Печаевский Валидол-Натур инструкция, аналоги и состав

Загальна характеристика:

основні фізико-хімічні властивості: таблетки від світло-зеленого до коричнювато-зеленого кольору, з двоопуклою поверхнею; на поверхні таблеток допускаються вкраплення зеленого та коричневого кольору;

склад: 1 таблетка містить валідолу 60 мг, сухого екстракту цвіту та листя глоду 50 мг, сухого екстракту шишок хмелю 50 мг, сухого екстракту трави пустирника 25 мг;

допоміжні речовини: манітол, фруктоза, повідон 25, натрію цикломат, магнію стеарат, аеросил.

Форма випуску. Таблетки для смоктання.

Фармакотерапевтична група. Засоби, що впливають на серцево-судинну систему. Комбіновані кардіологічні препарати. Код АТС С01ЕХ.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Комбінований препарат, що містить валідол та екстракти глоду, пустирника та шишок хмелю. Валідол чинить седативну та помірну рефлекторну судинорозширювальну (у тому числі коронаророзширювальну) дію за рахунок подразнення нервових рецепторів слизової оболонки ротової порожнини. Стимуляція рецепторів супроводжується індукцією вивільнення ендогенних фізіологічно активних речовин, які беруть участь у регуляції функціонування нервової та серцево-судинної систем.

Фітоекстракти (глоду, пустирника та хмелю), що входять до складу препарату, мають седативний ефект, виявляють вегетостабілізуючу та помірну спазмолітичну дію.

Препарат зменшує психоемоційне напруження, підвищену чутливість до зовнішніх подразників та пов’язані з цим прояви вегетативної дисфункції, в тому числі порушення сну. Дія препарату при сублінгвальному застосуванні розвивається через 5 хв.

Фармакокінетика. Фармакокінетичні дослідження валідолу та біологічно активних речовин із рослинних компонентів препарату не проводилися.

Показання до застосування. Неврози, в тому числі з порушеннями нічного сну, істерія, нудота невротичного характеру, функціональна кардіалгія, нейроциркуляторна дистонія за кардіальним типом, морська та повітряна хвороба (симптоматична терапія).

Спосіб застосування та дози. Таблетки тримають у роті до повного розсмоктування. Разова доза для дорослих та дітей старше 12 років становить 2 таблетки 3 рази на добу.

Тривалість лікування визначається індивідуально.

Побічна дія. Нудота, блювання, дискомфорт у животі, сльозотеча, запаморочення, короткочасна артеріальна гіпотензія, сонливість, алергічні реакції.

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, артеріальна гіпотензія, брадикардія, гострі та хронічні запальні захворювання підшлункової залози. Вагітність, дитячий вік до 12 років.

Передозування.

Симптоми проявляються у вигляді більш виражених побічних ефектів - артеріальної гіпотензії, брадикардії, нудоти та запаморочення.

Лікування: відміна препарату. Зазначені явища зазвичай проходять самостійно, за необхідності – симптоматичне лікування.

Особливості застосування. З обережністю слід застосовувати препарат при захворюваннях шлунково-кишкового тракту у стадії загострення. Пацієнти на цукровий діабет перед застосуванням препарату повинні проконсультуватися з лікарем, оскільки 1 таблетка містить 35 мг фруктози.

Невідомо, чи потрапляє препарат в грудне молоко, тому від його прийому жінкам, які годують груддю, слід утримуватись.

Вплив на здатність керувати транспортними засобами та працювати зі складними механізмами

Під час застосування препарату слід утримуватись від керування транспортними засобами та роботи, що потребує підвищеної уваги, оскільки можливе запаморочення, сонливість і уповільнення швидкості психомоторних реакцій.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Дещо зменшує вираженість головного болю, зумовленого застосуванням нітратів. Потенціювання седативного та гіпотензивного ефекту можливе при одночасному застосуванні з іншими психотропними та антигіпертензивними засобами, опіоїдними аналгетиками, засобами для наркозу та алкоголем.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі від 8 °С до 15 °С.

Термін придатності - 2 роки.