Мидепин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: мідекаміцин (midecamycin); лейкоміцин V 3,4В-дипропаноат;

основні фізико-хімічні властивості: білі, овальні, двоопуклі розчинні таблетки без

оболонки, з лінією розлому з одного боку;

склад: 1 таблетка містить 400 мг мідекаміцину;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кремній колоїдний безводний, крохмаль

кукурудзяний, полівінілпіролідон, аспартам, магнію стеарат, тальк очищений, натрію

крохмальгліколят, ароматизатор ананасовий.

Форма випуску. Таблетки розчинні.

Фармакотерапевтична група. Макроліди і азаліди. Код АТС J01FА03.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Антибактеріальний засіб. Зв'язується з 50S субодиницею рибосоми в бактеріальній клітині і блокує синтез білка. Активний до внутрішньоклітинних мікроорганізмів (мікоплазми, хламідії, легіонели, Ureaplasma urealyticum), грампозитивних (стрептококи, стафілококи, C.diphteriae, L.monocytogenes, Erysipelothrix spp.), деяких грамнегативних (M.catarrhalis, B.pertussis, H.influenzae, Neisseria spp., Helicobacter spp. і Campylobacter spp.) і анаеробних бактерій (Clostridium spp. і Bacteroides spp.).

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньо швидко і добре всмоктується з шлунково- кишкового тракту. Сmax досягається через 1-2 год, причому в тканинах концентрація більша, ніж у сироватці. Виводиться у вигляді метаболітів, в основному з жовчю; невелика частина екскретується із сечею.

Показання для застосування. Інфекції дихальних шляхів і сечостатевої системи, спричинені внутрішньоклітинними мікроорганізмами. Інфекції дихальних шляхів, шкіри, підшкірної клітковини та ін., спричинені чутливими до пеніциліну бактеріями, для лікування хворих з підвищеною чутливістю до пеніциліну; ентерит, спричинений бактеріями роду Campylobacter; дифтерія і коклюш (лікування і профілактика).

Спосіб застосування та дози. Розчинити таблетку у склянці води (200 мл). Приймати внутрішньо (до їди) дорослим по 400 мг 3 рази на добу, максимальна добова доза - 1 600 мг. Для дітей добова доза 30-50 мг/кг розділяється на 2, а при тяжких інфекціях - на З прийоми. Дітям з масою тіла більше 30 кг - по 400 мг 3 рази на добу. Тривалість лікування - 7-10 днів, при хламідійних інфекціях - 14 днів.

Побічна дія. З боку органів ШКТ: дуже рідко - анорексія, нудота, блювання, діарея.Інші: алергічні шкірні реакції, еозинофілія, підвищена активність сироваткових трансаміназ, стоматит, псевдомембранозний коліт.

Протипоказання. Гіперчутливість до препарату або інших антибіотиків групи макролідів; тяжка печінкова недостатність; годування груддю.

Передозування. Відомостей про випадки важкої інтоксикації, викликаної мідекаміцином, немає.

Симптоми: можливі нудота, блювання.

Лікування: проведення симптоматичної терапії.

Особливості застосування. При тривалому лікуванні рекомендується контролювати стан

печінки, якщо в анамнезі відмічалися порушення її функції.

Застосування Мідекаміцину при вагітності можливо, якщо очікуваний ефект терапії перевищує потенційний ризик для плоду. На час лікування слід припинити годування груддю.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному прийомі з мідекаміцином знижується метаболізм алкалоїдів споришу і карбамазепіну в печінці, сповільнюється виведення циклоспорину і варфарину.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25°С у сухому, темному, недоступному для дітей місці.

Термін придатності - 3 роки.