Селанк инструкция, аналоги и состав

Показания: При тривожних і тривожно-астенічних розладах, що відповідають діагностичним критеріям генералізованих тривожних розладів, неврастенії, розладів адаптації
Форма випуска: Краплі назальні 0,15 % по 3 мл у флаконах № 1
Производитель, страна: ЗАТ "Інноваційний науково-виробничий центр "Пептоген", Російська Федерація
Действующее вещества: 1 мл розчину містить: селанку, у перерахуванні на 100 % речовину 1,5 мг
Регистрация: UA/11687/01/01з 30.08.2011 по 30.08.2016. Приказ 542 від 30.08.2011
Код АТХ:

Склад:

діюча речовина: селанк (треоніл-лізіл-проліл-аргініл-проліл-гліцил-пролін діацетат);

1 мл розчину містить: селанку, у перерахуванні на 100 % речовину 1,5 мг;

допоміжні речовини: метилпарагідроксибензоат (Е 218), вода очищена.

Лікарська форма. Краплі назальні.

Фармакотерапевтична група. Інші анксіолітики.

Код АТС N05B Х.

Клінічні характеристики.

Показання. При тривожних і тривожно-астенічних розладах, що відповідають діагностичним критеріям генералізованих тривожних розладів, неврастенії, розладів адаптації.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Вагітність, період годування груддю. Дитячий вік до 18 років.

Спосіб застосування та дози. СЕЛАНК® застосовують інтраназально, з використанням флакона-крапельниці.

image002.jpg

Обережно зрізати кінчик піпетки у місці, вказаному на рис. 1.

image004.jpg

Ковпачок має щільно закривати піпетку, рис. 2.

image006.jpg

Перевернути флакон і, легко постукуючи пальцем по денцю,, дочекайтеся, щоб рідина заповнила увесь простір піпетки – рис. 3.

image008.jpg

Зніміть ковпачок і легким натисканням на широку частину піпетки витисніть необхідну кількість крапель препарату у носовий хід (на слизову оболонку) – рис. 4.

Введення препарату у носові ходи здійснюють у положенні пацієнта сидячи зі злегка закинутою догори головою, після чого на короткий час пальцем затискають кожен носовий хід. Ефективність всмоктування може знижуватися при наявності підвищених виділень слизовою оболонкою носа. За один прийом вводять не більше 2-3 крапель у кожен носовий хід, що становить 300 мкг (4 краплі – 0,2 мл) – 450 мкг (6 крапель – 0,3 мл). При необхідності збільшення дозування введення здійснюється за кілька прийомів з інтервалами 10-15 хв.

Оптимальні разові дози – 300-900 мкг (4-12 крапель), добові – 900-2700 мкг (12-36 крапель), розподілені на 3 прийоми протягом дня. Тривалість курсового застосування препарату становить 10-14 днів. При необхідності курс лікування можна повторити через 1-3 тижні.

Побічні реакції. При підвищеній чутливості до сприйняття запаху і смаку при попаданні препарату з порожнини носа на слизову оболонку глотки можуть з'являтися неприємні смакові відчуття. Можливий розвиток алергічних реакцій при індивідуальній непереносимості.

Передозування.

Не відмічено.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Застосування протипоказано.

Діти.

Протипоказано.

Особливі заходи безпеки.

Під час лікування не можна вживати алкоголь.

Особливості застосування.

Препарат слід наносити на слизисту оболонку носа, не глибоко вводячи піпетку в носовий хід.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

СЕЛАНК® не впливає на ефекти препаратів, що пригнічують і стимулюють центральну нервову систему – галоперидолу, пентобарбіталу, гексобарбіталу, аналептиків (з іншими групами лікарських засобів дослідження не проводилися).

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Селанк – синтетичний аналог ендогенного пептиду тафтцину, має оригінальний механізм нейроспецифічної дії на центральну нервову систему, зв'язується зі специфічними рецепторами на мембранах нервових клітин.

Впливає на обмін моноамінів в емоціогенних структурах мозку (гіпоталамус, діенцефалон, кора великих півкуль) і активність мозкових ферментів тирозин- і триптофангідроксилази. Проявляє тропність до серотонінергічної системи, нормалізуючи рівень серотоніну мозку в умовах експериментально викликаного його зниження. СЕЛАНК® стабілізує процеси збудження і гальмування в головному мозку і підвищує стійкість нейронів кори півкуль до функціональних навантажень високої інтенсивності.

У спектрі фармакологічної дії препарату переважає анксіолітичний (протитривожний) ефект зі стимулюючим (активуючим) компонентом. Позитивно впливає на мнестичні і когнітивні функції мозку, у тому числі при їх порушенні. Активує процеси навчання, пам'яті, аналізу і відтворення інформації, покращує параметри уваги і короткострокової пам'яті. Підвищує мотиваційну стійкість і адекватність адаптивної поведінки.

СЕЛАНК® має вегетотропну дію, покращує вегетативне забезпечення діяльності в умовах емоційної напруги, оптимізуючим чином впливає на адаптаційний резерв організму.

Фармакокінетика. Абсолютна біодоступність препарату СЕЛАНК® при інтраназальному введенні становить 92,8 %. Препарат швидко всмоктується із слизової оболонки носової порожнини і через 30 секунд виявляється у плазмі крові. Концентрація у плазмі крові прогресивно знижується протягом 5-5,5 хвилини. Метаболітів при інтраназальному способі введення не виявляється. Проникає у тканини головного мозку. Препарат швидко розподіляється по органах і тканинах, виявляється у незмінному стані у добре васкуляризованих органах (печінка, нирки, серце). У добовій сечі не визначається ні незміненого препарату, ні метаболітів, що обумовлено швидкою деградацією селанку під впливом тканинних пептидаз.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина.

Термін придатності. 2 роки.

Термін придатності після першого відкриття флакона – 3 місяці.

Умови зберігання. Зберігати при температурі від 2 °С до 8 °С у захищеному від світла та недоступному для дітей місці, не допускається заморожування.

Упаковка. По 3 мл у скляному флаконі, закупореному пластмасовою пробкою-піпеткою.

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник. ЗАТ Iнновацiйний науково-виробничий центр «Пептоген», Російська Федерація.

Місцезнаходження. 123182, м. Москва, пл. Академіка Курчатова, б. 2, стр. 1.

Тел.: +495 196 48 61.

Пользователей также интересует