Мерадазол инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: ornidazole; альфа-(хлорметил)-2-метил-5-нітро-1Н-імідазол-1-етанол;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або майже білого кольору, круглі, з боків опуклі, вкриті плівковою оболонкою.

склад: 1 таблетка містить орнідазолу 500 мг;

допоміжні речовини: ядро – целюлоза мікрокристалічна, коповідон (пласдон S-630), натрію крохмаль гліколят, крохмаль картопляний, магнію стеарат, кремнію діоксид (аеросил), тальк; оболонка – гіпромелоза (гідроксипропілметилцелюлоза), макрогол (поліетіленгліколь 6000), титану діоксид, тальк.

Форма випуску. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антибактеріальні засоби для системного застосування. Орнідазол. Код АТС J01XD03.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинамика. Протипротозойний, антибактеріальний засіб, похідне 5-нітроімідазолу. ДНК-тропний препарат з бактеріцидним типом дії і з вибірковою активністю щодо мікроорганізмів, які мають ферментні системи, здатні внутрішньоклітинно відновлювати нітрогрупу з утворенням активних метаболітів. Після проникнення препарату в мікробну клітину відбувається відновлення нітрогрупи під впливом нітроредуктаз мікроорганізму. Продукти відновлення утворюють комплекси з ДНК, викликаючи її деградацію, порушують процеси реплікації і транскрипції ДНК. Крім того, продукти метаболізму препарату володіють прямою цитотоксичною дією і порушують процеси клітинного дихання.

Активний щодо Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Lamblia intenstinalis, а також до деяких анаеробних бактерій (Bacteroides spp., Clostridium spp., Fusobacterium spp.) і анаеробних коків.

Фармакокінетика. При прийомі всередину швидко абсорбується із шлунково-кишкового тракту, біодоступність – 90%. Максимальна концентрація в крові досягається протягом 3 годин після прийому. З білками плазми зв’язується менше 15%. Легко проходить крізь гістогематичні бар’єри, включаючи гематоенцефалічний. Метаболізується в печінці. Час напіввиведення – приблизно 13 год. Виводиться в основному у вигляді метаболітів нирками (60 - 70%), кишечником (20 - 25%); приблизно 5% виводиться в незміненому вигляді нирками.

Показання для застосування. Трихомоніаз, амебіаз (в т.ч. амебна дизентерія, позакишковий амебіаз), лямбліоз; профілактика інфекцій, які спричинені анаеробними бактеріями, при операціях на ободовій кишці та в гінекології.

Спосіб застосування та дози. Приймати після їжі. При трихомоніазі: дорослим по 0,5 г 2 рази на добу (вранці і ввечері) протягом 5 днів.

При амебній дизентерії: дорослим і дітям з масою тіла більше 35 кг – 1,5 г (3 таблетки) один раз на добу (ввечері); дорослим масою тіла більш 60 кг – по 1,5 г 2 рази на добу (вранці і ввечері). Курс лікування – 3 дні.

При інших формах амебіазу: дорослим і дітям з масою тіла більше 35 кг – по 0,5 г 2 рази на добу (вранці і ввечері). Курс лікування – 5 - 10 днів.

При лямбліозі: дорослим і дітям з масою тіла більше 35 кг – 1,5 г (3 таблетки) один раз на добу (ввечері). Тривалість терапії – 1 - 2 дні.

Для профілактики інфекцій, викликаних анаеробними бактеріями: по 0,5 - 1 г (1 - 2 таблетки) перед операцією і по 0,5 г 2 рази на добу після операції протягом 3 - 5 днів.

Дітям з масою тіла менше 35 кг рекомендується застосування в іншій лікарській формі.

Побічна дія.

З боку центральної і периферійної нервової системи: головний біль, запаморочення, тремор, ригідність, порушення координації рухів, сенсорна або змішана периферійна невропатія.

З боку системи травлення: нудота, блювання, діарея.

Протипоказання. Органічні захворювання центральної нервової системи, вагітність, період годування груддю, підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування.

Симптоми: порушення свідомості, судоми, депресія, периферійний неврит.

Лікування: симптоматична терапія.

Особливості застосування. Препарат слід застосовувати з обережністю у пацієнтів з захворюваннями центральної нервової системи, при епілепсії, розсіяному склерозі. Зростає ризик розвитку побічних ефектів у дітей, у хворих з ураженнями печінки, у осіб, які зловживають алкоголем.

При необхідності застосування препарату в період годування груддю слід вирішити питання про припинення грудного годування.

При лікуванні трихомоніазу слід обов’язково лікувати обох статевих партнерів.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Посилює дію антикоагулянтів кумаринового ряду, пролонгує міорелаксуючу дію векуронію броміду. На відміну від інших імідазольних похідних (метронідазол) сумісний з алкоголем (не пригнічує ацетальдегіддегідрогеназу).

Умови і терміни зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 30°С. Термін придатності – 2 роки.