Вазотик инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ticlopidine; ([5-(2-хлорфеніл)-4,5,6,7-тетрагідротієно [3,2-c] піридин гідрохлорид);

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, круглі, двоопуклі, вкриті плівковою оболонкою, гладенькі з обох боків;

склад: 1 таблетка, вкрита плівковою оболонкою містить тиклопідину гідрохлориду – 250 мг;

допоміжні речовини: ядро: целюлоза мікрокристалічна, повідон, магнію стеарат, крохмаль, натрію кроскармелоза, тальк очищений, натрію крохмальгліколят; оболонка: гідроксипропілметилцелюлоза, поліетиленгліколь, титану діоксид, тальк.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Антитромботичні засоби. Антиагреганти. Код АТС В01А C05.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Тиклопідин – антиагрегантний засіб. Гальмує І і ІІ фази агрегації тромбоцитів, що викликані аденозин-дифосфорною кислотою, агрегацію та адгезію тромбоцитів, сприяє дезагрегації. Меншою мірою взаємодіє з глікопротеїном ІІв/ІІІа, пригнічує зв’язування фібриногену з активованими тромбоцитами. Пригнічує адгезію еритроцитів. Стимулює утворення простагландинів Е1 і Е2 і простацикліну, покращує мікроциркуляцію.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо всмоктується 80 % введеної дози. Максимальна концентрація в плазмі крові реєструється через 2 год. після прийому внутрішньо. Максимальний ефект розвивається через 7-8 діб. Метаболізується в печінці. Період напіввиведення – 24 год. Виводиться, головним чином, з сечею.

 

Показання для застосування. Для профілактики тромбозів при ішемічних порушеннях у пацієнтів з атеросклеротичними ураженнями артерій нижніх кінцівок, судин головного мозку. Реабілітаційний період після інфаркту міокарда, серповидно-клітинної анемії, станах після гемотрансфузії, для попередження або корекції тромбоцитарних порушень, що обумовлені екстракорпоральним кровообігом (у хірургії з використанням штучного кровообігу, при хронічному гемодіалізі), для профілактики ранньої ретинопатії, нефроангіопатії, ангіопатії нижніх кінцівок при тривалому діабеті, для профілактики тромбоутворення після шунтування кровоносних судин.

 

Спосіб застосування та дози. Дорослим призначають внутрішньо під час їди по 250 мг 1 - 2 рази на добу. При необхідності доза може бути збільшена до 1 г/добу, але лікування з застосуванням такої дози препарату проводять коротким курсом під контролем тривалості часу кровотечі. При необхідності препарат можна застосовувати тривалий час (2 - 6 місяців і більше). Термін застосування визначає лікар.

Побічна дія. З боку системи кровотворення: геморагічні прояви, агранулоцитоз, тромбоцитопенія, лейкопенія.

З боку шлунково-кишкового тракту, печінки: пронос, біль у животі, іноді – підвищення рівня трансаміназ, холестатична жовтяниця.

Алергічні реакції: шкірний висип.

Інші: запаморочення.

Протипоказання. Геморагічні діатези, органічні ураження зі схильністю до кровотеч, виразка шлунка і 12-палої кишки, геморагічні інсульти в гострий і підгострий періоди, захворювання крові, що супроводжуються подовженням часу кровотечі, лейкопенія, тромбоцитопенія, агранулоцитоз в анамнезі, підвищена чутливість до препарату, захворювання печінки, вагітність, годування груддю.

Передозування. Геморагічні прояви, пронос, біль у животі, запаморочення. Лікування: промивання шлунка, адсорбенти. Терапія симптоматична.

Особливості застосування. Перші 3 міс. лікування Вазотиком проводять під контролем коагулограми. При планових хірургічних втручаннях (за винятком випадків, коли тромбоцитарна дезагрегація є бажаною) необхідно припинити лікування за тиждень до операції через можливий і досить вагомий ризик геморагічних ускладнень. Одночасне застосування препарату з антикоагулянтами непрямої дії, низькими дозами гепарину, ацетилсаліциловою кислотою можливе тільки під контролем показників коагулограми. З обережністю (за умови показань) рекомендується застосовувати Вазотик одночасно з високими дозами гепарину.

Даних про використання препарату в дитячому віці немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні Вазотику і гепарину, антикоагулянтів непрямої дії, ацетилсаліцилової кислоти збільшується ризик розвитку кровотечі. При одночасному застосуванні з антацидними препаратами, глюкокортикостероїдами дія Вазотику зменшується. При одночасному застосуванні зменшується дія дигоксину, циклоспорину, підсилюється дія нестероїдних протизапальних засобів, циметидину, теофіліну, антипірину, антикоагулянтів.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до +25°С, у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2 роки.