Кромофарм инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

мiжнародна та хiмiчна назви: Cromoglicic acid; 5,5'-(2-гідрокситриметилендіокси)біс(4-оксо-4Н-1-бензопіран-2-карбоксилової кислоти дінатрієва сіль);

основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна або злегка зеленувата рідина;

склад: 1 мл розчину містить кромоглікату натрію 20 мг;

допомiжнi речовини: бензалконію хлорид, натрію хлорид, динатрієва сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти, твін-80, натрій фосфорнокислий однозаміщений 2-водний, натрій фосфорнокислий двозаміщений 12-водний, вода для ін'єкцій.

Форма випуску. Спрей назальний.

Фармакотерапевтична група. Протиалергічні засоби, що застосовують при захворюваннях порожнини носа. Код АТС R01A C01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Протиалергічний засіб, стабілізатор мембран тучних клітин, гальмує вивільнення гістаміну, лейкотрієнів та ін. біологічно активних речовин із тучних клітин. Цей механізм дії є універсальним щодо всіх слизових оболонок організму людини (у тому числі бронхів, носової порожнини, очей, кишечнику). Пригнічує міграцію нейтрофілів, еозинофілів, моноцитів. Попереджає алергічні реакції негайного й уповільненого типу після проникнення алергенів.

 Фармакокiнетика. Після інтраназального застосування менше 7% попадає в загальне судинне русло (1% може проковтуватися). Препарат виводиться з організму протягом 24 год. у незмінному вигляді, у рівних кількостях із сечею і жовчю.

Показання для застосування. Профілактика і лікування гострого, підгострого і хронічного круглорічного і сезонного алергічного ринітів, полінозів.

 Спосіб застосування та дози. Безпосередньо перед застосуванням треба потримати флакон з препаратом у долоні, щоб зігріти його до температури тіла. Перед введенням препарату треба акуратно прочистити ніс. Під час застосування препарату флакон тримають вертикально, насадкою доверху. Перед застосуванням знімають захисний ковпачок, потім поміщають наконечник насадки в носовий хід, легким натисканням пальців вприскують препарат. Під час впорскування рекомендується злегка вдихнути через ніс. Після застосування флакон закривають захисним ковпачком.

Дорослим і дітям старше 5 років по 1 впорскуванню у кожен носовий хід 6 разів на добу (при необхідності до 8 разів на добу).

Після зменшення вираженості симптомів захворювання лікування продовжують протягом усього часу впливу алергенів. Тривалість застосування залежить від виду та тяжкості захворювання.

Побічна дія. Подразнення слизової оболонки порожнини носа, зміна смакових відчуттів, нудота, шкірний висип.

Протипоказання. Підвищена чутливість до кромогліцієвої кислоти та інших компонентів препарату, І триместр вагітності. Не рекомендується дітям до 5 років.

Передозування. Випадки передозування не встановлені.

Особливості застосування.

При гострому запаленні та у період загострення хронічного процесу препарат слід застосовувати в сполученні з антигістамінними засобами або кортикостероїдами. Пацієнт повинний бути попереджений про необхідність регулярного застосування препарату. Лікування починають до контакту з алергеном і продовжують весь період дії алергену.

Динатрієва сіль кромогліцієвої кислоти екскретується з грудним молоком у незначній кількості, тому при застосуванні препарату в період годування груддю ризик шкідливої дії на дітей раннього віку мінімальний або практично відсутній. Проте застосування препарату в період вагітності чи годування груддю рекомендується тільки за призначенням лікаря.

Застосування препарату не впливає на здатність керувати транспортними засобами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з антигістамінними препаратами можливий ефект потенціювання.

Умови та термiн зберігання. Препарат слiд зберiгати у захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 15 0С до 25 0С. Термін придатності –2 роки.