Миролют® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: misoprostol;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки від білого до білого з жовтуватим або сіруватим відтінком кольору, плоскоциліндричної форми з фаскою та рискою;

склад: 1 таблетка містить мізопростолу (у перерахуванні на 100 % речовину) 200 мкг; гіпромелозу.

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кремнію діоксид колоїдний (аеросил), натрію крохмаль гліколят (карбоксиметилкрохмаль), магнію стеарат.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що підвищують тонус та скоротливу активність міометрія.

Код АТС G02A D06

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Мізопростол – синтетичне похідне простагландину Е1.

Мізопростол індукує скорочення гладких м`язових волокон міометрія та розширення шийки матки. Здатність мізопростолу стимулювати скорочення матки полегшує розкриття шийки та виведення вмісту порожнини матки.

Препарат чинить слабку стимулюючу дію на гладку мускулатуру шлунково-кишкового тракту. Великі дози мізопростолу інгібують секрецію шлункового соку.

Мізопростол не виявляє клінічно значущої дії на пролактин, рівень гонадропінів, тиреотропного гормону, гормону росту, тироксину, кортизолу, креатиніну, на агрегацію тромбоцитів, функцію легенів та серцево-судинну систему.

Фармокінетика. При пероральному застосуванні швидко абсорбується. Одночасне застосування з їжею знижує біодоступность мізопростолу (жирна їжа значно знижує абсорбцію, не впливаючи на тривалість абсорбції).

У стінках шлунково-кишкового тракту та печінці метаболізується до фармакологічно активного діестерифікованого метаболіту – мізопростолової кислоти. Час досягнення максимальної концентрації метаболіту – 15-30 хв. Максимальна концентрація мізопростолу становить 6,08±1,64 мг/мл, мізопростолової кислоти – 499 мг/мл. Період напіввиведення мізопростолової кислоти – не менше 30 хв. Не кумулює.

Підвищення дози мізопростолу з 200 мкг до 400 мкг призводить до збільшення концентрації у плазмі мізопростолової кислоти у 2 рази.

Виводиться переважно з жовчю та нирками (менше 1 %).

Показання для застосування. Медикаментозне переривання маткової вагітності у ранні терміни (до 42 днів ) у поєднанні з міфепристоном.

Спосіб застосування та дози.

Для переривання вагітності одночасно з міфепристоном препарат повинен застосовуватися у лікувальних закладах, які мають відповідних фахівців.

Внутрішньо, через 36-48 годин після прийому 600 мг (3 таблетки) міфепристону призначають 400 мкг (2 таблетки) препарату Міролют®.

Побічна дія.

Переймисті болі внизу живота, запаморочення, головний біль, нудота, блювання, метеоризм, пронос, шкірний висип, припливи.

Рекомендовані дози мізопростолу не чинять побічних дій з боку серцево-судинної системи, печінки або нирок.

Протипоказання.

-                     Підвищена чутливість до компонентів препарату;

-                     серцево-судинні захворювання;

-                     захворювання печінки та нирок;

-                     захворювання, пов’язані з простагландиновою залежністю або протипоказання до застосування простагландинів: глаукома, бронхіальна астма , артеріальна гіпертензія;

-                     ендокринопатія та захворювання ендокринної системи, у тому числі цукровий діабет, дисфункція надниркових залоз;

-                     гормональнозалежні пухлини;

-                     анемія;

-                     період годування груддю;

-                     застосування внутрішньоматкових протизаплідних засобів (перед застосуванням потрібно видалити ВПЗ);

-                     підозра на позаматкову вагітність.

-                     не застосовують підліткам.

Передозування.

Токсичність мізопростолу у людей не виявлена. Клінічними ознаками, які можуть свідчити про перевищення дози, є сонливість, тремор, судоми, біль у животі, гарячка, посилене серцебиття, артеріальна гіпотензія або брадикардія. Терапія симптоматична.

Особливості застосування.

При застосуванні для переривання вагітності терміном до 42 днів мізопростол повинен застосовуватися тільки у поєднанні з міфепристоном. У поєднанні з міфепристоном мізопростол має застосовуватися тільки за призначенням та під наглядом лікаря та тільки у спеціалізованих лікувальних закладах, які мають можливість надання негайної гінекологічної допомоги. Застосування препарату потребує попередження резус-конфлікту та інших загальних заходів, які супроводжують переривання вагітності.

Перед призначенням мізопростолу пацієнтка повинна бути детально проінформована про дію та можливі побічні ефекти препарату. За пацієнткою необхідно спостерігати в умовах лікувального закладу протягом 4-6 год до прийому препарату.

Під час і після прийому препарату пацієнтці повинна бути надана своєчасна медична допомога у разі виникнення масивної кровотечі або інших ускладнень.

Після прийому препарату у пацієнток, як правило, виникає невелика піхвова кровотеча, у деяких жінок довготривала. При дуже ранньому терміні вагітності можливе переривання вагітності вже після прийому міфепристону, однак у цьому випадку також необхідне застосування мізопростолу для оптимізації результатів медичного переривання вагітності. Після прийому мізопростолу приблизно у 80 % жінок переривання вагітності відбувається протягом 6 годин та приблизно у 10 % жінок – протягом одного тижня.

Пацієнткам потрібно пройти повторне обстеження у тому ж лікувальному закладі через 8-15 днів після прийому препарату. За необхідності має бути проведено УЗ-дослідження або визначення хоріонічного гонадотропіну у сироватці крові. При підозрі на неповне переривання вагітності або збереження вагітності необхідно своєчасно провести комплексне медичне обстеження.

При неповному перериванні вагітності або за недієвості медикаментозного втручання через 10-14 днів обов`язково проводять вакуумаспірацію з наступним гістологічним обстеженням аспірату.

Відомостей щодо впливу препарату на здатність керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами немає.

Вагітність та період годування груддю. Препарат може застосовуватися вагітними тільки для переривання вагітності, у всіх інших випадках він протипоказаний вагітним. Необхідно інформувати пацієнток про потенційну небезпеку мізопростолу.

У разі застосуванні методу медичного переривання вагітності грудне вигодовування слід припинити на 7 день після прийому міфепристону (на 5 день після прийому мізопростолу).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодії.

Тривале застосування рифампіцину, ізоніазиду, протисудомних препаратів, антидепресантів, ацетилсаліцилової кислоти, індометацину та барбітуратів, паління більше 10 цигарок на день стимулює метаболізм мізопростолу, знижуючи його рівень у сироватці крові.

Протягом одного тижня після прийому мізопростолу слід відмовитися від застосування ацетилсаліцилової кислоти та інших нестероїдних протизапальних препаратів.

Умови та термін зберігання.

Зберігати в темному, сухому та недоступному для дітей місці при температурі не вище 25ºС.

Термін придатності –3 роки. Не застосовувати після закінчення терміну придатності.