Винборон® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Phenicaberan, 2-феніл-3-карбетокси-4-диметиламінометил-5-оксибензофурану гідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті оболонкою, жовтого кольору. На поперечному розрізі видні 2 шари;

склад: 1 таблетка містить 0,02 г або 0,04 г вінборону (фенікаберану);

допоміжні речовини: таблетоза-80, гідроксипропілцелюлоза, тальк, кальцію стеарат, плівкове покриття 39G22433 Opadry II Yellow.

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при функціональних розладах з боку травного тракту. Код АТС А 03 А.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Вінборон® являє собою синтетичний препарат з місцевоанестезуючою, антиаритмічною та вираженою спазмолітичною дією. Вінборон® розширює вінцеві та мозкові судини, поліпшуючи коронарний та мозковий кровообіг. Під впливом препарату покращується поглинання глюкози і кисню тканинами мозку. Поряд зі спазмолітичним впливом на судини мозку та серця Вінборон® при тривалому застосуванні виявляє протисклеротичний ефект, який обумовлений зменшенням кількості вільного холестерину в сироватці крові і β-липопротеїдів. препарат покращує мікроциркуляцію та збільшує об’ємну швидкість вінцевого кровообігу, утворюючи при цьому в міокарді кисневий резерв. Важливою особливістю Вінборону® є те, що він має антиагрегантну дію щодо тромбоцитів, та покращує реологічні показники крові в умовах гіперкоагуляції. Виявляє препарат незначну тромболітичну дію. Вінборон® виявляє місцевоанестезуючу дію. Антиаритмічна дія Вінборону® поєднується з властивістю підвищувати стійкість міокарду до виникнення аритмій та фібриляцій. У пацієнтів з початковою ступінню гіпертензії Вінборон® може нормалізувати артеріальний тиск. Препарат має незначний бронхолітичний ефект та імуностимулюючу дію, яка більш виражена при довготривалому застосуванні препарату.

фармакокінетика. Вінборон® швидко всмоктується у травному тракті, розподіляється в усіх органах та тканинах, більше накопичується в бронхах та органах черевної порожнини. Метаболізм препарату відбувається в печінці, який забезпечується системою цихрому Р450, метаболіти секретуються як з жовчю, так із сечею. Максимальна концентрація (Сmax) у крові спостерігається через 40 хвилин після перорального застосування. Період напіввиведення (Т1/2) складає 157 хвилин. Фармакотерапевтичний ефект починає розвиватись через 30-40 хвилин і триває 4-6 год. Препарат добре проходить крізь гістогематологічний і гематоенцефалічний бар’єри.

Показання для застосування. Холецистити, жовчокам’яна хвороба, спастичні коліти, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки і, як допоміжний засіб, для лікування ішемічної хвороби серця, тахіаритмії, бронхообструктивного синдрому. Доцільним є застосування препарату в комплексному лікуванні порушень мозкового кровообігу.

Спосіб застосування та дози. Дорослі приймають препарат по 0,02-0,04 мг 3-4 рази на добу, незалежно від прийому їжі. Термін лікування в середньому складає 4-6 тижнів.

Побічна дія. Можливе виникнення головного болю, артеріальної гіпотензії, кволості, що не потребує припинення лікування препаратом. У поодиноких випадках – зменшення апетиту та алергічні реакції.

Протипоказання. Хронічний нефрит з набряками і порушеною азотовидільною функцією нирок, при кровоточивості виразок шлунку та дванадцятипалої кишки, підвищена чутливість до препарату та його компонентів; неконтрольована гіпотензія, тяжкі порушення функції нирок та печінки, гіпокінезія жовчовивідних шляхів; стан, що супроводжується порушенням венозного відтоку крові в судинах мозку, дитячий вік.

Передозування. На сьогодні не описаний жодний випадок передозування Вінбороном®. Але при підвищеній індивідуальній чутливості можливі висипи на шкірі, зниження артеріального тиску (АТ). Значні зниження показників АТ вимагають припинення лікування препаратом. У випадку гострого отруєння необхідно вводити етамінал-натрій в субнаркотичних дозах.

Особливості застосування. Необхідно зберігати обережність при призначенні препарату хворим з вираженим атеросклерозом вінцевих та мозкових судин. Лікування вінбороном® необхідно розпочинати під контролем артеріального тиску. У разі значного зниження тиску прийом препарату необхідно припинити. Під час лікування Вінбороном® протипоказано керування транспортними засобами. Застосування при вагітності та лактації можливе у разі коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода або дитини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні препарат може посилювати дію спазмолітиків, антиангінальних, гіпотензивних та антиагрегантних засобів.

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25 °С. Термін придатності 3 роки.

Пользователей также интересует