Тирозур инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: білий, сипучий порошок;

склад: 1 г порошку містить 1 мг тиротрицину;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, макрогол 6000, кремній колоїдний безводний.

Форма випуску. Порошок для місцевого застосування.

Фармакотерапевтична група. Антибіотики для місцевого застосування.

Код АТС D06АХ08.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Тиротрицин є сполукою різних циклічних і лінійних поліпептидів, які виявляють антибактеріальну активність і утворюються як ендотоксин анаеробними спороутворюючими Bacillus brevis. Ця сполука містить до 70 – 80 % тироцидинів (основних циклічних декапептидів) і до 20 – 30 % граміцидинів (нейтральних лінійних пентадекапептидів).

Активний в основному відносно грампозитивних бактерій Staph. aureus MSSA, Staph. aureus MRSA, Staph. Haemolyticus, Strep. Pyogenes, Strep. Viridans, Enterococcus faecalis, Diplococcus pneumoniae, Corynebact. spp, Neisseria meningitides, деяких штамів Neisseria gonorrhoeae, грибів і трихомонад, а також деяких грамнегативних бактерій і багатьох видів грибів, включаючи Candida.

Тиротрицин чинить дозозалежну бактеріостатичну або бактерицидну дію відносно таких мікроорганізмів як Clostridia.

Виділення з бактеріальних клітин таких речовин, як азот і фосфати, забезпечують ефективність дії тироцидину. Подібно до катіонних детергентів тироцидин руйнує мембрани бактеріальних клітин. За рахунок прямого впливу на клітинну стінку бактерії, дія препарату не обмежується пригніченням росту або поділу клітин, він також зумовлює бактерицидний ефект тироцидину.

Крім того, граміцидини утворюють катіонні канали в клітинній мембрані бактерій, що призводить до втрати ними калію і, як результат, до зміни внутрішньоклітинної концентрації катіонів і цитолізу. Такий компонент, як граміцидин, у подальшому спричиняе розрив процесів фосфорилювання у ланцюзі клітинного дихання.

Через особливий механізм дії тиротрицину, який не відзначається у системних антибіотиків, перехресна стійкість, не виникає.

Порошок Тирозур прискорює процес загоєння ран шляхом очищення дна рани, а також стимулюванням процесів грануляції й епітелізації.

Фармакокінетика. Не відомо якою мірою тиротрицин може всмоктуватися системно. Високі концентрації були виявлені в роговому шарі шкіри (після нанесення на інтактну поверхню) і безпосередньо в рані.

Показання для застосування. Поверхневі рани з незначним виділенням ексудату і наявністю суперінфекції, спричиненої чутливими до тиротрицину патогенними мікроорганізмами.

Спосіб застосування та дози. Один або два рази на добу посипати тонким шаром порошку уражені ділянки шкіри і, за необхідності, покрити їх пов'язкою.

Тривалість лікування визначається індивідуально.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції.

Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

Передозування. Про випадки передозування не повідомлялося.

Особливості застосування. Відповідно до загальноприйнятих принципів, застосовувати препарат у період вагітності й годування груддю можна лише після об'єктивної оцінки співвідношення очікуваного корисного ефекту і можливого ризику.

При застосуванні порошку Тирозур пацієнтами, які керують транспортними засобами або складними механізмами, немає необхідності дотримуватися спеціальних застережних заходів.

У разі необхідності порошок Тирозур можна застосовувати у дітей будь - якого віку.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не відома.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі 15 - 25°С у недоступному для дітей місці.

Термін придатності - 3 роки.

Не застосовувати після зазначеної на упаковці дати закінчення терміну придатності.