Аевит® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: м’які капсули сферичної або яйцеподібної форми зі швом, жовтого кольору; вміст капсул - масляниста рідина жовтого кольору;

склад: 1 капсула містить ретинолу пальмітату (вітаміну А) - 0,055 г (100 000 МО),

a-токоферолу ацетату (вітаміну Е) - 0,1 г;

допоміжні речовини: олія кукурудзяна дезодорована чи олія соняшникова рафінована дезодорована.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Комбінований вітамінний препарат. Код АТС A11JA.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Властивості АЕвіту® визначаються фармакологічними ефектами жиророзчинних вітамінів А і Е, що входять до його складу. Препарат впливає на ядра клітин органів-мішеней та ініціює синтез білків-ферментів або структурних елементів тканин, стимулює процеси регенерації, підвищує специфічну і неспецифічну резистентність організму. Препарат нормалізує обмін речовин, виявляє активну антиоксидантну дію, відновлює капілярний кровообіг, тканинну і судинну проникність, підвищує стійкість тканин до гіпоксії.

Фармакокінетика. АЕвіт® добре всмоктується зі шлунково-кишкового тракту. Далі вітаміни А і Е транспортуються у лімфу, потім у плазму крові, де вони зв’язуються зі специфічними білками і транспортуються до органів і тканин. Надлишок вітаміну А депонується в печінці, переважно у виді ефірів пальмітинової кислоти. Вітамін А виводиться з жовчю в кишечник і бере участь в ентерогепатичній циркуляції. У печінці він піддається біотрансформації, перетворюючись спочатку в активні метаболіти, а потім – у неактивні продукти обміну, що виводяться нирками, кишечником і видихуються легенями. Елімінація вітаміну А відбувається повільно – за 3 тижні з організму виводиться 34 % прийнятої дози препарату. Надлишок вітаміну Е відкладається в тканинах, утворюючи в них депо (особливо в печінці), що підтримує нормальний рівень вітаміну Е в плазмі крові. В організмі вітамін Е піддається біотрансформації, перетворюючись на ряд метаболітів, що мають хінонову структуру. Вітамін Е в незміненому стані виділяється з жовчю, у стані метаболітів - із сечею.

Показання для застосування. АЕвіт® застосовують з лікувальною метою при захворюваннях, що потребують тривалого введення великих доз вітаміну А в сполученні з вітаміном Е: атеросклеротичних змінах судин, порушенні трофіки тканин, облітеруючому ендартеріїті, псоріазі, червоному вовчаку, атрофії зорового нерва, пігментному ретиніті.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають дорослим з лікувальною метою внутрішньо після їжі. Якщо лікар не призначив інакше, препарат приймають щодня по 1 капсулі на добу протягом 30 - 40 днів. Повторний курс проводять при необхідності через 3 - 6 місяців.

Побічна дія. Алергічні реакції, диспепсичні розлади у вигляді болю в епігастральній ділянці, нудоти, діареї. При тривалому прийомі можливе загострення жовчнокам’яної хвороби і хронічного панкреатиту. У рідких випадках може розвинутися хронічний гіпервітаміноз А, що проявляється ураженнями нервової системи (головним болем, безсонням, дратівливістю, апатією, парестезіями), змінами з боку шкірних покривів (сухістю і тріщинами шкіри на долонях і ступнях, випадінням волосся, себорейними висипами), болем у кістках, розладами ходи, збільшенням печінки і селезінки.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, тиреотоксикоз, хронічний гломерулонефрит, хронічна недостатність кровообігу, вагітність і дитячий вік.

Передозування. Одномоментний прийом великої кількості препарату супроводжується раптовим підвищенням тиску спинномозкової рідини (без патологічних змін самого ліквору), тяжким головним болем, сонливістю, порушенням зору (диплопією). У тяжких випадках розвиваються судомні припадки, серцева слабкість.

Особливості застосування. Препарат з обережністю застосовують у хворих з інфарктом міокарда, підвищеним ризиком тромбоемболій, важким атеросклерозом коронарних артерій, при гострому чи хронічному нефриті.

Препарат не слід призначати з іншими лікарськими засобами, до складу яких входять ретинолу пальмітат та його синтетичні аналоги, через ризик розвитку гіпервітамінозу А.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Препарат не можна приймати разом з естрогенами, що підвищують ризик гіпервітамінозу А; нітритами та холестераміном, що порушують всмоктування вітаміну А.

Ретинолу пальмітат знижує протизапальну дію глюкокортикоїдів.

Умови та термін зберігання. У сухому, захищеному від світла місці, при температурі від 15 до 25оС. Термін придатності - 2 роки.