Лоратадин инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: Loratadine; 8-хлор-6,11-дегідро-11-[(етоксикарбоніл-4-піперидилідин]-SH-бензо[5,6]циклогепта[1,2-b]піридин;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору з плоскою поверхнею і фаскою;

склад: одна таблетка містить лоратадину 0,01 г;

допоміжні речовини – лактоза, крохмаль картопляний, полівінілпіролідон низькомолекулярний медичний, кальцій стеариновокислий.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакологічна група. Антигістамінні препарати. ATC R06A X13.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Лоратадин є довгодіючим протиалергічним препаратом – специфічним блокатором Н1-гістамінових рецепторів, який попереджає розвиток та полегшує перебіг алергічних реакцій. Має протиалергічну, протисвербіжну, протиексудативну дію. Зменшує проникність капілярів, попереджує розвиток набряку тканин, знімає спазми гладкої мускулатури. Швидко, через 30 хвилин, усуває симптоми алергії і діє протягом 24 годин. Не викликає звикання. Препарат не посилює ефект алкоголю, седативний та інші ефекти відносно центральної нервової системи при його застосуванні відсутні.

Фармакокінетика. Після внутрішнього вживання швидко абсорбується із шлунково-кишкового тракту. Пік концентрації в плазмі крові утворюється через 1,3 години для Лоратадину і через 2,5 години для його активних метаболітів. Препарат не проникає через гематоенцефалічний бар΄єр. Період напіввиведення для Лоратадину становить 8,4 години, а для дезкарбоетоксилоратадину – 28 годин. Виводиться із сечею у вигляді активних метаболітів. Різні метаболіти Лоратадину виділяються із сечею та калом.

Показання для застосування. Лоратадин призначають при різних алергічних захворюваннях –кропив’янці, набряку Квінке, сироватковій хворобі, алергічному риніті, кон΄юнктивіті, дерматиті, неінфекційно-алергічній формі бронхіальної астми, медикаментозній алергії. Усуває симптоми, викликані застосуванням лібераторів гістаміну (псевдоалергічні синдроми), а також алергічні реакції на укуси комах.

Спосіб застосування та дози. Дорослим і дітям старшим 12 років призначають внутрішньо по 1 таблетці (10 мг) Лоратадину 1 раз на день. Дітям віком від 2 до 12 років призначають: при масі тіла до 30 кг – по 1/2 таблетки, при масі тіла понад 30 кг – по 1 таблетці 1 раз на день.

Курс лікування – від 10 до 15 днів. В окремих випадках курс лікування встановлюють індивідуально (від 1 до 28 днів).

Побічна дія. Дуже рідко препарат викликає блювання і сухість у роті.

Протипоказання. Підвищена чутливість до Лоратадину, період годування груддю. Дітям віком до 2 років бажано призначати Лоратадин в іншій лікарській формі.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. При одночасному застосуванні з еритроміцином, кетоконазолом, циметидином підвищується концентрація Лоратадину в крові. Лоратадин знижує концентрацію еритроміцину в крові на 15 %.

Передозування. При застосуванні препарату в підвищених дозах можуть спостерігатися тахікардія, сонливість, головний біль.

Особливості застосування. Під час вагітності Лоратадин застосовують лише в тому разі, коли очікуваний терапевтичний ефект перевищує можливий негативний вплив на плід та дитину.

У деяких хворих можливий розвиток дозозалежного седативного ефекту.

Умови та терміни зберігання. Зберігати в сухому, недоступному для дітей місці при температурі не вище + 25 °С. Термін придатності - 2 роки.

Пользователей также интересует