Троксерутин-Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: troxerutin, 1 г геля містить троксерутину в перерахуванні на суху речовину – 20 мг;

допоміжні речовини: метилпарагідроксибензоат (ніпагін), пропіленгліколь, карбомер 980, трометамін, динатрію едетат, вода очищена.

Лікарська форма.

Гель для зовнішнього застосування.

Прозорий гель жовтого кольору зі слабким характерним запахом.

Фармакотерапевтична група. Капіляростабілізуючі засоби. Троксерутин.

Код АТС С05СА04.

Фармакологічні властивості. Троксерутин чинить ангіопротекторну і флеботонізуючу дію.

Основним місцем накопичення препарату є ендотеліальний шар венул. Препарат проникає на глибину до 20 % субендотеліального шару венозної стінки, де концентрація його вище, ніж у сусідніх тканинах.

Препарат запобігає ушкодженню клітинних мембран, що зумовлене окислюванням. Запобігає відкриттю міжклітинних щілин і різкому підвищенню гідропровідності, що індукується тромбоцитами і нейтрофілами; виявляє захисний ефект навіть при вже порушеному ендотеліальному бар’єрі і відновлює порушені морфологічні властивості і гідропровідність ендотелію.

Антиоксидантний ефект виявляється у зниженні і “усуненні” окисних властивостей кисню, інгібуванні ліпідної пероксидації, захисті судинного ендотелію від окисної дії гідроксильних радикалів і гіпохлористої кислоти.

Цитопротекторний ефект виявляється в інгібуванні активації й адгезії нейтрофілів, зниженні агрегації еритроцитів і підвищенні стійкості еритроцитів до деформації, зниженні вивільнення медіаторів запалення.

Препарат підвищує венозно-артеріальний рефлюкс, подовжує час венозного наповнення, знижує приплив крові до шкірних покривів (у положенні лежачи), поліпшує мікроциркуляцію і мікросудинну перфузію.

При хронічній венозній недостатності зменшує виразність таких її проявів як набряки, біль, судоми, трофічні розлади, варикозний дерматит і варикозні виразки. Зменшує симптоми, пов’язані з гемороєм, у т. ч. біль, ексудацію, свербіж і кровотечу.

Гель зменшує набряки й інші прояви, пов’язані з хронічною венозною недостатністю нижніх кінцівок або травматичним ушкодженням.

Показання для застосування. Набряково-больовий синдром і мікроциркуляторнотрофічні порушення при гострій або хронічній недостатності вен нижніх кінцівок і прямої кишки (варикозне розширення вен, гострий і хронічний поверхневий тромбофлебіт, тромбоз при вагітності, починаючи з II триместру, посттромбофлебітичний синдром, хронічний лімфостаз, дерматити внаслідок варикозного розширення вен, гемороїдальні вузли). Травми м’яких тканин: забиті місця, розтягнення, гематоми.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. I триместр вагітності.

Особливі застереження. Не слід наносити гель на відкриті рани. Уникати потрапляння на слизові оболонки. Якщо при застосуванні препарату вираженість симптомів захворювання не зменшується, рекомендується верифікувати діагноз.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Не застосовують у I триместрі вагітності.

Контрольовані дослідження безпеки зовнішнього застосування Троксерутину-Дарниця не проводилися. Немає необхідності дотримуватись спеціальних запобіжних заходів при застосуванні препарату зовнішньо в II і III триместрах вагітності або в період лактації.

В експериментальних дослідженнях не виявлено тератогенної і будь-якої іншої негативної дії на плід при застосуванні троксерутину. Сліди O-(b-гидроксиэтил)-рутозидів, визначені в тканинах плоду і материнському молоці у тварин, не розглядаються як клінічно значущі. При зовнішньому застосуванні троксерутину в експериментальних тварин не відзначалося несприятливої дії на плід.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Препарат не впливає на швидкість нервово-м’язової провідності, його можна в рекомендованих дозах застосовувати особам, що керують автотранспортом і працюють зі складними механізмами.

Спосіб застосування та дози. Зовнішньо: гель наносять ранком і ввечері на шкіру хворобливої ділянки від дистальної до проксимальної частини і злегка масажують до повного всмоктування. Гель можна накладати під оклюзійну пов’язку. Курс лікування – від 2 тижнів до 1–2 місяців. При рецидиві захворювання курс лікування можна повторити 2–3 рази на рік.

Можливе застосування препарату у дітей. Доза препарату залежить від площі ураженої поверхні, але не повинна перевищувати 3–4 см гелю (1,5–2 г). Препарат наносять на уражену поверхню двічі на день, вранці і ввечері. Курс лікування при травмі м’яких тканин – до одного тижня.

Передозування. Про випадки передозування, що супроводжувалися б клінічними симптомами, не повідомлялося.

Побічні ефекти. При застосуванні препарату іноді можлива алергічна реакція у вигляді висипання на шкірі. Побічні ефекти швидко зникають після припинення застосування препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодій. На даний час відомості про лікарську взаємодію Троксерутину-Дарниця відсутні.

Термін придатності. 2 роки.

Умови зберігання. Препарат необхідно зберігати в недоступному для дітей місці, в оригінальній упаковці, при температурі від 8 °С до 25 °С.