Трайфед® инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або майже білого кольору;

склад: 1 таблетка містить

трипролідину гідрохлориду 2,5 мг;

псевдоефедрину гідрохлориду 60 мг;

допоміжні речовини: крохмаль, лактоза, целюлоза мікрокристалічна, кремнію діоксид колоїдний, магнію стеарат, натрію кроскармелоза.

Форма випуску. Таблетки.

Фармакотерапевтична група. Системно діючі протинабрякові засоби, що застосовуються при патології порожнини носа.

Код АТС R01BА52.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Трипролідин є антагоністом Н1-рецепторів, забезпечує симптоматичне лікування алергічних станів, спричинених виділенням надлишкової кількості гістаміну. Псевдоефедрин – протинабряковий засіб, який проявляє пряму та непряму симпатоміметичну активність (стимулятор a- і b-адренорецепторів).

Фармакокінетика. Препарат швидко та майже повністю всмоктується з шлунково-кишкового тракту. Виділяється у вигляді метаболітів через кишечник.

Показання для застосування. Симптоматичне лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, нежиті, включаючи алергічні риніти, вазомоторні риніти, риніт при застуді.

Спосіб застосування та дози.

Дорослим та дітям старше 12 років – по 1 таблетці 3 рази на добу. Тривалість курсу лікування не повинна перевищувати 4 тижнів.

Побічна дія. Сонливість, іноді – шкірний свербіж, тахікардія, сухість у роті, носі, глотці.

Протипоказання.

  • Гіперчутливість до будь-якого з інгредієнтів, що входять до складу препарату;

  • тяжка форма артеріальної гіпертензії або серйозні захворювання коронарних судин;

  • при застосуванні протягом останніх двох тижнів інгібіторів моноаміноксидази;

  • періоди вагітності і годування груддю.

Передозування. При передозуванні можуть виникнути такі симптоми: мідріаз, тахікардія, артеріальна гіпертензія, серцева аритмія, збуджений стан, галюцинації (частіше в дітей), нудота та блювання, гіпертонічний криз, безсоння, м’язовий тремор, зміна психічного стану.

Лікування. Рекомендується підтримка дихання та серцево-судинної системи, протисудомна терапія. Після отруєння необхідно промити шлунок. Прискорити виведення псевдоефедрину можна за допомогою ацид-діурезу або діалізом.

Особливості застосування.

Вагітність і годування груддю. Ефективність та безпека застосування препарату в періоди вагітності і годування груддю вивчена недостатньо.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами. Препарат може стати причиною сонливості, що слід враховувати водіям та операторам машин.

З обережністю застосовувати пацієнтам, які страждають на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, гіпертиреоїдизм, підвищений внутрішньоочний тиск, гіпертрофію простати, а також із серйозними розладами функцій печінки та нирок.

Трайфед® у формі таблеток не рекомендовано застосовувати дітям віком до 12 років. Дітям віком від 6 місяців до 12 років призначають Трайфед® у формі сиропу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. З обережністю застосовувати препарат хворим, які одночасно приймають антигіпертензивні препарати, оскільки Трайфед® містить псевдоефедрин і може частково нейтралізувати гіпотензивну дію препаратів, які впливають на симпатичну активність, зокрема бретилія, бетанідину, гуанетидину, дебризохину, метилдопи, блокаторів альфа- і бета-адренорецепторів.

При одночасному застосуванні Трайфеду® з трициклічними антидепресантами або іншими симпатоміметичними засобами (деконгестантами, супресорами апетиту, амфетаміновими психостимуляторами), що впливають на катаболізм симпатоміметичних амінів, може виникнути підвищення АТ.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі 15 – 25 °С. Термін придатності – 3 роки.