 12 років та дорослі

5,4 мл

Нерозведений сироп рекомендується запивати невеликою кількістю рідини (водою, соком або чаєм), у дітей до 6 років необхідну кількість крапель треба розвести в 1 столовій ложці рідини.

Побічна дія. Побічні ефекти не відомі.

Протипоказання. Підвищена індивідуальна чутливість до компонентів препарату.

Передозування. При прийомі великих доз препарату, що значно перевищують рекомендовану, можливі шлункові розлади, блювання і діарея.

Особливості застосування. У періоди вагітності та годування груддю препарат слід

використовувати тільки за призначенням лікаря.

Перед вживанням сироп слід збовтувати. Під час зберігання можливо незначне помутніння: це - не впливає на ефективність препарату.

Препарат не впливає на здатність керувати автомобілем та працювати з механізмами.

Примітка для хворих на діабет. Не містить цукру. Можливо застосовування хворими на діабет,

тому що доза для прийому містить менше 0,03 одиниці заміщення вуглеводів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Взаємодія з іншими лікарськими засобами не спостерігалася. Можлива комбінація з антибактеріальними лікарськими засобами.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від дії світла місці, при температурі не вище 25°С. Зберігати в недоступному для дітей місці!

Термін придатності - 3 роки. Не використовувати після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.

Відкритий флакон можна використовувати протягом 6 місяців.