Бетасалик®-КМП инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: мазь білого кольору;

склад: 100 г мазі містить бетаметазону дипропіонату 0,064 г, кислоти саліцилової 3 г;

допоміжні речовини: масло вазелінове медичне, вазелін.

Форма випуску. Мазь для зовнішнього застосування.

Фармакотерапевтична група. Кортикостероїди для застосування в дерматології. Кортикостероїди в комбінації з іншими препаратами. КодАТC D07ХС01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Протизапальний, протисвербіжний, протиалергічний, кератолітичний, протимікробний засіб.

Бетаметазону дипропіонат гальмує вивільнення інтерлейкінів 1 та 2, гама-інтерферону, медіаторів запалення, зменшує метаболізм арахідонової кислоти, індукує утворення ліпокортинів, що мають протинабрякову активність.

Саліцилова кислота сприяє кращому проникненню бетаметазону дипропіонату в глибокі структури шкіри, чинить кератолітичну та протимікробну дію.

Фармакокінетика. При всмоктуванні крізь шкіру бетаметазону дипропіонат характеризується подібними фармакокшетичними властивостями, як при зовнішньому, так і при системному застосуванні. Системне всмоктування після зовнішнього застосування становить 12-14 %. Метаболізується в печінці. Метаболіти виводяться переважно нирками, незначна частина - з жовчю.

Показання для застосування. Підгострі та хроничні дерматози з гіперкератозом (у тому числі і волосистих ділянок): псоріаз, гостра та хронічна екзема, нейродерміт, червоний плоский лишай, дисгідроз, себорейний дерматит, іхтіоз та інші іхтіозні ураження, себорея волосистих ділянок шкіри.

Спосіб застосування та дози. Препарат наносять тонким шаром, злегка втираючи в область ураженої ділянки шкіри 2 рази на добу.

Тривалість лікування визначається вираженістю запального процесу, припиненням свербежу, очищенням шкірних покривів, але не повинна перебільшувати 10 днів.

Побічна дія. В окремих випадках спостерігаються: легке печіння, свербіж, вугроподібний висип, фолікуліт, гіпертрихоз, гіпопігментація. При використанні мазі під оклюзивні пов’язки можливі: мацерація шкіри, вторинні інфекції, атрофія шкіри, пітниця. При тривалому використанні на великих поверхнях шкіри (особливо під оклюзивні пов’язки) можливі

побічні ефекти, що зумовлені резорбцією та системною дією бетаметазону дипропіонату.

Протипоказання. Індивідуальна підвищена чутливість до компонентів препарату; рожеві та звичайні (юнацькі) вугри; первинні вірусні інфекції шкіри (пухирцевий лишай, вітряна віспа); туберкульоз шкіри, грибкові ураження шкіри, шкірні прояви сифілісу, шкірні реакції після вакцинації.

Передозування. Симптоми: пригнічення гіпофізарно-адреналової функції, вторинна адреналова недостатність, прояви гіперкортицизму, включаючи синдром Кушинга. Лікування: симптоматична терапія, корекція водно-електролітних порушень.

Особливості застосування. З обережністю слід застосовувати у дітей.

Застосування при вагітності можливо у виняткових випадках по суворим показанням (на

недовгий період та/або на невеликих поверхнях тіла).

За необхідністю застосування в період лактації грудне вигодовування слід припинити.

При появі симптомів підвищеної чутливості до Бетасаліка®-КМП лікування необхідно

припинити та провести відповідну терапію.

Необхідно уникати попадання препарату в очі та на слизові оболонки.

Наявність запального процесу, а також застосування оклюзивної пов’язки, може збільшувати обсяг всмоктування.

Не слід застосовувати зовнішньо для лікування первинних шкірних уражень при грибковій (наприклад, кандидоз, трихофітія) і бактеріальній (наприклад, імпетиго) інфекції, періанального та свербежу зовнішніх статевих органів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з серцевими глікозидами - посилення дії останніх; з діуретиками - збільшується виведення калію; з гіпоглікемічними препаратами, пероральними антикоагулянтами - послаблення їх дії; з нестероїдними протизапальними засобами - підвищення ризику розвитку ерозивно- виразкових уражень та кровотеч із шлунково-кишкового тракту.

Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при

температурі від 8°С до 15°С.

Термін придатності - 2 роки.

Зберігати в недоступному для дітей місці.