Элеутерококк инструкция, аналоги и состав

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: екстракт рідкий (0,7 : 1) з лікарської рослинної сировини кореневищ з коренями елеутерококу колючого

допоміжні речовини: спирт етиловий 40%

Лікарська форма.

Екстракт рідкий для перорального застосування, спиртовий

Рідина темно-коричневого кольору, в тонкому шарі прозора, зі специфічним запахом. При зберіганні допускається випадання осаду.

Фармакотерапевтична група.

Тонізуючі засоби.

Код АТС А13А*.

Фармакологічні властивості. До складу кореневищ з коренями входять елеутерозиди А, В, В1, С, Д, Е, F i G, похідні кумарину, флавоноїди, ефірна олія, рослинний віск, смоли, крохмаль та ін. Завдяки присутності елеутерозидів препарат підвищує фізичну та розумову працездатність, стійкість до несприятливих факторів навколишнього середовища, підвищує гостроту зору, стимулює серцево-судинну систему, послаблює стресові реакції, має деяку стимулюючу гонадотропну та гіпоглікемічну дію.

Показання для застосування.

Фізична та розумова перевтома, неврастенії і психостенії, артеріальна гіпотензія, функціональне виснаження центральної нервової системи, яке супроводжується зниженням працездатності, дратівливістю і безсонням. Вегето-неврози, післяопераційний період; в поєднанні з іншими засобами - при гострій та хронічній променевій хворобі.

Протипоказання.

Гіперчутливість до компонентів препарату, гіпертермічний синдром, артеріальна гіпертензія, підвищена збудженість, гострі інфекційні захворювання, інфаркт міокарда, аритмії, безсоння, нейроциркуляторна дистонія, періоди вагітності та годування груддю, дитячий вік до 12 років.

Належні заходи безпеки при застосуванні.

При прийомі препарату необхідно контролювати артеріальний тиск. Препарат містить спирт етиловий 40%, тому слід утримуватися від керування автотранспортом і роботи з механізмами, що потребує підвищеної уваги.

Не слід порушувати правила застосування лікарського засобу.

Особливі застереження.

Не рекомендовано застосовувати дітям до 12 років, жінкам у період вагітності та годування груддю.

Спосіб застосування та дози.

Препарат призначають внутрішньо за 30 хвилин до їди. Дорослі приймають по 20-30 крапель 2-3 рази на день, дітям віком від 12 років призначають із розрахунку 1 крапля на рік життя дитини 2 рази на день. Курс лікування - 25-30 днів; при необхідності - повторюють через 1-2 тижні.

Перед застосуванням збовтувати.

Передозування.

Можливе підвищення артеріального тиску, порушення ритму серця, підвищена збудливість. Терапія симптоматична.

Побічні ефекти.

Можливе порушення сну.

У разі появи будь-яких небажаних явищ необхідно припинити застосування препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Препарат посилює дію стимуляторів центральної нервової системи і аналептиків, є фізіологічним антагоністом засобів, що пригнічують центральну нервову систему.

Термін придатності.

4 роки.

Препарат не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Умови зберігання.

У захищеному від світла, недоступному для дітей місці при температурі від + 8°С до + 15°С. При зберіганні допускається випадання осаду.