Рибоксин-Дарница инструкция, аналоги и состав

Склад:

діюча речовина: inosine; 1 таблетка містить інозину (рибоксину) 200 мг;

допоміжні речовини: картопляний крохмаль, цукор–пісок рафінований або цукор–пісок, стеаринова кислота; титану діоксид, метилцелюлоза, твін-80, тропеолін.

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Кардіологічні препарати.

Код АТС. C01ЕВ014**.

Клінічні характеристики.

Показання. У складі комплексної терапії ішемічної хвороби серця, післяінфарктний період, порушення серцевого ритму, що обумовлено глікозидною інтоксикацією, дистрофія міокарда, цироз печінки, гострий та хронічний гепатит, урокопропорфірія.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату. Подагра, гіперурикемія.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначають дорослим по 200 мг (1 таблетка) 3– 4 рази на добу. У перші дні лікування добова доза дорівнює 600–800 мг. У випадку гарної переносимості на 2–3 день добову дозу підвищують до 1,2 г, при необхідності – до 2,4 г/добу. Тривалість лікування – від 4 тижнів до 1,5–3 місяців.

При урокопропорфірії добова доза для дорослих становить 800 мг (по 200 мг 4 рази на добу). Тривалість лікування – 1–3 місяці.

Побічні реакції. Гіперурикемія, загострення подагри (при тривалому прийманні високих доз), алергійні реакції: свербіж, гіперемія шкіри.

Передозування. Про випадки передозування препарату не повідомлялося. При перевищенні дози препарату можливе посилення побічних ефектів.

Лікування: відміна препарату, при необхідності – промивання шлунка, прийом активованого вугілля внутрішньо, очисна клізма.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Адекватних та суворо контрольованих досліджень з безпеки та ефективності застосування препарату у вагітних жінок у період годування груддю не проводилося. Тому застосування препарату в період вагітності і лактації можливе лише у тому випадку, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода та дитини.

Діти. Відсутній об'єктивний досвід щодо застосування препарату у дітей.

Особливості застосування. При нирковій недостатності застосування препарату можливе, якщо очікуваний позитивний ефект переважає над можливим ризиком від застосування. Під час тривалого застосування бажано контролювати рівень сечової кислоти в крові та сечі.

Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Препарат не впливає на швидкість нервово–м'язової провідності,

в рекомендованих дозах його можна застосовувати особам, котрі керують автотранспортом і працюють зі складними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Знижує ефективність засобів що зменшують рівень сечовини у крові.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Діючою речовиною препарату є інозин, який має антигіпоксичні, антиаритмічні властивості, виконуючи роль попередника синтезу АТФ. Чинить позитивну дію на обмін речовин у міокарді, зокрема підвищує енергетичний баланс міокарда, стимулює синтез нуклеотидів, підвищує активність низки ферментів циклу Кребса. Збільшує силу скорочень серця й сприяє більш повному розслабленню міокарда в діастолі за рахунок здатності зв'язувати іони кальцію, які проникли в клітини під час їхнього збудження. У результаті цього зростає ударний об’єм, поліпшується кровопостачання міокарда, у т. ч. коронарний кровообіг. Інозин також знижує агрегацію тромбоцитів, активує регенерацію тканин.

Фармакокінетика. Добре абсорбується в шлунково-кишковому тракті. Метаболізується в печінці з утворенням глюкуронової кислоти з наступним її окисненням. У незначній кількості виділяється нирками.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки жовтого кольору, покриті оболонкою, із двоопуклою поверхнею.

Термін придатності. 4 роки.

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.