Вибовит® Юниор инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивостівластивості: однорідна суміш порошків, із запахом і смаком, що характерні для застосованих ароматів; 1 доза, 2 г, розчинена у 30 мл води, утворює жовтий, трохи каламутний розчин;

склад:

1 пакетик містить

вітаміну А (ретинолу пальмітату)

2000

МО,

вітаміну В1 (тіамінмононітрату)

1,2

мг,

вітаміну В2 (рибофлавіну)

1,2

мг,

вітаміну В6 (піридоксину гідрохлориду)

1,4

мг,

вітаміну В12 (ціанокобаламіну)

2,0

мкг,

вітаміну С (аскорбіної кислоти)

70,0

мг,

вітаміну D3 (холекальциферолу)

400

МО,

вітаміну Е (токоферолу ацетату)

8,0

мг,

вітаміну РР (нікотинаміду)

12,0

мг,

D-пантотенату кальцію

5,0

мг;

допоміжні речовини: аромати – препарат виробляється у 5 смакових варіантах (апельсиновий, банановий, ванільний, лимонний та персиковий), глюкоза.

Форма випуску. Порошок для приготування розчину для пеорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні комплекси без добавок. Код АТС А11В А.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вібовіт Юніор - комбінований полівітамінний препарат. Вітаміни являють собою компоненти ферментативних систем, які беруть участь в основних окисно-відновних процесах, які чиняться в організмі. Препарат регулює обмін білків, вуглеводів і жирів.

Вітамін А: механізм дії вітаміну полягає у зв’язуванні трансретинової кислоти та її метаболіту, тобто 9-цис-ретинової кислоти, зі специфічними ядерними рецепторами.

Вітамін В1 є коензимом декарбоксилази піровиноградної кислоти і α-кетоглутарової кислоти, які беруть участь у вуглеводному обміні.

Вітамін В2 входить до складу флавінаденіндинуклеотиду і флавінмононуклеотиду, є коензимом цитохромредуктази та D-амінокислотної оксидази.

Вітамін В6: активною формою піридоксину є фосфорний ефір піридоксалю, що є коензимом декарбоксилази, трансамінази і рацемази, які беруть участь в обміні амінокислот.

Вітамін В12: бере участь у синтезі пуринів і піримідинів, є необхідним фактором, що зумовлює визрівання еритроцитів.

Вітамін С бере участь в окисно-відновних процесах, зумовлює перетворення проліну в гідроксипролін, лізину - в гідроксилізин, обмін катехоламінів, карнітину, заліза, білків і ліпідів.

Вітамін D3: основною властивістю вітаміну та його активних метаболітів, особливо 1,25(ОН)2D3, є посилення всмоктування кальцію та фосфатів у тонкому кишечнику і нирках; у кістках збільшується остеокластичний остеоліз. У результаті дії на кишечник, нирки та кістки збільшується концентрація кальцію в крові.

Вітамін Е бере участь у транспорті водню з флавопротеїнів до цитохрому С, опосередковано посилює синтез простагландинів, гальмує окислення поліненасичених жирних кислот, стабілізує мембрани клітин і лізосом.

Вітамін РР є складовою частиною нікотинамідаденіндинуклеотиду та нікотинамідаденіннуклеотидфосфату і опосередковано бере участь в окисно-відновних процесах.

Кальцію d-пантотенат є складовою частиною ацетилкоензиму А і опосередковано бере участь у багатьох із основних метаболічних процесів.

Фармакокінетика препарату не досліджувалась.

Показання для застосування.

Препарат застосовується для лікування гіпо- і авітамінозів у дітей старше 3 років і підлітків, профілактики дефіциту вітамінів у дітей від 7 років і підлітків:

при недостатньому вмісті вітамінів у харчуванні;

в період реконвалесценції після перенесених захворювань, після антибіотикотерапії;

при підвищеній потребі у вітамінах, особливо в осінньо-зимовий та зимово-весінній періоди.

Спосіб застосування та дози.

Внутрішньо, під час їди. Перед застосуванням порошок розчиняють щонайменше у 30 мл теплої перевареної води або чаю. Можна додати цукру за смаком.

З метою лікування застосовують 1-2 пакетики на добу.

З метою профілактики застосовують з 7 років 1 пакетик на добу.

Побічна дія. При застосуванні у рекомендованих дозах не відмічалась. Іноді можуть спостерігатися алергічні реакції (почервоніння шкіри, свербіж).

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату;

гіпервітаміноз А та D3 ;

новонародженим.

Передозування. При застосуванні в рекомендованих дозах симптоми передозування не відмічались.

Особливості застосування.

При застосуванні Вібовіту Юніор не рекомендується приймати інші лікарські засоби, що містять вітаміни А та D3 (загроза передозування).

Препарат слід з обережністю застосовувати при лікуванні дітей, які мають гіперкальціємію, сечокам’яну хворобу та розлади функції нирок.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Вітамін С посилює дію та токсичність сульфонамідів (в т. ч. можливість кристалурії). Холестирамін зменшує всмоктування вітаміну D3.

Умови та термін зберігання. Препарат зберігають у недоступному для дітей місці, при температурі 15-25°С. Термін придатності - 2 роки.