Гинекофит инструкция, аналоги и состав

 Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: прозора рідина зеленувато-коричневого кольору, зі специфічнім запахом. Допускається наявність осаду;

склад: 1 мл настойки складної містить біологічно активні речовини з суміші рослинної сировини: трави барвінку малого 0,020 г; кореневищ аїру 0,022 г; квіток ромашки 0,024 г; трави звіробою 0,020 г; трави чистотілу 0,020,0 г; трави деревію 0,024 г; трави грициків звичайних 0,024 г; трави материнки 0,022 г; квіток нагідок 0,024 г;

допоміжні речовини: спирт етиловий 70%.

Форма випуску. Настойка складна.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в гінекології. Код АТС G02 СХ.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. ГІНЕКОФІТ має протизапальну (пригнічує ексудативні процеси та розвиток фіброзно-грануляційної тканини, знижує вираженість запальної реакції) та ранозагоювальну (прискорює регенерацію пошкодженої тканини) дію, а також гемостатичну активність. Препарат виявляє помірну антибактеріальну дію.

Фармакокінетика. Враховуючи те, що компоненти препарату рослинного походження і дія препарату обумовлена сукупною дією його компонентів, фармакокінетичне дослідження не проводилось.

Показання для застосування. У складі комплексної терапії кольпітів, вульвовагінітів, вульвітів, ерозій шийки матки та ендоцервіцитів, цервіцитів, сальпінгооофоритів, а також при гіперполіменореї. З метою профілактики запальних захворювань статевої системи у жінок.

Спосіб застосування та дози. ГІНЕКОФІТ призначають у вигляді вагінальних промивань та зрошувань 1 раз на добу щодня протягом 2–3 тижнів залежно від перебігу захворювання. Для цього 1 ст. ложку настойки розводять в 250 мл теплої води (35–380 С). При гострих формах захворювань, для посилення терапевтичного ефекту, одночасно з місцевим застосуванням доцільно призначати ГІНЕКОФІТ внутрішньо з розрахунку 5–10 мл (1–2 чайні ложки) на 80–120 мл (1/3–1/2 склянки) води після їди 2-3 рази на добу. При ерозіях шийки матки призначають вагінальні тампони з ГІНЕКОФІТОМ у розведенні 1:20 або 1:10.

Тривалість прийому залежить від характеру патологічного процесу, його вираженості, характеру комплексної фармакотерапії. Курс лікування становить від 10 до 28 днів.

З метою профілактики рецидивів ГІНЕКОФІТ застосовується у вигляді вагінальних промивань та зрошувань 1 раз на добу щодня в розведенні 1:20 (1 ст. ложку настойки розводять в 200 мл теплої води [35–380 С]). Тривалість курсу визначається індивідуально.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції.

Протипоказання. При обох шляхах застосування: підвищена чутливість до компонентів препарату; при прийомі всередину: вагітність, період лактації, хронічний алкоголізм, чутливість до алкоголю, гіперацидні стани, виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, цироз печінки, прийом нейролептиків і транквілізаторів, дитячий вік до 12 років.

Передозування. Передозування препарату ГІНЕКОФІТ супроводжується гострим алкогольним отруєнням, симптоми аналогічні симптомам отруєння етиловим спиртом. При концентрації спирту в крові  3–4 г/л (300–400 мг/%) розвивається виражена інтоксикація. Лікування коматозного стану полягає в промиванні шлунка, прийомі адсорбентів; терапія – симптоматична. Хороший ефект дає застосування кисню. Може виникнути необхідність у штучному диханні.

Особливості застосування. Перед застосуванням збовтати. У період застосування препарату перорально варто утримуватися від потенційно небезпечних видів діяльності, що потребують підвищеної уваги та швидких рухових і психічних реакцій (керування транспортними засобами та робота з механізмами).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Оскільки препарат містить спирт етиловий 70%, можливе потенціювання дії снодійних та седативних препаратів, транквілізаторів.

Умови та термін зберігання. Зберігати в захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 0С. Термін придатності – 2 роки.