Кромофарм инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

мiжнародна та хiмiчна назви: Cromoglicic acid; 5,5'-(2-гідрокситриметилендіокси)біс(4-оксо-4Н-1-бензопіран-2-карбоксилової кислоти динатрієва сіль);

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або злегка зеленувата рідина;

склад: 1 мл очних крапель містить натрію кромоглікату 20 мг;

допомiжнi речовини: бензалконію хлорид, натрію хлорид, динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, твін-80, натрій фосфорнокислий однозаміщений 2-водний (натрію дигідрофосфат дигідрат), натрій фосфорнокислий двозаміщений 12-водний (динатрію фосфат додекагідрат), вода для ін'єкцій.

 

Форма випуску. Краплі очні.

Фармакотерапевтична група. Засоби для застосування в офтальмології. Протиалергічні засоби. Код АТС S01G X01.

 

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Протиалергічний засіб, стабілізатор мембран тучних клітин, гальмує вивільнення гістаміну, лейкотриєнів та інших біологічно активних речовин із тучних клітин. Пригнічує міграцію нейтрофілів, еозинофілів, моноцитів. Попереджає алергічні реакції негайного й уповільненого типу після проникнення алергенів.

Фармакокiнетика. При інстиляції в око погано всмоктується в системний кровотік (0,03%), слідові кількості (менш 0,01%) проникають у водянисту вологу і цілком виводяться протягом 1 доби.

 

Показання до застосування. Профілактика і лікування гострого, підгострого і хронічного алергічного кон’юнктивіту і кератокон’юнктивіту, сезонного (весняного) кон’юнктивіту.

Спосіб застосування і дози. Увага! До початку застосування ковпачок щільно не загвинчувати! Перед першим застосуванням ковпачок флакона максимально загвинчують. При цьому шип, що міститься на внутрішньому боці ковпачка, проколює отвір. Безпосередньо перед застосуванням треба потримати флакон з препаратом у долоні, щоб зігріти його до температури тіла. Ковпачок відгвинчують, знімають і, злегка натискаючи на корпус флакона, розчин закапують в око. Після закапування препарату ковпачок щільно загвинчують і зберігають препарат згідно з рекомендаціями, наведеними в інструкції.

 Дорослим і дітям старше 2-х років по 1 краплі в кожне око 4 рази на добу (при необхідності до 6-8 разів на добу).

Профілактичне лікування підгострих і хронічних процесів слід починати до контакту з алергеном. Лікування продовжують протягом усього часу впливу алергенів (домашній пил, пилок рослин та ін.). Тривалість застосування залежить від виду та тяжкості захворювання.

Передозування. Випадки передозування не встановлені.

Побічна дія. Почуття печіння і поколювання в очах, що проходять самостійно через 1-3 хвилини та не призводять до патологічних змін кон’юнктиви або клінічно значимих відхилень. Подразнення слизової оболонки ока, шкірний висип навколо очей. По мірі зменшення запальних реакцій алергічного кон’юктивіту, переносимість препарату покращується.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до кромогліцієвої кислоти й інших компонентів препарату, І триместр вагітності. Не рекомендується дітям до 2-х років.

Особливості застосування.

При гострому запаленні й у період загострення хронічного процесу препарат слід застосовувати в сполученні з антигістамінними засобами або кортикостероїдами. Пацієнт повинен бути попереджений про необхідність регулярного застосування препарату. Лікування починають до контакту з алергеном і продовжують весь період дії алергену.

Кромоглікат натрію екскретується з грудним молоком у незначній кількості, тому при застосуванні препарату в період годування груддю ризик шкідливої дії на дітей раннього віку мінімальний або практично відсутній. Проте застосування препарату в період вагітності чи годування груддю рекомендується тільки коли очікувана користь перевищує потенциальний ризик для плоду або дитини.

У разі застосування очних крапель не можна користуватися м'якими контактними лінзами у зв'язку з наявністю у складі бензалконію хлориду. Тверді контактні лінзи слід вийняти з очей безпосередньо перед закапуванням крапель і вставити не раніше ніж через 15 хвилин після застосування препарату.

Вплив на здатність керувати автотранспортом та працювати з механізмами. Протягом деякого часу після закапування в очі слід утримуватися від виконання роботи, що вимагає підвищеної уваги.

 

Взаємодія з лікарськими засобами. Не встановлена.

 

Умови та термiн зберігання. Препарат слiд зберiгати у захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 15 0С до 25 0С. Термін придатності 2 роки.

Після розкриття флакона препарат придатний 28 діб.