Диазолин для детей инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: mebhydrolin; 3-метил-9-бензил-1,2,3,4-тетрагідрокарболіну нафталін-1,5-дисульфонат;

основні фізико-хімічні властивості: гранули від світло-кремового до кремового кольору, зі специфічним запахом;

склад: 1 флакон містить мебгідроліну (діазоліну) 0,6 г;

допоміжні речовини: цукор рафінад, гліцирам, полівінілпіролідон, кислота сорбінова.

Форма випуску. Гранули для приготування суспензії для перорального застосування.

Фармакотерапевтична група. Антигістамінні засоби для системного застосування. КодАТСК06АХ15.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Мебгідролін належить до антигістамінних препаратів, є блокатором Н1-рецепторів гістаміну. Мебгідролін ослаблює спазмогенний ефект гістаміну відносно гладких м’язів бронхів, кишечнику, а також його вплив на проникність судин. Не має вираженого седативного та снодійного ефектів.

Фармакокінетика. Швидко всмоктується із травного тракту. Біодоступність коливається в межах 40 - 60%. Терапевтичний ефект розвивається через 15-30 хв, максимальна дія спостерігається через 1-2 год. Препарат практично не проникає через гематоенцефалічний бар’єр, метаболізується в печінці шляхом метилювання, індукує ферменти печінки, виводиться з організму нирками.

Показання для застосування. Профілактика і лікування сезонного та алергічного риніту, полінозу, кропив’янки, набряку Квінке, харчової та медикаментозної алергії, дерматозів, що супроводжуються свербежем шкіри (екзема, нейродерміт), та інших алергічних станів.

Спосіб застосування та дози. Перед застосуванням Діазоліну для дітей у флакон з гранулами додають 100 мл свіжокип’яченої теплої води температурою від 40 до 50°С і перемішують протягом 10 хв, після припинення перемішування суспензія готова для вживання. Дозують суспензію за допомогою градуйованої склянки, яка знаходиться в упаковці.

Дітям 2-3 років суспензію призначають по 2,5 мл; 4-6 років - по 5 мл; 7-10 років - по 7,5 мл 2 - 3 рази на день після їжі. Курс лікування становить 5-7 днів. Перед застосуванням суспензію необхідно збовтати.

Побічна дія. Діазолін для дітей чинить подразливу дію на слизову оболонку травного тракту, що виявляється диспептичними явищами (печія, нудота, біль в епігастральній ділянці та ін.)- Можливі сухість у роті, порушення сечовипускання, алергічні реакції. З боку центральної нервової системи - запаморочення, парестезії, підвищена стомлюваність, сонливість, нечіткість зорового сприйняття. Вкрай рідко можливо виникнення гранулоцитопенії та агранулоцитозу.

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, інші запальні захворювання травного тракту. Індивідуальна непереносимість препарату.

Передозування. При передозуванні препарату частіше виникають побічні явища, наведені у відповідному розділі. В цьому випадку препарат відміняють, проводять симптоматичну терапію, за необхідності - заходи загальної детоксикації (промивання шлунка, форсований діурез).

Особливості застосування. При лікуванні дітей молодшого віку необхідно суворо дотримуватися рекомендацій по дозуванню (можливе психомоторне збудження).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Діазолін для дітей потенціює дію препаратів, які пригнічують центральну нервову систему.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 15 до 25°С. Термін придатності гранул - 3 роки. Термін придатності суспензії - 7 діб.