Визин® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: tetryzoline; 2-(1,2,3,4-тетрагідро-1-нафтил)-2-імідазоліну моногідрохлорид;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий, безбарвний розчин;

склад: 1 мл очних крапель містить 0,5 мг тетризоліну гідрохлориду;

допоміжні речовини: бензалконію хлорид, натрію хлорид, борна кислота, натрію тетраборат, динатрію едетат, вода очищена.

 

Форма випуску. Краплі очні.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються в офтальмології. Симпатоміметики, що застосовують як протинабрякові засоби в офтальмології: α‑адреноміметик, похідне імідазолу. Код АТС S01G A02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Тетризолін – симпатоміметичний засіб, який безпосередньо стимулює α-адренорецептори симпатичної нервової системи. Однак він не виявляє дії (або виявляє слабку дію) на β-адренорецептори. Як симпатоміметичний амін, тетризолін виявляє судинозвужувальну дію і, таким чином, зменшує набряк тканин та надмірну ексудацію. Використання препарату призводить до зменшення печіння, подразнення, свербежу, болючості та сльозотечі.

Фармакокінетика. Дія починається через кілька хвилин після закапування у кон’юнктиву ока і триває до 4 годин.

Тетризолін практично не всмоктується під час місцевого застосування, якщо його застосовувати в рекомендованих дозах.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування набряку та вторинної гіперемії внаслідок помірного подразнювального впливу на кон’юнктиву диму, пилу, хлорованої води, алергічної реакції, неспецифічного чи катарального кон’юнктивіту.

Спосіб застосування та дози. Візин® призначений лише для місцевого застосування.

Застосовують у дорослих та дітей, віком старше 6 років, по 1 або 2 краплі в уражене око (очі) до 4 разів на добу.

Застосовувати препарат більше 72 послідовних годин слід лише під наглядом лікаря. Дітям молодше 6 років препарат застосовують лише під наглядом лікаря.

Побічна дія. Після застосування Візину® спостерігалися поодинокі побічні прояви: відчуття печіння, різі, подразнення кон’юнктиви, реактивна гіперемія або в поодиноких випадках мідріаз.

Іноді можуть виникати системні симпатоміметичні ефекти.

Протипоказання. Візин® не слід призначати хворим з підвищеною чутливістю до його складових та хворим на закритокутову глаукому. Візин® не застосовують у дітей віком молодше 2 років.

Передозування. При застосуванні препарату згідно з інструкцією передозування очних крапель не можливе.

Передозування внаслідок проковтування або надмірного застосування препарату може спричинити брадикардію, сонливість, гіпотензію, летаргічний стан і зниження температури тіла. Крім того, при проковтуванні крапель може виникнути апное, депресія ЦНС і кома.

Проводять симптоматичну і підтримуючу терапію. В лікуванні передозування внаслідок проковтування препарату застосовують активоване вугілля і промивання шлунка.

Особливості застосування. Застосування крапель у дітей віком від 2 до 6 років проводити з обережністю. Хворим на тяжкі серцево-судинні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія, феохромоцитома і порушення обміну речовин (гіпертиреоз, цукровий діабет), а також хворим, які отримують інгібітори моноамінооксидази чи інші препарати, що здатні підвищити артеріальний тиск, слід користуватися Візином® лише в тому випадку, коли, на думку лікаря, можлива користь переважає потенційний ризик. Дуже часте використання може спричинити почервоніння очей.

Візин® доцільно застосовувати лише під час легкого подразнення очей. Пацієнта слід попередити:

якщо протягом 48 годин стан не поліпшується або подразнення чи почервоніння тривають чи зростають, слід припинити застосування препарату;

якщо подразнення чи почервоніння пов’язані із серйозними захворюваннями органу зору (на зразок інфекції, стороннього тіла чи хімічної травми рогівки), то пацієнту також рекомендується звернутися до лікаря;

якщо з’являються інтенсивний біль в очах, головний біль, швидка втрата зору, раптова поява перед очами плям, що “плавають”, почервоніння очей, біль під час дії світла або в очах починає “двоїтися”, то до лікаря слід звернутися негайно.

Слід уникати тривалого застосування та передозування, особливо у дітей.

Контактні лінзи слід зняти перед закапуванням препарату.

У разі зміни кольору чи помутніння розчину препарат не придатний для використання.

Вагітність і лактація

Враховуючи незначну можливість розвитку загальних реакцій, користуватися препаратом під час вагітності та лактації можна лише в тому випадку, коли, на думку лікаря, можлива користь переважає над можливим ризиком.

Вплив на здатність керувати автомобілем та користуватися технікою

Іноді після засосування крапель для очей Візин® спостерігались мідріаз та затуманення зору, які можуть вплинути на здатність керувати автомобілем та працювати з механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не слід змішувати очні краплі Візин® з будь-якими іншими краплями. Слід уникати безпосереднього контакту з м’якими контактними лінзами, враховуючи ризик порушення їх прозорості.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі +150С …. +25°С, у недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 3 роки. Відкриту пляшечку слід використати щонайбільше протягом 4 тижнів.