Рекофол® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

хімічна назва: аденозин-5’-трифосфато-гістидинато-магнію (II) трикалієва сіль октагідрат з натрію хлоридом;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, з плоскою поверхнею, фаскою;

склад: 1 таблетка містить АТФ-ЛОНГ®у 0,01 г або 0,02 г з вмістом суми аденінових нуклеотидів 6,3 мг або 12,6 мг відповідно;

допоміжні речовини: пудра цукрова, крохмаль кукурудзяний, кальцію стеарат, аеросил, таблетоза-80, натрію бензоат.

 

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні препарати. Код АТС С01EB10.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. АТФ-ЛОНГ® є оригінальним лікарським препаратом нового класу речовин – різнолігандних координаційних сполук з макроергічними фосфатами, молекула якого складається з аденозин-5’-трифосфату (АТФ), амінокислоти гістидину та солей магнію і калію. Завдяки оригінальній структурі молекула має характерну тільки для неї фармакологічну дію, яка не є властивою для кожного з її хімічних компонентів (АТФ, гістидин, К+, Mg++). АТФ-ЛОНГ® стимулює енергетичний обмін, активність іонтранспортних систем мембран клітин, нормалізує концентрацію іонів калію і магнію, показники ліпідного складу мембран, активність мембранозалежних ферментів, покращує антиоксидантну систему захисту міокарда, знижує концентрацію сечової кислоти. АТФ-ЛОНГ® має антиішемічну, мембраностабілізуючу, антиаритмічну дію завдяки нормалізації метаболічних процесів у міокарді при ішемії і гіпоксії. АТФ-ЛОНГ® поліпшує показники центральної та периферичної гемодинаміки, коронарного кровообігу, підвищує скоротливу здатність міокарда, функціональний стан лівого шлуночка та серцевий викид, що приводить до підвищення показників фізичної працездатності. В умовах ішемії препарат зменшує споживання міокардом кисню, покращує коронарний кровообіг, активує функціональний стан серця, що приводить до зменшення частоти нападів стенокардії та задишки під час фізичних навантажень. Препарат відновлює нормальний синусовий ритм у хворих на пароксизмальну надшлункову і суправентрикулярну тахікардію, з мерехтінням і тріпотінням передсердь, а також зменшує активність ектопічних джерел (передсердні та шлуночкові екстрасистоли). АТФ-ЛОНГ® нормалізує концентрацію іонів калію та магнію в тканинах.

Фармакокінетика. Не вивчалась.

 

Показання для застосування. Препарат призначається в комплексному лікуванні ішемічної хвороби серця, нестабільної стенокардії, постінфарктного та міокардитичного кардіосклерозу, пароксизмальної надшлункової і суправентрикулярної тахікардії та в комплексній терапії інших порушень ритму; при вегетативних розладах, мікрокардіодистрофії, синдромі хронічної втоми, гіперурикемії різного походження.

Спосіб застосування та дози. Таблетки АТФ-ЛОНГ® приймають сублінгвально (під язик) і тримають до повного розсмоктування. Разова доза - 10-40 мг 3-4 рази на день, незалежно від прийому їжі. Термін лікування визначає лікар, в середньому він становить 20-30 днів. За необхідності курс повторюють через 10-15 днів. При гострих серцевих станах і пароксизмальній миготливій аритмії разову дозу 10-40 мг приймають через кожні 5-10 хвилин до зникнення негативних симптомів. Максимальна добова доза становить 400-600 мг. Досвіду застосування препарату у дітей немає.

 

Побічна дія. Не встановлена. Можлива поява нудоти, неприємних відчуттів в епігастрії, при тривалому та неконтрольованому прийомі гіперкаліємія або гіпермагніємія. Алергічні реакції.

 

Протипоказання. Гострий інфаркт міокарда, тяжкі форми бронхіальної астми, гіперкаліємія, гіпермагніємія, підвищена чутливість до компонентів препарату. AV блокади II-III ступеня, геморагічний інсульт, вагітність, період годування груддю.

 

Передозування. Можливий розвиток брадикардії, яку лікують введенням атропіну сульфату. також можливо виникнення AV блокади та артеріальної гіпотензії.

Особливості застосування. При поєднанні атріовентрикулярної блокади з іншими порушеннями ритму препарат не призначають. При тривалому застосуванні АТФ-ЛОНГ®у потрібно контролювати рівень калію і магнію в крові.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. АТФ-ЛОНГ® не можна застосовувати одночасно із серцевими глікозидами у зв’язку з підвищенням ризику виникнення атріовентрикулярної блокади. При одночасному прийомі з калійзберігаючими діуретиками та інгібіторами АПФ підвищується ризик розвитку гіперкаліємії, з магнеротом – гіпермагніємії. Дипіридамол посилює терапевтичний ефект АТФ-ЛОНГ®у, а ксантинолу нікотинат – зменшує.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 3 до 5 °С. Термін придатності - 1 рік.

Пользователей также интересует