Гингиум 120 мг инструкция, аналоги и состав

Показания: – Когнітивні розлади різного генезу (дисциркуляторна енцефалопатія внаслідок інсульту, черепно-мозкових травм, у старечому віці, що проявляється розладами уваги та/або пам’яті, зниженням інтелектуальних здібностей, відчуттям страху, порушенням сну) та нейросенсорні порушення різного генезу (стареча дегенерація жовтої плями, діабетична ретинопатія);– переміжна кульгавість при хронічних облітеруючих артеріопатіях нижніх кінцівок (ІІ ступінь по Фонтейну);– порушення зору судинного генезу, зниження його гостроти;– порушення слуху, дзвін у вухах, запаморочення і порушення координації судинного та інволюційного генезу;– синдром Рейно.
Форма випуска: Таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 120 мг № 30 (10х3), № 60 (10х6), № 120 (10х12) у блістерах у пачці
Производитель, страна: Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина
Действующее вещества: 1 таблетка містить сухого екстракту (35 - 67 : 1) 120 мг, отриманого з листя гінкго білоба (Ginkgo biloba leaves); екстрагент: ацетон 60 % (м/м), глюкози сироп*;*- інертний компонент для отримання екстракту
МНН: Ginkgo folium - Гинкго двулопастное
Регистрация: UA/11869/01/02з 20.12.2011 по 20.12.2016. Приказ 130 від 24.02.2016
Код АТХ:

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 1 таблетка містить сухого екстракту (35 - 67 : 1) 80 мг або 120 мг, отриманого з листя гінкго білоба (Ginkgo biloba leaves); екстрагент: ацетон 60 % (м/м), глюкози сироп*;

*- інертний компонент для отримання екстракту.

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, натрію крохмальгліколят (тип А), кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат, поліетиленгліколь (макрогол 4000), гідроксипропілметилцелюлоза, титану діоксид (Е 171), заліза оксид жовтий (Е 172).

Лікарська форма. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Для випуску серії: овальні, двоопуклі таблетки, вкриті плівковою оболонкою, однорідні кольору охри з рискою з обох боків.

Для терміну зберігання: овальні, двоопуклі таблетки, вкриті плівковою оболонкою, кольору охри з охристо-коричневими вкрапленнями з рискою з обох боків і гладенькою поверхнею.

Назва і місцезнаходження виробника.

Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина/Salutas Pharma GmbH, Germany.

Отто-вон-Гюріке-Аллеє, 1, 39179 Барлебен, Німеччина/Otto-von-Guericke-Allee,1 391179

Barleben, Germany.

Фармакотерапевтична група.

Засоби, що застосовуються при деменції. Код АТС N06D X02.

Гінгіум – препарат рослинного походження, який нормалізує обмін речовин у клітинах, реологічні властивості крові і мікроциркуляцію. Покращує мозковий кровообіг і забезпечення мозку киснем і глюкозою, запобігає агрегації еритроцитів, гальмує фактор активації тромбоцитів. Виявляє дозозалежний регулюючий вплив на судинну систему, стимулює вироблення ендотелійзалежного послаблювального фактора, розширює дрібні артерії, підвищує тонус вен, тим самим регулює кровонаповнення судин. Зменшує проникність судинної стінки (протинабряковий ефект – як на рівні головного мозку, так і на периферії). Чинить антитромботичну дію (за рахунок стабілізації мембран тромбоцитів і еритроцитів, впливу на синтез простагландинів, зниження ефекту біологічно активних речовин і тромбоцитоактивуючого фактора). Запобігає утворенню вільних радикалів і перекисному окисненню ліпідів клітинних мембран. Нормалізує вивільнення, зворотне захоплення і катаболізм нейромедіаторів (норепінефрину, дофаміну, ацетилхоліну) та їх здатність зв’язуватися з рецепторами. Чинить антигіпоксичну дію, покращує обмін речовин в органах і тканинах, сприяє накопиченню в клітинах макроергів, підвищенню утилізації кисню і глюкози, нормалізації медіаторних процесів у центральній нервовій системі.

Після перорального застосування дози 80 мг екстракту гінкго білоба встановлена абсолютна біодоступність: 98 % – для гінкголіду А, 79 % – для гінкголіду В і 72 % – для білобаліду.

Максимальні концентрації в плазмі становили 15 нг/мл для гінкголіду А, 4 нг/мл – для гінкголіду В і близько 12 нг/мл – для білобаліду.

Зв’язування з білками плазми становить 43 % для гінкголіду А, 47 % – для гінкголіду В і 72 % – для білобаліду.

З використанням 14С-радіоактивно міченого екстракту гінкго білоба було встановлено, що максимальна концентрація в плазмі досягалась через 1,5 години, час напіввиведення становив 4,5 години.

Показання для застосування.

  • Когнітивні розлади різного генезу (дисциркуляторна енцефалопатія внаслідок інсульту, черепно-мозкових травм, у старечому віці, що проявляється розладами уваги та/або пам’яті, зниженням інтелектуальних здібностей, відчуттям страху, порушенням сну) та нейросенсорні порушення різного генезу (стареча дегенерація жовтої плями, діабетична ретинопатія);
  • переміжна кульгавість при хронічних облітеруючих артеріопатіях нижніх кінцівок (ІІ ступінь по Фонтейну);
  • порушення зору судинного генезу, зниження його гостроти;
  • порушення слуху, дзвін у вухах, запаморочення і порушення координації судинного та інволюційного генезу;
  • синдром Рейно.

