Граммидин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна назва: gramicidin;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або білого з жовтуватим відтінком кольору, пласкі, з фаскою та рискою;

склад: 1 таблетка містить граміцидину С 1,5 мг;

допоміжні речовини: цукор, цукор молочний, метилцелюлоза водорозчинна МЦ-100,

кальцію стеарат.

Форма випуску. Таблетки для смоктання.

Фармакотерапевтична група. Препарати, що застосовують при захворюваннях горла. Антибіотики. Код ACT R02A В30.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Антибактеріальний препарат для місцевого застосування у порожнині рота і глотки. Має протимікробну дію. У високих концентраціях виявляє бактерицидну дію на більшість грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів – збудників інфекційних захворювань порожнини рота і глотки. Підвищує проникність мембрани мікробної клітини для неорганічних катіонів, що обумовлює осмотичну нестійкість клітини. Препарат практично не викликає звикання чутливих до нього мікроорганізмів. При розсмоктуванні підсилює слиновиділення, сприяючи очищенню ротоглотки від мікроорганізмів і запального ексудату. У зв’язку з низькою системною абсорбцією дані про фармакокінетику препарату Граммидин відсутні.

Показання для застосування. Інфекційно-запальні захворювання порожнини рота і горла: гострий фарингіт, тонзиліт, ангіна, пародонтит, гінгівіт, стоматит.

Спосіб застосування та дози. Граммидин застосовують після їди, шляхом розсмоктування у роті, не розжовуючи. Безпосередньо після застосування препарату не слід вживати їжу і напої протягом 1-2 годин.

Дорослим та дітям старше 12 років – по 2 таблетки (одна за одною протягом 20-30 хвилин) 4 рази на день. Дітям до 12 років – по 1-2 таблетки 4 рази на день. Курс лікування 5-6 днів.

Побічна дія. В окремих випадках можливі алергічні реакції на компоненти препарату.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, вагітність, період лактації.

Передозування. Випадки передозування препарату не описані.

Особливості застосування. З обережністю призначають при вагітності.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Граммидин підсилює ефекти інших протимікробних засобів.

 

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С.

Термін придатності - 3 роки.