Тримет инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: trimetazidine; 1-(триметокси-2,3,4 бензилпіперазин);

основні фізико-хімічні властивості: круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою, коричнево-червоного кольору;

склад: 1 таблетка містить триметазидину дигідрохлориду 20 мг;

допомiжнi речовини: манітол, крохмаль кукурудзяний, повідон К90, тальк, магнію стеарат, гідроксипропіл-метилцелюлоза, поліетиленгліколь, титану діоксид, барвник Понсо 4Р (Е 124) та жовтий “сонячний захід” (Е110).

 

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні засоби. Код ATC C01E B15.

Фармакологiчнi властивостi.

Фармакодинаміка. Триметазидин є антиангінальним, антиішемічним засобом, що забезпечує оптимізацію енергетичного метаболізму в клітинах в умовах гіпоксії та ішемії. Триметазидин запобігає зменшенню рівня внутрішньоклітинного АТФ і забезпечує належне функціонування іонних насосів i трансмембранного натрiєво-калiєвого потоку при збереженні клітинного гомеостазу.

Механізм дії базується на частковому пригніченні окислення жирних кислот завдяки iнгiбiцiї довголанцюгової 3-кетоацил СоА тiолази (3-КАТ). Таким чином відбувається часткове переключення енергетичного обміну з окислення жирних кислот на окислення глюкози, що є більш вигідним при ішемії.

Одночасно триметазидин оптимізує обмін фосфолiпiдiв та їх включення в мембрану, забезпечуючи тим самим захист мембрани вiд пошкоджень.

Фармакокінетика. Після перорального застосування триметазидин швидко всмоктується у шлунково-кишковму тракті. Максимальна концентрація у плазмі крові досягається менше, ніж за 2 год, і становить 55 нг/мл після одноразового прийому в дозі 20 мг. Стадія рівноважної концентрації в плазмі настає через 24 - 36 год від початку лікування. Об’єм розподілу становить 4,8 л/кг, що свідчить про добру дифузію в тканини. Зв’язування з протеїнами плазми крові низьке, приблизно 16% in vitro. Триметазидин виводиться насамперед із сечею, здебільшого у незміненому вигляді. Період напіввиведення становить приблизно 6 год.

Показання для застосування.

Кардіологія: лікування ішемічної хвороби серця, профілактика виникнення нападів стенокардії (як монотерапія або в комбінації з іншими лікарськими засобами).

Оториноларингологія: лікування кохлеарно-вестибулярних порушень ішемічного походження, таких як запаморочення, шум у вухах, зниження слуху.

Офтальмологія: хоріоретинальні розлади ішемічного походження.

Спосіб застосування та дози. Для перорального застосування.

Добова доза для дорослих – 1таблетка 3 рази на добу. Приймати під час їди.

Тривалість лікування залежить від тяжкості та перебігу захворювання і визначається лікарем.

Максимальна добова доза становить 60 мг.

 

Побічна дія. Звичайно лікування препаратом переноситься добре. Рідко виникають незначні гастроiнтестинальнi розлади (нудота, блювання), алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість (алергія) до активної речовини препарату або до будь-якої складової препарату.

Передозування. Дотепер про випадки передозування не повідомлялось.

 

Особливості застосування.

Пацієнти з нирковою недостатністю

Ниркова недостатність не є протипоказанням до застосування препарату Тримет (кліренс креатиніну ≥ 15 мл/хв). Пацієнти з ішемічною хворобою серця з початковою та помірною нирковою недостатністю не потребують адаптування дозування.

Хворі на цукровий діабет

Застосування препарату Тримет є доцільним для пацієнтів з ішемічною хворобою серця та супутнім цукровим діабетом.

Серцева недостатність

Застосування препарату Тримет є доцільним для хворих на на ішемічну хворобу серця, що супроводжується серцевою недостатністю.

Пацієнти літнього віку

Пацієнти літнього віку не потребують коригування дози.

Хірургічне втручання

Застосування триметазидину не впливає на підготовку до анестезії.

Тримет не порушує психомоторні реакції. Застосування препарату не впливає на здатність керувати автомобілем і працювати з різними механізмами.

Вагітність. В експериментальних дослідженнях на тваринах не було виявлено ембріотоксичної або тератогенної дії препарату. Але за відсутності достатніх клінічних даних бажано не застосовувати препарат у період вагітності (особливо у перші три місяці вагітності).

Лактація. Годувати груддю не рекомендується під час застосування препарату.

Діти. Досвіду застосування препарату Тримет у педіатрії немає.

Взаємодiя з іншими лікарськими засобами. Не виявлена.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати у недоступному для дітей, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності – 2 роки.