Грудной сбор № 1 инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: подрібнена сировина: суміш неоднорідних шматочків жовтувато- або сірувато-білого, сірувато-зеленого, зеленого, бурувато-пурпурового кольору, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм; запах слабкий, ароматний;

порошок крупний: суміш неоднорідних шматочків жовтувато- або сірувато-білого, сірувато-зеленого, зеленого, бурувато-пурпурового кольору, що проходять крізь сито з отворами діаметром 2 мм; запах слабкий, ароматний;

склад: 1 г збору містить: алтеї коренів – 0,4 г, мати-й-мачухи листя – 0,4 г, материнки трави – 0,2 г.

Форма випуску. Збір.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що застосовуються при кашлі та застудних захворюваннях. Код АТС R05CA10.

Фармакологічні властивості. Компоненти збору містять олію ефірну, флавоноїди, речовини дубильні, кислоту аскорбінову, глікозиди гіркі, ситостерин, сапоніни, каротиноїди, кислоти органічні. Цей комплекс біологічно активних речовин має відхаркувальну дію за рахунок покращення відходження мокротиння при захворюваннях дихальних шляхів.

Показання для застосування. Запальні захворювання дихальних шляхів (бронхіт, бронхопневмонія, бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба).

Спосіб застосування та дози. 5 г (1 столова ложка) збору вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) кип’яченої води кімнатної температури, закривають кришкою і настоюють на киплячій водяній бані 15 хв. Охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують, залишок віджимають до процідженого настою. Об’єм настою доводять кип’яченою водою до 200 мл. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2 склянки 2-3 рази на день після їди. Діти, залежно від віку, - від 1 столової ложки до 1/4 склянки 2-3 рази на день після їди.

2 фільтр-пакети вміщують в скляний або емальований посуд, заливають 200 мл (1 склянка) окропу, закривають і настоюють 15 хв. Дорослі приймають у теплому вигляді по 1/2-1 склянці 2-3 рази на день після їди. Діти, залежно від віку, – від 2 столових ложок до 1/3 склянки 2-3 рази на день після їди.

Тривалість курсу лікування визначається лікарем індивідуально з урахуванням характеру, ступеня тяжкості та особливостей перебігу захворювання, стабільності досягнутого терапевтичного ефекту і переносимості препарату.

Побічна дія. Можливий розвиток алергічних реакцій. При появі побічних реакцій припинити прийом препарату.

Протипоказання. Вагітність та період лактації; індивідуальна підвищена чутливість до біологічно активних речовин лікарського засобу.

Передозування. Повідомлень щодо передозування препарату не надходило.

Особливості застосування. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Невідома.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Приготовлений настій – у прохолодному (8-15°С) місці не більше 2 діб.

Термін придатності - 2 роки.