Витрум® Суперстресс инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основнi фiзико-хiмiчнi властивості: двоопуклі таблетки овальної форми, вкриті оболонкою від червоного до темно-червоного кольору;

склад: 1 таблетка містить вітаміну С 500 мг, вітаміну Е 30 мг (30 МО), вітаміну В1 15 мг, вітаміну В2 10 мг, вітаміну В6 5 мг, вітаміну В12 12 мкг, біотину 45 мкг, фолієвої кислоти 400 мкг, нікотинаміду 100 мг, пантотенової кислоти 20 мг, заліза 27 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кислота стеаринова, кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат, натрію кроскармелоза, кальцію сульфат, гідроксипропілметилцелюлоза, титану діоксид (Е171), триацетин, барвник жовтий «Сонячний захід» (Е110), барвник спеціальний червоний AG (Е129).

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Полівітаміни з залізом. Код А11АА01.

Фармакологічнi властивостi. Фармакодинаміка. Препарат містить комбінацію речовин, які забезпечують повноцінну діяльність нервової системи при високих нервово-психічних або фізичних навантаженнях, при гострих вірусних, застудних та неврологічних захворюваннях, в період реабілітації після травм, операцій, при нападах безсоння, головного болю, хронічної втоми. Підвищує імунітет та сприяє швидкому одужанню, підвищує стійкість до стресів.

Вітамін С проявляє сильновиражені відновлювальні властивості, регулює вуглеводний обмін, впливає на метаболізм амінокислот, тироксину, біосинтез катехоламінів, стероїдних гормонів та інсуліну. Необхідний для згортання крові, синтезу колагену, регенерації кісткової та сполучної тканин. Підвищує неспецифічну резистентність організму.

Вітамін Е є активним антиоксидантом, гальмує перекисне окислення ліпідів, яке поcилюється при багатьох захворюваннях, попереджує ушкодження клітинних структур вільними радикалами.

Вітамін В1 бере участь в регуляції вуглеводного та білкового обміну, необхідний для нормального функціонування нервової системи, травного тракту, серцевої діяльності та ендокринних залоз.

Вітамін В2 входить до складу флавінових ферментів, які беруть участь у диханні тканин та утворенні АТФ в мітохондріях.

Вітамін В6 входить до складу ферментів, які беруть участь в амінокислотному та ліпідному обміні. Потрібен для нормального функціонування периферичної та центральної нервової системи.

Вітамін В12 активує обмін вуглеводів, білків та ліпідів, сприяє нормалізації порушених функцій печінки та нервової системи, активує систему згортання крові.

Біотин впливає на ліпідний та вуглеводний обмін, бере участь у синтезі пуринів, що входять до структури нуклеїнових кислот та нуклеотидів.

Фолієва кислота бере участь в різноманітних метаболічних процесах, потрібна для нормального дозрівання мегалобластів та утворення нормобластів. Стимулює еритропоез, бере участь в синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот, пуринів та піримідинів, а також в обміні холіну.

Нікотинамід покращує обмін вуглеводів, входить до складу ферментів транспортування водню і фосфату в процесах тканинного дихання. Має гіполіпідемічну та антихолестеринову активність.

Пантотенова кислота забезпечує процеси ацетилювання, синтезу ацетилхоліну, кортикостероїдів. Оптимізує енергетичне забезпечення нервових і м’язових клітин, процесів регенерації ендотелію.

Залізо компенсує дефіцит цього елемента у випадку недостатнього його надходження або порушеного засвоювання. Іони заліза входять до складу гемоглобіну, міоглобіну та інших тканинних ферментів, стимулюють еритропоез, беруть участь в окислювально-відновних реакціях.

Фармакокiнетика. Не досліджувалась.

Показання для застосування. Лікування гіповітамінозу та дефіциту заліза в період одужання після тяжких захворювань, травм, операцій; в період підвищених психічних і фізичних навантажень.

Спосіб застосування та дози. Дорослим призначають по 1 таблетці на добу під час або після їди. Тривалість лікування до двох тижнів.

Побічна дія. Можливі прояви алергічних реакцій на компоненти препарату. Можливе забарвлення калу в чорний колір, сечі – в жовтогарячий.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату, тромбофлебіт, підвищене згортання крові, цукровий діабет. Дитячий вік.

Передозування. При перевищенні рекомендованих доз можливі головний біль, біль в епігастрії, нудота, алергічні висипання на шкірі, запор. Лікування: застосування активованого вугілля, промивання шлунка, симптоматична терапія.

Особливості застосування. Не перевищувати рекомендовану дозу. Застосування препарату під час вагітності та годування груддю тільки за рекомендацією лікаря. Не приймати разом з іншими препаратами, що містять залізо та вітаміни. В процесі лікування необхідно слідкувати за артеріальним тиском, функціонуванням підшлункової залози, нирок. Аскорбінова кислота може змінювати показники лабораторних тестів (рівень глюкози, білірубіну, трансаміназ).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Через наявність у препараті заліза при одночасному прийомі затримується всмоктування в травному каналі антибiотикiв групи тетрациклiнiв, а також фторхiнолонiв. Вiтамін С пiдсилює дiю та побiчнi явища сульфанiламiдiв. Антациднi препарати, що мiстять алюмiнiй, магнiй, кальцiй, а також холестирамін, зменшують всмоктування залiза.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі до 30ºС, в сухому, захищеному від світла місці, недоступному для дітей.

Термін придатності – 3 роки.