Протипоказання.

Гіперчутливість до будь-якого компонента препарату.

Належні заходи безпеки при застосуванні.

При патологічно підвищеній тенденції до кровотеч (геморагічний діатез), а також у разі одночасного застосування антикоагулянтів препарат необхідно приймати тільки після консультації з лікарем.

Оскільки є дані, що препарати, які містять екстракт гінкго білоба, підвищують схильність до кровотеч, прийом цього препарату необхідно припинити перед хірургічними операціями.

Пацієнтам з рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, дефіцитом лактази Лаппа або з синдромом мальабсорбцією глюкози-галактози не можна приймати цей препарат.

Не виключено, частота виникнення нападів у хворих на епілепсію може збільшуватись у зв'язку з прийомом препарату. Це може бути пов'язано з вмістом 4-O-метилпіридоксину. Пацієнтам з епілепсією необхідно проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати цей препарат.

Рекомендується уважно спостерігати за пацієнтами, які одночасно приймають препарати, що метаболізуються цитохромом Р450 3A4. Відомості про зловживання Гінкго білоба (EGb 761) відсутні. Виходячи з фармакологічних характеристик препарату, Гінкго білоба (EGb 761) не має потенціалу для зловживання.

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

У зв’язку з наявністю даних, що препарати, які містять екстракт гінкго білоба, підвищують схильність до кровотеч, цей препарат не слід застосовувати під час вагітності.

Оскільки невідомо, чи потрапляють компоненти екстракту в грудне молоко, препарат не слід застосовувати в період годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

До з’ясування індивідуальної реакції на препарат під час лікування необхідно дотримуватися обережності при керуванні автотранспортом і заняттях іншими потенційно небезпечними видами діяльності, що потребують підвищеної концентрації уваги і швидкості психомоторних реакцій. Запаморочення може погіршити здатність керувати автомобілем або іншими механізмами.

Діти.

Не застосовувати дітям.

Спосіб застосування та дози.

Когнітивні розлади: призначають по 1 таблетці 80 мг 2 - 3 рази на добу або по 1 таблетці 120 мг 1 - 2 рази на добу. Тривалість лікування повинна становити не менше 8 тижнів. Через 3 місяці терапії лікар повинен перевірити необхідність подальшого застосування препарату.

Периферичне оклюзивне захворювання артерій, а також запаморочення судинного та інволюційного походження: призначають по 1 таблетці 80 мг двічі на добу або по 1 таблетці 120 мг 1 раз на добу. Тривалість лікування становить не менше 8 тижнів.

При запамороченні тривалість терапії становить не більше 6 - 8 тижнів.

Тривалість лікування шуму у вухах – не менше 12 тижнів.

Таблетки ковтати не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю рідини (1 склянка води).Таблетки приймають незалежно від прийому їжі.

Передозування.

При передозуванні можуть посилитися побічні ефекти.

Терапія симптоматична.

Побічні реакції.

Наступні побічні ефекти можуть виникнути під час прийому препарату:

  • з боку травного тракту: розлади травлення; диспепсія; діарея; абдомінальний біль; нудота, блювання.
  • з боку нервової системи: головний біль, запаморочення, посилення вже існуючого вертіго/запаморочення, синкопе (у тому числі вазовагальне).
  • з боку імунної системи: реакції гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк та анафілактичний шок, кропив‘янку, задишку;
  • з боку шкіри: запалення шкіри, почервоніння, набряк, висип, свербіж, екзема;

Кровотечі, можуть виникати крововиливи в окремих органах, особливо при одночасному застосуванні з антикоагулянтами (такими, як фенпрокумон, ацетилсаліцилова кислота й інші нестероїдні протизапальні засоби).

Якщо у вас виникли будь-які з вищевказаних побічних ефектів, будь ласка, припиніть прийом препарату та зверніться до лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

При одночасному застосуванні препарату з лікарськими засобами, що інгібують коагуляцію крові (такими, як фенпрокумон, ацетилсаліцилова кислота й інші нестероїдні протизапальні препарати), ефект останніх може посилитися. Препарат не слід приймати, якщо пацієнт тривалий час застосовує варфарин або тіазидні діуретики.

Результати клінічних досліджень взаємодії з Гінкго білоба (EGb 761) продемонстрували потенціювання або інгібування ізоферментів цитохрому Р450. Рівень концентрації мідазоламу змінювався після супутнього прийому Гінкго білоба (EGb 761), що дозволяє припускати наявність взаємодії через CYP3A4. Тому лікарські засоби, які в основному метаболізуються через CYP3A4 і мають вузький терапевтичний індекс, слід застосовувати з обережністю.

Термін придатності.

3 роки.

Умови зберігання.

Зберігати при температурі не вище 30 °С в оригінальній упаковці.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка.

По 10 таблеток у блістері; по 3 (3 ´ 10) або 6 (6 ´ 10), або 12 (12 ´ 10) блістерів у картонній коробці.

Категорія відпуску. Без рецепта.

Аналоги

ВНИМАНИЕ! Перед применением проконсультируйтесь со своим лечащим врачом

Совпадает код ATХ + действующие вещества + форма випуска

Международное название Ginkgo folium - Гинкго двулопастное
Код АТХ N06DX02
Форма выпуска таблетки