Вибовит® Юниор инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки оранжевого кольору, допускається наявність білих або оранжево-коричневих вкраплень;

склад: 1 таблетка містить

вітаміну А (ретинолу пальмітату)

2000

МО,

вітаміну В1 (тіамінмононітрату)

1,2

мг,

вітаміну В2 (рибофлавіну)

1,2

мг,

вітаміну В6 (піридоксину гідрохлориду)

1,4

мг,

вітаміну В12 (ціанокобаламіну)

2,0

мкг,

вітаміну С (аскорбіної кислоти)

70,0

мг,

вітаміну D3 (холекальциферолу)

400

МО,

вітаміну Е (токоферолу ацетату)

8,0

мг,

вітаміну РР (нікотинаміду)

12,0

мг,

D-пантотенату кальцію

5,0

мг;

допоміжні речовини: аспартам, оранжевий жовтий, магнію стеарат, аромат Tutti Frutti, манітол.

Форма випуску. Таблетки для смоктання із фруктовим смаком.

Фармакотерапевтична група. Полівітамінні комплекси без добавок. Код АТС А11В А.

Фармакологічні властивості:

Фармакодинаміка. Вібовіт Юніор - комбінований полівітамінний препарат. Вітаміни являють собою компоненти ферментативних систем, які беруть участь в основних окисно-відновних процесах, які чиняться в організмі. Препарат регулює обмін білків, вуглеводів і жирів.

Вітамін А: механізм дії вітаміну полягає у зв’язуванні трансретинової кислоти та її метаболіту, тобто 9-цис-ретинової кислоти, зі специфічними ядерними рецепторами.

Вітамін В1 є коензимом декарбоксилази піровиноградної кислоти і α-кетоглутарової кислоти, які беруть участь у вуглеводному обміні.

Вітамін В2 входить до складу флавінаденіндинуклеотиду і флавінмононуклеотиду, є коензимом цитохромредуктази та D-амінокислотної оксидази.

Вітамін В6: активною формою піридоксину є фосфорний ефір піридоксалю, що є коензимом декарбоксилази, трансамінази і рацемази, які беруть участь в обміні амінокислот.

Вітамін В12: бере участь у синтезі пуринів і піримідинів, є необхідним фактором, що зумовлює визрівання еритроцитів.

Вітамін С бере участь в окисно-відновних процесах, зумовлює перетворення проліну в гідроксипролін, лізину - в гідроксилізин, обмін катехоламінів, карнітину, заліза, білків і ліпідів.

Вітамін D3: основною властивістю вітаміну та його активних метаболітів, особливо 1,25(ОН)2D3, є посилення всмоктування кальцію та фосфатів у тонкому кишечнику і нирках; у кістках збільшується остеокластичний остеоліз. У результаті дії на кишечник, нирки та кістки збільшується концентрація кальцію в крові.

Вітамін Е бере участь у транспорті водню з флавопротеїнів до цитохрому С, опосередковано посилює синтез простагландинів, гальмує окислення поліненасичених жирних кислот, стабілізує мембрани клітин і лізосом.

Вітамін РР є складовою частиною нікотинамідаденіндинуклеотиду та нікотинамідаденіннуклеотидфосфату і опосередковано бере участь в окисно-відновних процесах.

Кальцію d-пантотенат є складовою частиною ацетилкоензиму А і опосередковано бере участь у багатьох із основних метаболічних процесів.

Фармакокінетика препарату не досліджувалась.

Показання для застосування.

Препарат застосовується для лікування гіпо- і авітамінозів у дітей старше 3 років і підлітків, профілактики дефіциту вітамінів у дітей від 7 років і підлітків:

при недостатньому вмісті вітамінів у харчуванні;

 - в період реконвалесценції після перенесених захворювань, після антибіотикотерапії;

 - при підвищеній потребі у вітамінах, особливо в осінньо-зимовий та зимово-весінній періоди.

Спосіб застосування та дози.

Внутрішньо. Таблетку розсмоктують повільно, до повного розчинення.

Терапевтично застосовують 1-2 таблетки на добу.

Профілактично застосовують з 7 років 1 таблетку на добу.

Побічна дія. При застосуванні в рекомендованих дозах не відмічалась. Іноді можуть спостерігатися алергічні реакції (почервоніння шкіри, свербіж).

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату;

хворі на фенілкетонурію;

діти до 3 років.

Передозування.

При застосуванні в рекомендованих дозах симптоми передозування не відмічались.

Особливості застосування.

При застосуванні Вібовіту Юніор не рекомендується приймати інші лікарські засоби, що містять вітаміни А та D3 (загроза передозування).

Препарат слід з обережністю застосовувати при лікуванні дітей, які мають гіперкальціємію, сечокам’яну хворобу та розлади функції нирок.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Вітамін С посилює дію та токсичність сульфонамідів (в т. ч. можливість кристалурії). Холестирамін зменшує всмоктування вітаміну D3.

Умови та термін зберігання. Препарат зберігають у недоступному для дітей місці, при температурі 15-25°С. Термін придатності - 2 роки.