Витрум® Циркус с железом инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фiзико-хiмiчнi властивості: таблетки у вигляді фігурок різних тварин світло-бузкового, жовтувато-оранжевого або світло-рожевого кольорів, з сіруватим відтінком та світлими та темними вкрапленнями;

склад: 1 таблетка містить вітаміну А (у вигляді ретинолу ацетату) 0,86 мг (2500 МО), вітаміну D3 (холекальциферолу) 10 мкг (400 МО), вітаміну Е (у вигляді альфа токоферолу ацетату) 15 мг (15 МО), вітаміну С (у вигляді натрію аскорбату) 60 мг, фолієвої кислоти 300 мкг, вітаміну В1 (у вигляді тіаміну гідрохлориду) 1,05 мг, вітаміну В2 (рибофлавіну) 1,20 мг, вітаміну В6 (піридоксину гідрохлориду) 1,05 мг, вітаміну В12 (ціанокобаламіну) 4,5 мкг, нікотинаміду 13,5 мг, заліза (у вигляді заліза фумарату) 15 мг;

допоміжні речовини: цукор, кислота стеаринова, кремнію діоксид колоїдний, магнію стеарат, барвник жовтий «сонячний захід» (Е110), барвник спеціальний червоний AG (Е129), індигокармін (Е132), ароматизатори апельсиновий, вишневий, грейпфрутовий.

Форма випуску. Таблетки жувальні.

Фармакотерапевтична група. Полівітаміни з залізом. Код АТС А11АА01.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Комбінований препарат, що містить спеціально підібрані дози вітамінів і заліза відповідно до потреб дитячого організму.

Вітамін А необхідний для нормального перебігу метаболічних процесів, в тому числі для регуляції росту та розвитку організму. Забезпечує нормальну функцію органа зору, структурну цілісність тканин, підвищує резистентність тканин до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища.

Вітамін D3 підвищує абсорбцію кальцію та солей фосфорної кислоти в кишечнику, а також активує процес їх виведення, мінералізацію кісток, протидіє виникненню рахіту.

Вітамін Е є активним антиоксидантом, підтримує стабільність клітинних мембран, захищає їх від ушкодження.

Вітамін С активує діяльність залоз внутрішньої секреції, регулює всі види обміну, згортання крові, регенерацію тканин, утворення стероїдних гормонів, синтез колагену, проникність капілярів та ін. Аскорбінова кислота підвищує адаптаційні можливості організму.

Фолієва кислота бере участь у процесах кровотворення, синтезі амінокислот та інших біологічно активних речовин в організмі, в обміні холіну.

Вітамін В1 активно впливає на різні функції організму, бере участь в обміні речовин та нервово-рефлекторній регуляції, впливає на проведення нервового збудження в синапсах.

Вітамін В2 входить до складу флавінових ферментів, бере участь в транспорті водню (диханні тканин) та утворенні АТФ в мітохондріях.

Вітамін В6 необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервової системи.

Вітамін В12 сприяє нормальній діяльності печінки і нервової системи, активує процеси згортання крові, обмін вуглеводів та ліпідів, бере участь у синтезі різних амінокислот.

Нікотинамід відіграє важливу роль у життєдіяльності організму, бере участь в утворенні ферментів, що переносять водень та фосфор у біохімічних реакціях, і в процесах перетворення енергії в клітинах.

Залізо входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, цитохромів, бере участь у низці окислювально-відновних реакцій, відіграє важливу роль у процесах кровотворення.

Фармакокiнетика. Не вивчалась.

Показання для застосування. Призначають дітям при гіпо- та авітамінозі, нестачі заліза (в період інтенсивного росту; при підвищених фізичних та нервово-психічних навантаженнях; в період відновлення після перенесених хвороб, при незбалансованому або неповноцінному харчуванні).

Спосіб застосування та дози. Дітям віком від 3 до 5 років – по 1 таблетці на добу після їжі, дітям віком від 6 років – по 1-2 таблетки на добу. Таблетки слід розжовувати. Курс лікування – 2-3 місяці.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції на компоненти препарату, забарвлення калу в темний колір (обумовлене наявністю заліза).

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату. Дитячий вік до 3 років.

Передозування. Випадки передозування препарату не описані. При випадковому гострому передозуванні необхідно викликати блювання, промити шлунок. Подальше лікування – симптоматичне.

Особливості застосування. Не перевищувати рекомендовану дозу. Через ризик передозування не рекомендується приймати разом з іншими препаратами, до складу яких входять вітаміни А, D та залізо.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Через наявність у препараті заліза при одночасному прийомі затримується всмоктування в травному каналі антибіотиків групи тетрациклінів, а також фторхінолонів. Вітамін С підсилює дію та побічні явища сульфаніламідів. Антацидні препарати, що містять алюміній, магній, кальцій, а також холестирамін, зменшують всмоктування заліза.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до 30°С, у захищеному від світла, сухому місці, недоступному для дітей.

Термін придатності – 3 роки.